Bardzo ubywa paliwa (PB) ...

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez przem_uc » 17 wrz 2009, o 14:17

WItam, jak w temacie - bardzo ubywa mi benzyny, mimo że ja ciągle jeżdżę na LPG. W sobotę wlałem do pełna - dziś pojechałem na tę samą stację i znów wlałęm pod korek - weszło 12 l.
Ja startuję na PB a po paru chwilach (zawsze!) przełączam się na LPG.
Jaka może być przyczyna tego ubywania benzyny?
Obejrzałem dziś plac pod samochodem - nic nie cieknie. A może nawaliło mi przełączanie PB/LPG i ciągle jeżdżę na benzynie - jak to ewentualnie sprawdzić?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, gdzie szukać przyczyny. Pozdrawiam.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 17 wrz 2009, o 14:27

przem_uc napisał(a): A może nawaliło mi przełączanie PB/LPG i ciągle jeżdżę na benzynie - jak to ewentualnie sprawdzić?

Pierwsze co to najpierw przyszlo mi do glowy to ze wlasnie centralka nie przelacza Ci z benzynki na gaz... Mozesz to sprawdzic wyciagając bezpiecznik od pompy paliwa... i odpal go wtedy na gaz i powinien jezdzic :P
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez przem_uc » 17 wrz 2009, o 14:37

K@mil, ok, sprawdzę, ale jeżeli (po wyjęciu tego bezpiecznika) będzie jeździł, to co to będzie znaczyło - że nie działa ta centralka od przełączania?
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 17 wrz 2009, o 14:46

u mnie na guziku od przełączania sa diody :d zolta gaz. czerwona benzyna ;p najpierw sprawdz czy jak odlaczysz pompe paliwa to czy cos zatrybi..
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez przem_uc » 17 wrz 2009, o 14:53

Czyli po prostu wyciągam bezpiecznik nr 18 i włączam zapłon? Czy odpalam silnik też? Nic nie popsuję? (pod tym samym bezpiecznikiem jest też sonda lambda)
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 17 wrz 2009, o 16:15

Czyli po prostu wyciągam bezpiecznik nr 18 i włączam zapłon? Czy odpalam silnik też? Nic nie popsuję?

no raczej odplasz a co Ty chcesz na zaplonie robic ? chyba muziki posluchac :) odlacz pompe i sprawdz czy dziala na gazie samochod... prosta i latwa rzecz do sprawdzenia. a jak sie boisz to jedz do mechanika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez przem_uc » 17 wrz 2009, o 18:48

K@mil napisał(a):a co Ty chcesz na zaplonie robic ? chyba muziki posluchac

włączyć nawiew i rozkoszować się chłodnym powietrzem :>

Sprawdziłem po wyjęciu bezpiecznika - nie odpala ani jak jest przełączony na PB ani po przełączeniu na LPG. Zatem jakie wnioski?
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 17 wrz 2009, o 19:08

hmm wiec moj wniosek jest jeden przez caly czas jezdziles na benzynie :P bo jak wyciagnales bezpiecznik i nie odpalil na gazie to cos dziwnego bo przeciez pompa paliwa nie ma nic do gazu... Czyli zepsuty przełącznik GAZ/BENZYNA... :) ...jak masz jakiegos znajomego co ma taki sam guzik to pozycz od niego i podlacz i sprawdz tak samo... bo jak przelaczysz na gaz to powinien bez problemu odpalic... Jesli dalej bedzie to samo to moze byc cos z sterownikiem gazu ale z tym juz do gazownika.

Mozesz jeszcze sprawdzic jedna rzecz... tak mi kazali zrobic... Odlacz na 20minut kleme (+)z golfika, pozniej oczywiscie podłącz ja i wtedy sprawdz czy odpali Ci na gazie. U mnie pomoglo jak nie dzial przelacznik to zresetowalem cale autko i juz jest wszystko okej. dziala w kazda strone
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez przem_uc » 17 wrz 2009, o 19:21

Ok, sprawdzę to wieczorem, dzięki.
Ale napiszę jeszcze co mi się zdarzyło przy ostatnim tankowaniu gazu. Odbił po wlaniu chyba 16l gazu a był na rezerwie (wtedy zawsze wchodzi ok. 30l). Zdziwiłem się, ale pojechałem. Może to mieć coś wspólnego z ewentualną awarią przełącznika? A może zepsuł się jakiś bezpiecznik instalacji LPG?
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 17 wrz 2009, o 19:24

tego juz Ci nie powiem... nie znam sie na calej instalacji, pisze tylko to co ja mialem.. u mnie czasem sam sie przełączał, a jak kiedys zabraklo mi gazu to nie moglem na pb przelaczyc... pojechalem i kazali mi zresetowac autko i pomoglo...

Sprawdz najpierw ten przelacznik bo moze to tylko jego wina... czyli res
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez pablomed » 17 wrz 2009, o 20:24

przem_uc, posprawdzaj sobie bezpieczniki od instalacji LPG - są gdzieś pod maską, w brudzie i często śniedzieją i nie łączą, mogą być dwa. Może być tak że wówczas auto nie przejdzie na LPG mimo że kontrolki na przełączniku na to wskazują. Możesz mieć też pod maską dodatkowy przekaźnik od instalacji LPG do którego podpięty jest kabel wtryskiwacza benzynowego oraz kable od elektrozawortów: przy niesprawności jego czy zaśniedziałych stykach ta sama sytuacja: wg pozycji i barwy kontrolek na przełączniku jedziesz na LPG, a w rzeczywistości na benzynie
pablomed
Members

Postprzez przem_uc » 17 wrz 2009, o 22:29

K@mil, sprawdziłem aku i bez zmian.

pablomed, a możesz mi pokazać np. na allegro takie bezpieczniki lub podpowiedzieć w jakich sklepach ich szukać? Zwykłych motoryzacyjnych?
Dodam, że już kiedyś miałem kłopot z gazem i na tej bazie powstał ten post. Czy tym razem znów może chodzić o ten bezpiecznik?
przem_uc
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)