bark termostatu?????

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

bark termostatu?????

Postprzez grzesiek8107 » 12 mar 2009, o 19:28

witam mam 2 problemy
otoz po rozkreceniu krosca zauwazylem mze nie ma u mnie termostatu. czy cos sie moze dziac nie tak w takiej sytuacji czy to nie ptrzeszkadza w normalnej pracy silnika??? a druga sprawa to wczesniej palila mi sie czesto kontrolka oleju wiec wywalilem zarowke. kilka dni temu wymienilem olej silnikowy, oczywiscie filtr i 2 czyjniki od oleju jeden brazowy a drugi bialy i wlozylem zarowke do licznika od oleju i po uruchomieniu silnika nadal ciagle mruga.co jest nie tak???
grzesiek8107
Czytacz

bark termostatu?????

Postprzez prezesik » 12 mar 2009, o 19:34

grzesiek8107 napisał(a):czy to nie ptrzeszkadza w normalnej pracy silnika???
pewnie, silnik wolniej będzie się nagrzewał, bo płyn idzie dużym oboegiem przez chłodnicę, będzie wtedy więcej palił.
grzesiek8107 napisał(a):a druga sprawa to wczesniej palila mi sie czesto kontrolka oleju wiec wywalilem zarowke.
dobry sposób :przestraszony: kontrolki sa po to, aby Cię informowały że coś jest nie tak z silnikiem, a Ty wyciągasz zarówkę :lol: :lol:
grzesiek8107 napisał(a):kilka dni temu wymienilem olej silnikowy, oczywiscie filtr i 2 czyjniki od oleju jeden brazowy a drugi bialy i wlozylem zarowke do licznika od oleju i po uruchomieniu silnika nadal ciagle mruga.co jest nie tak???
możliwe, że maszsłabe ciśnienie oleju. Powinieneś jechać na zmierzenie ciśnienia oleju.
prezesik
Members

Re: bark termostatu?????

Postprzez seb » 12 mar 2009, o 19:45

grzesiek8107 napisał(a): druga sprawa to wczesniej palila mi sie czesto kontrolka oleju wiec wywalilem zarowke.
proponuje wrcic do tego rowiazania i uznac problem za rozwiazany,

p.s.
sam wpadles na to zeby zarowke wymontowac??????? bo jesli ktos Ci to podpowiedzial to raze zabic, zakopac potem ozywic i jeszcze raz zabic i zakopac az zmadrzeje...........
seb

Postprzez grzesiek8107 » 12 mar 2009, o 19:47

wyjalem zarowke bo juz kiedys pisalem na ten temat i ktos pisal ze nic sie nie dzieje.a ostatnio znajomy mi powiedzial ze jak miga kontrolka tu pewnie jakis czujnik jest walniety. wiec kupilem nowe czujniki ale dalej to samo
grzesiek8107
Czytacz

Postprzez prezesik » 12 mar 2009, o 19:51

mruganie kontrolki zależy też od oleju jaki wlałeś. Jeżeli jakiś tani z marketu to mogą być problemy z kontrolką.
prezesik
Members

Postprzez grzesiek8107 » 12 mar 2009, o 19:57

w sklepie kupilem z orlena ale zdziwilo mnie bo koles mowil ze ma 2 z orlena jeden 5 litrowy za 50 zł a drugi 4 litrowy tez za 50 wiec wzialem ten drozszy. a to bedzie caly czas tak mrygac?

[ Dodano: 2009-03-12, 18:59 ]
aha jeszcze jak by ktos mi wyjasnil dokladnie gdzie ma sie znajdowac termostat najlepiej jak by ktos zapodal foto bo juz 2 wersje slysalem gdzie sie znajduje wiec juz zglupialem
grzesiek8107
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 12 mar 2009, o 20:33

1. Kontrolka oleju --> wykręcasz ją i problem znika :zakrecony: :lol:
Muszę tak zrobić z kontrolką paliwa jak ją wykręcę to ciągle będę maił paliwo w baku ;]

Tego co Ci tak kazał zrobić to zastrzelić...

Kontrolka oleju sygnalizuje o jakiejś usterce :!: Mierzyłeś u jakiegoś mechanika ciśnienie oleju? Może pompa jest zapchana? Albo filtr jakiejś kiepskiej firmy... ? Albo wlałeś zły olej i wypłukało nagar z silnika?

Tego się nie bagatelizuje i trzeba to posprawdzać :!:

Brak termostatu :!: Brak prawidłowej temp silnika w zimie, większe spalanie i w ogóle, tak że termostat musi być !! jak by go nie było trzeba to by go nie zakładali...

Tu masz foto gdzie on ma być w 1.8 (AAM) widać blok silnika gdzie wchodzi króciec na termostat oraz sam regulator.

Obrazek

[ Dodano: 2009-03-12, 19:34 ]
grzesiek8107 napisał(a):otoz po rozkreceniu krosca zauwazylem mze nie ma u mnie termostatu.

