Panowie takie pytanie jakie powinno być ciśnienie sprężania w silniku AFT? Bo dzisiaj mam zamiar posprawdzać to lecz nigdzie nie mogę doszukać się jakichkolwiek danych. A poszukuje ogólnych danych technicznych na temat tego silnika bądź też książki do Golfa III dedykowanej temu silnikowi.
koledzy ostateczny wynik zależy od wielu rzeczy, czy aku i rozrusznik sprawne i szybko krcą, czy gaz wciśnięty, jaka temperatura silnika itd, nie ma co patrzyć na jednostki i ich dziesiąte części, jak jest między 10 a 14 i brak dyżuch różnic pomiędzy cylindrami to jest ok. A konkretnie wg e-tech ma być 10-13
u mnie wyszło na wszystkich cylindrach około 11, i tak jak koledzy napisali jeśli nie ma znacznych różnic i ciśnienie jest między 11-14 to jest dobrze a jeżeli poniżej to można zaczynać płakać ; P
W silnikach benzynowych ciśnienie w cylindrach sprawdzamy przy odkręconych wszystkich świecach by nie obciążać każdego cylindra podczas pomiaru. Książki mówią, iż ciśnienie powinno znajdować się w przedziale od 13.5 do 10.5 jak dobrze pamiętam jednostką jest kg/cm2, poniżej 10.5 lepiej wymienić silnik.
u mnie tak samo ksiązkowo jest 10,3 nawet na forum w zakąłdce rodzaje silnika golf3 jest 10,3 ale wiadomo ze zakres jest tak jak wymienili koledzy powyżej i nie ma obaw