Auto nie zawsze odpala, LPG - benzyna

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Szantynka » 10 lut 2013, o 17:24

Wita wszystkich. W skrócie powiem, że auto zostało całe obczajone - od świec, po pompe, filtry, itp. Wychodzi na to, ze wszystko jest ok, jednak nie z moim autem. Auto posiada instalacje LPG drugiej generacji. Odkad sie zrobilo chlodno nagle auto zaczelo sie psuc. Wymienilam pompe, swiece, filtry, odlaczylam czujnik, itp lecz z autem dzieje sie wciaz to samo. Auto odpala jak ma humor. Raz odpala od strzalu, innym razemw ogole nie odpali, tak jakby nie mialo czym. A teraz ciekawostka - auto odpalane codziennie na benzynie, zawsze odpalalo od strzala, ale kiedy juz wrzucilam na wyzsze obroty i jezdzil na LPG to nastepnego dnia juz go nie odpalilam. Zauwazylam to juz od dwoch miesiecy. teraz jezdze na samej benie i auto ani nie muli, ani nie dlawi sie gdy chce odpalic, po prostu chodzi jak zegarek. Teoretycznie auto nawet z instalacja LPG odpalane jest wpierw na benzynie, wiec takiego problemu nie powinnam miec, ale jazde koncze na LPG bo gasze go na nim. Mechanik sprawdzil wszystko i nic nie pomoglo. Czy ktos mial podobny problem, albo zna sie na gazie i moze to miec faktycznie powiazanie? Jestem wkur.... i chce sprzedac auto, ale moze to jest mala usterka o ktorej nieliczni wiedza i da rade uratowac i naprawic mojego golfika.
Prosze o pomoc!!!!
Szantynka
Czytacz

Postprzez pablomed » 14 lut 2013, o 21:26

możliwe że sterownik silnika łapie błędy od instalacji LPG, to typowa usterka dl silnika na wtrysku jednopunktowym. Dowodem na to jest to że pomaga reset ECU, a lekarstwem zmiana emulacji sondy lambda "na masę" lub założenie małego układziku odcinającego zasilanie sterownika silnika stałym plusem - zastępujące go plusem po zapłonie. Szczegóły są na forum lub zasugeruj to gazownikowi
pablomed
Members

Postprzez mateusz_918 » 14 lut 2013, o 21:55

lub poprosty przejedź się na lpg i przed zgaszeniem jakies 100m włącz bene zgas i odpal następnego ranka
mateusz_918
Gaduła

Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Szantynka » 14 lut 2013, o 23:15

Pablomed - to tez jest jakas droga, tez sie zastanwiam nad tym resetem ECU, poki co jestem poza miejscem gdzie jest moj mechanik i nie mam jak z nim o tym zagadac (bo to rodzina ;P), ale jestem juz na 100% pewna ze to cos z LPG bo ost jezdze non top na benie i czy mroz, czy cieplo, czy rano czy zimno odpala od strzala (czasem musze chwile rozrusznikiem pokrecic, ale lapie :) mam nadzieje tylko znalezc dobrego gaznika ktory bedzie umial to naprawic jezeli my sami nie damy rady.

Mateusz_918 tez o tym myslalam - jest to pewnego rodzaju rozwiazanie, ale na krotko przeciez nie bede tak jezdzila w nieskonczonosc bo teoretycznie tym przelacznikiem tez tak nie mozna sie bawic. Lepiej naprawic wydac z dwie paki i by hulalo niz sie tak katowac ;P
Szantynka
Czytacz

Postprzez mateusz_918 » 15 lut 2013, o 11:16

ja w swoim miałem gaz jak kupilem i stale auto wowało am am am wywaliłem lpg i hula bez problemu ;) tylko ze oszczednosci juz niema :-x
mateusz_918
Gaduła

Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Szantynka » 15 lut 2013, o 11:45

:-o hehe wlasnie wiem, ja tez sie nad tym zastanwiam, bo na benie fajnie sie jezdzi jest kop i wgl fajnie tankowac 98 a nie LPG na stacji:) ale poki co nie wiem ile moj silnik zre, nie ma wielkiej pojemnosci ale nie mam chilowo wskazowki pomiaru benzyny musze ja zalutowac stad woze sie bez i nie wiem ile mi spala. Ale to wszystko juz niedlugo porobie i wtedy zobacze, na razie wierze ze uda sie gaz naprawic i bede mogla taniej jezdzic.
Szantynka
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)