Tu piszesz że rozkręciłeś i go nie było...

grzesiek8107 napisał(a):aha jeszcze jak by ktos mi wyjasnil dokladnie gdzie ma sie znajdowac termostat najlepiej jak by ktos zapodal foto bo juz 2 wersje slysalem gdzie sie znajduje wiec juz zglupialem

A tutaj że słyszałeś dwie wersje i sam zgłupiałeś... hehe to zupełnie teraz tak samo jak ja :niepewny:
marcinkoz2910
Members

Postprzez grzesiek8107 » 12 mar 2009, o 21:50

bo wyczytalem ze termostat znajduja sie w tym kroccu gdzie jestczyjnik temp wiec wykrecilem ten kruciec i nie znalazlem tam termostatu wiec pomyslalem ze jest nizej pod tym kroccem tam gdzie wchodzi taka rurka metalowa i tam tez nie bylo wiec juz zglupialem a dzisiaj koles mi powiedzial ze w bloku silnika po lewej stronie.przeciez nie bede rozbieral silnika calego zeby znalezc gdzie to jest.
A jezeli chodzi o sprawe kontrolki oleju to znalazlem to kiedys wlasnie na tym forum . czasami jak ktos czegos sie chce doradzic to piszecie ze jest opcja szukaj. wiec tak zrobilem poszukalem na forum o migajacej kontrolce oleju. i znalazlem wlasnie ze ktos napisal ze ktos tak mial i jezdzil na tym. tez wyczytalem ze jak jest uszkodzony czujnik oleju to bedzie wskazywac bledne dane. wiec pomyslalem ze jest czujnik walniety nikt nic nie pisal o niskim cisnieniu oleju.. azarowke wywalilem bo mnie denerwowalo takie mryganie i nie bylo to non stop tylko migalo czasami.
grzesiek8107
Czytacz

Postprzez mani51 » 12 mar 2009, o 22:01

grzesiek8107,

w 1,8 termostat jest przy pompie cieczy chłodzącej pod króćcem do którego dochodzi dolny :!: wąż od chłodnicy

grzesiek8107 napisał(a):koles mowil ze ma 2 z orlena jeden 5 litrowy za 50 zł a drugi 4 litrowy tez za 50 wiec wzialem ten drozszy

najgłupszy sposób doboru oleju z możliwych. Kupiłeś droższy bez zastanowienia co było wlane wcześniej. Tak się nie robi :!:

a co do kontrolki to jedź do jakiegoś mechanika niech Ci zmierzy ciśnienie oleju, czy to aż takie trudne? :cisza:
mani51
Members

Postprzez grzesiek8107 » 12 mar 2009, o 22:49

a co jest nie tak z tym olejem? cy to wazne jaka nazwa wydaje mi sie ze jest wazne ze jest oznaczenie 15W40 wczesniej byl lany olej
http://www.olejesamochodowe.com.pl/go/_ ... G5&lang=pl
a ze mialem przejechane okolo 10000km to czas byl na zmiane
i w sklepie nie mial tego co bralem wczesniej wiec dal mi taki
http://www.olejesamochodowe.com.pl/go/_ ... L4&lang=pl
czyli ten olej jest zly?

[ Dodano: 2009-03-12, 21:53 ]
aha jak twierdzisz ze najglupszy sposob to co twoim zdaniem mialem wziasc tanszy? a poza tym mowilem sprzedawcy ze potrzebuje do golfa3
grzesiek8107
Czytacz

Postprzez mani51 » 13 mar 2009, o 21:12

grzesiek8107 napisał(a):a poza tym mowilem sprzedawcy ze potrzebuje do golfa3

znowu mnie rozbroiłeś :lol:

a tak poważnie to z Twojej wypowiedzi wynikało że kierowałeś się tylko ceną ale skoro wybrałeś droższy ale tej samej klasy tzn mineralny to już całkiem rozsądne posunięcie. Sorki, źle Cię zrozumiałem ;-)

i nigdy więcej nie kupuj oleju przeznaczonego do gazu. Brak w nim jakichś dodatków które w zwykłym oleju powodują jego ciemnienie przy jeździe na gazie przez co oleje do gazu są raczej gorszej jakości - taka przynajmniej panuje opinia na internecie od jakiegoś czasu
mani51
Members

Postprzez grzesiek8107 » 13 mar 2009, o 23:30

wiec sam pewnie teraz mnie rozumiesz dlaczego kupilem orlena bo poprostu nie bylem zadowolony z lotosa gas wiec chcialem cos innego.

[ Dodano: 2009-03-13, 22:34 ]
aha i nie mialem na mysli mowiac sprzedawcy ze do golfa 3 ze chodzilo mi o marke samochodu tylko o to ze potrzebuje 15W40
grzesiek8107
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)