Auto nie zawsze odpala, LPG - benzyna, golf mk3, 1.6, 75KM

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Szantynka » 10 lut 2013, o 17:29

:-x Wita wszystkich. W skrócie powiem, że auto zostało całe obczajone - od świec, po pompe, filtry, itp. Wychodzi na to, ze wszystko jest ok, jednak nie z moim autem. Auto posiada instalacje LPG drugiej generacji. Odkad sie zrobilo chlodno nagle auto zaczelo sie psuc. Wymienilam pompe, swiece, filtry, odlaczylam czujnik, itp lecz z autem dzieje sie wciaz to samo. Auto odpala jak ma humor. Raz odpala od strzalu, innym razemw ogole nie odpali, tak jakby nie mialo czym. A teraz ciekawostka - auto odpalane codziennie na benzynie, zawsze odpalalo od strzala, ale kiedy juz wrzucilam na wyzsze obroty i jezdzil na LPG to nastepnego dnia juz go nie odpalilam. Zauwazylam to juz od dwoch miesiecy. teraz jezdze na samej benie i auto ani nie muli, ani nie dlawi sie gdy chce odpalic, po prostu chodzi jak zegarek. Teoretycznie auto nawet z instalacja LPG odpalane jest wpierw na benzynie, wiec takiego problemu nie powinnam miec, ale jazde koncze na LPG bo gasze go na nim. Mechanik sprawdzil wszystko i nic nie pomoglo. Czy ktos mial podobny problem, albo zna sie na gazie i moze to miec faktycznie powiazanie? Jestem wkur.... i chce sprzedac auto, ale moze to jest mala usterka o ktorej nieliczni wiedza i da rade uratowac i naprawic mojego golfika.
Prosze o pomoc!!!! :-x :-x
Szantynka
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 10 lut 2013, o 19:34

Moim zdaniem nakładają się emulacje z LPG . Może sprawdź jak go pogonisz na LPG wyłącz go i zrób reset ECU ,po czym spróbuj odpalić go na PB i na tym niech pochodzi do momentu załączenia się wentylatora chłodnicy. Jeśli sprawdzi się moja diagnoza to należy szukać winy w instalce LPG . Zaczynając od połączeń lutowanych , a w szczegolności minusów :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Szantynka » 10 lut 2013, o 19:54

co to emulacji to mam odlaczony silniczek krokowy i jedyne co to dalo, to auto ma lekko wiekszego kopa, ale przy moim silniku to i tak nie daje frajdy ;)
Szantynka
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 10 lut 2013, o 19:56

Krokowy od LPG rozumiem Actuator? :-)
Ale Ecu może liczyć sobie kroki z centralki LPG.
Inna jeszcze sugestia: może być walnięta kostka stacyjki i nie odpala za każdym razem i ten zbieg okoliczności że nie odpala jak go pogonisz , zmylił mechanika :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Szantynka » 10 lut 2013, o 20:40

Dokładnie tak:) Co do Twoich sugestii o LPG bardzo sie przydadza, bo tylko wymienilam przekaznik, sądząc że to w nim tkwi problem. Jednak nie pomyslalam o reszcie, bo przez chwile bylo dobrze. Post jest otwarty, na pewno bede informowala na bieżąco jak idą (?) postępy. Na razie testuje go caly czas na benzynie, czekam na mrozy jakies aby jeszcz sprawdzic, czy przypadkiem temperatura ma znaczenie, chodz watpie.

[ Dodano: 2013-02-10, 20:02 ]
co do stacyjki - sprawdzona, tak jak pisalam wszelkie czesci sa sprawdzone, nawet czujnik temp odlaczylismy bo moze dostawal zle info, ale caly czas mam na uwadze zachowanie samochodu gdy jezdzi na gazie, mimo iz jak jest cieplo i na benie nie chce odpalic to na gazie odpala po chwili. Mam taka cicha nadzieje ze to wlasnie cos z inst. LPG i dobry gazownik mi to naprawi bo chcialabym w koncu tuningowac swojego gofra:) a nie paprac sie w technicznych sprawach :)
Szantynka
Czytacz

Postprzez Radekb351 » 11 lut 2013, o 19:28

Na początek bym sprawdził instalacje lpg a szczególnie od zaworów czy czasem się nie zacinają.
Napisz coś więcej o instalacji lpg jaki parownik, sterownik.
Radekb351
Gaduła

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)