auto jezdzi jakby mialo tempomat - kwestia regulacji ?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez przemke » 5 kwi 2012, o 23:02

Ostatnio pisałem kwestionując potrzebę serwisu instalacji gazowej i konkluzja była taka, że nie jest mi potrzebna i sam z pomocą kumpla spuściłem mazut z reduktora i wymieniliśmy filtr gazu a kwestię samej regulacji na razie olałem.

Jednak dzis jadac powoli w korku ze zdumieniem stwierdzilem, ze nie musze w ogole trzymac pedalu gazu i auto jedzie samo na biegu. nawet na wyraznym wzniesieniu utrzymywalo stala predkosc na jedynce, to samo dwojka i trojka tak jakby trzyma minimalne obroty dla danego biegu ;)
nienormalne ale czy jest sens tym się przejmować ?
przemke
Badacz tematu

Postprzez trollu » 6 kwi 2012, o 00:01

jakie obroty utrzymuje? od tego silnik jest obłożony różnymi czujnikami i ma nastawnik przepustnicy żeby utrzymywał jałowe obroty, możesz wrzucić 5bieg i bez gazu auto powinno jechać trzymając wolne obroty, to samo jadąc np na 1 pod górkę, czuc że auto zaczyna lekko przyspieszać bo przepustnica się otwiera nie pozwalając zgasnąć silnikowi. jeżeli trzyma np 1500obr to coś jest nie tak i np przepustnica sie zawiesza itp
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Opik » 6 kwi 2012, o 00:14

To jest najnormalniejsza rzecz na świecie dla każdego samochodu ;)
no chyba że tak jak trollu napisał trzyma jakieś chore obroty, 1,5k albo i więcej
Jeżeli trzyma te 800-1000 powiedzmy to normalne
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez przemke » 6 kwi 2012, o 08:17

Nie mam obrotomierza ;)
no to widać się doregulował bo wcześniej dalbym głowę, że gasł, podobnie jak w poprzednim aucie. bardziej zorientowany zdawało by się kumpel też mi sugerował, że to nienormalne.
oj dużu jeszcze musze sie nauczyć ;]
przemke
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)