Bardzo ubywa paliwa (PB) ...

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez pablomed » 18 wrz 2009, o 08:29

przem_uc, taki jak na iotce z tamtego tematu to typowy bezpiecznik samochodowy, takie same masz w skrzynce bezpieczników, kupisz na każdej stacji. Chodzi o to że bezpiecznik może nie być spalony tylko mieć zaśniedziałe styki, więc wyjmij poczyść, konektorki zaciśnij i jeśli tu jest przyczyna to problem ustąpi.
pablomed
Members

Postprzez K@mil » 18 wrz 2009, o 15:27

przem_uc napisał(a):Dodam, że już kiedyś miałem kłopot z gazem i na tej bazie powstał ten post. Czy tym razem znów może chodzić o ten bezpiecznik?

no to wlasnie jest ten bezpiecznik z tego co widze... sprawdz go :) bo moze naprawde jest spalony i dlatego nie chce przerzucić na gaz.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez przem_uc » 19 wrz 2009, o 14:35

Niestety nie mam dobrych wiadomości. Byłem u gazowników i powiedzieli, że centralka instalacji do wymiany. Ale że mam starą instalację, to już nie mają tej centralki i zaproponowali zmianę całej wiązki elektryki za 450 pln :(
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 19 wrz 2009, o 18:52

przem_uc, no nie wiem, zasięgnął bym opini gdzie indziej jeszcze. Każdy chce zarobić ale Twoim prawem jest starać się minimalizować koszty.
Załóżmy że musisz zmienić.
No więc tak:
Sprawdzony zestaw Bingo M kosztuje 185 zeta. http://www.allegro.pl/item738681626_bin ... y_kme.html
Krokowiec pewnie masz sprawny ze starej instalacji więc minus 4 dychy. Montażyści mają zniżkę, zapewne więc te części gdzybyś od nich brał będa ich kosztowały koł 100- 120 zeta. A moztaż elektryki jhest bardzo prosty, bo wszystko już jest przeciez podłączone ze starego kopmuterka, tylko go wypiąć wpiąć nowy i nowy przełącznik zamontować w kabinie.
Załóżmy że zrobisz to z kolegą czy u tańszego elektryka, to potem pojedziesz do gazowników tylko na regulację, co kosztuje ze trzy dychy.
Bo taka cena jak ci podali oznacza że za jakąś godzinkę pracy i uzycia sprzetu liczą sobie 350 zeta. Jak na mój gust trochę dużo.

[ Dodano: 2009-09-19, 18:58 ]
napisz jeszcze jaka masz markę komputerka od LPG
pablomed
Members

Postprzez przem_uc » 19 wrz 2009, o 19:08

Już maszeruję na parking sprawdzić co tam jest, jeszcze się nie umówiłem na szczęście :oops:

[ Dodano: 2009-09-19, 19:49 ]
Sprawdzone: Autronic AL-600

[ Dodano: 2009-09-19, 19:52 ]
pablomed, jeszcze jedno pytanie: w aukcji napisane jest że to do aut z katalizatorem, a ja mam go wywalonego (tak mi mówił ostatnio gość, który łatał mi rurę) - czy to coś zmienia?
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 19 wrz 2009, o 22:53

nie, ale ma być byc sprawna sonda lambda w wydechu
http://www.allegro.pl/item745417621_aut ... _nowe.html zobacz na cene, dodatkowo pewnie da sie kupić sam komputerek bez przełącznika. Chca trochę zarobić na Tobie za dużo. Albo sie nie znają i nie umieją ocenić co się zepsuło.
pablomed
Members

Postprzez przem_uc » 19 wrz 2009, o 22:57

ale sądzisz, że wystarczy żeby to kupić i tylko zmienić komputerek ? to by była oszczędność :>
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 19 wrz 2009, o 23:04

no u mnie tez mowili ze do wymiany sterownik bedzie bo cos tam cos tam... ale jeden mowi ze mam dac resa i jak narazie jest okej... Najlepiej pojezdzic do paru gazownikow i popytac a pozniej samemu wnioski wyprowadzic...
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez pablomed » 20 wrz 2009, o 10:37

przem_uc napisał(a):ale sądzisz, że wystarczy żeby to kupić i tylko zmienić komputerek ? to by była oszczędność
sądzę ze nie sporawdzili co jest zepsute, bo przecież sam widzisz że mozna albo przełącznik albo komputerek dokupić za małe pieniądze, albo wiedzą ale chcą cię naciągnąć.
Rozumiem że sam nie zdiagnzujesz co jest uwalone, ale myślę że to jakas pierduła na kabl;ach, bo same komputerki psują się sporadycznie. Więc poszukaj pomocy u kogoś innego.
pablomed
Members

Postprzez przem_uc » 22 wrz 2009, o 22:38

Witam, mam dla siebie dobre wiadomości :) Pojechałem do warsztatu polecanego przez kolegów z vaglodz. Zdiagnozowali awarię samego przełącznika i za 100 wymienili przełącznik WR firmy Lecho i bardzo ładnie wbudowali mi go w zaślepkę.
Dzięki K@mil i pablomed za podpowiedzi - udało się zaoszczędzić sporo złotych. Pozdrawiam.
przem_uc
Badacz tematu

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)