Biały dym kapiący olej.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Biały dym kapiący olej.

Postprzez daniel88muza » 9 gru 2012, o 13:43

Witam.
Mam problem z golfem 1.8 +lpg
Moj problem jest następujący. Czasem zza silnika pokazuje się biały dym. Ale tylko na chwile po czym znika. Oleju ubywa około 400 ml na 600 km. w płynie chłodniczym nie ma żadnych oznak oleju tak samo olej na bagnecie wyglada na czysty pod korkiem nie ma żadnej mazi. Olej kapie czasem na ziemie.
Silnik pracuje równo nic nie stuka nie puka.
Ostatnio wymienione było sprzęgło i cewka zapłonowa.
Z rury wydechowej widać biały dym ale to raczej lpg+ zimno.
Na zdjęciach pokazane są miejsca w których pojawia sie dym i miejsce z którego kapie olej. Problem jest duży ponieważ jestem w Holandii i muszę dojechac moim niszczycielem asfaltu do domu na święta:)
http://www.fotoload.pl/index.php?id=04d ... d1b9829532
http://www.fotoload.pl/index.php?id=e22 ... ae67b9b702
http://www.fotoload.pl/index.php?id=2d5 ... 7d3e08f882
daniel88muza
Berbeć

Biały dym kapiący olej.

Postprzez trojeczkaGT » 9 gru 2012, o 15:22

ale straszna pokrywa ;/

zdjecia zaduze ;p ale chyba uszczelka pokrywy zaworow puszcza na kolektor olej troche i dymek idzie
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez DZOLO » 9 gru 2012, o 17:34

Dokładnie tak samo ja to widzę zwłaszcza na kolektorze dolotowym stoi kałuża oleju więc musi spadać na wydechowy i się dymi
[scroll]Mój Golfik - powolna odbudowa[/scroll]

Uwaga! Warning! Achtung! Wnimanie!

Św. Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
DZOLO
Czytacz

Postprzez daniel88muza » 9 gru 2012, o 17:40

no każdy kto widzi ta usterkę mówi podobnie więc problem chyba tkwi w tej uszczelce. Jest szansa ze zrobię w takim stanie jeszcze 2000 km czy lepiej oddać auto do mechanika w holandi??
daniel88muza
Berbeć

Postprzez DZOLO » 9 gru 2012, o 17:44

Zrobić to na pewno zrobisz jeśli zadbasz o stan oleju a ewentualnie może spróbuj dociągnąć te parę nakrętek od pokrywy bo zawsze to pewniej będzie
[scroll]Mój Golfik - powolna odbudowa[/scroll]

Uwaga! Warning! Achtung! Wnimanie!

Św. Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
DZOLO
Czytacz

Postprzez Emiczka » 9 gru 2012, o 23:43

Roboty z tym tak dużo aż nie jest i spokojnie to sam ogarniesz
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez patrolfak » 10 gru 2012, o 01:29

Emiczka napisał(a):Roboty z tym tak dużo aż nie jest i spokojnie to sam ogarniesz

Robiłaś to że wiesz ?
Nabijasz posty ?
Czy udajesz że wszystko wiesz ?
VW Golf Mk1 VR6
patrolfak
Members

Postprzez Opik » 10 gru 2012, o 01:45

patrolfak napisał(a):
Emiczka napisał(a):Roboty z tym tak dużo aż nie jest i spokojnie to sam ogarniesz

Robiłaś to że wiesz ?
Nabijasz posty ?
Czy udajesz że wszystko wiesz ?

dissuj ją, dissuj ! :lol:

strasznie nerwowa atmosfera ostatnio na forum :-|

co do uszczelki - jeżeli pewne że to przez nią rzyga olej to tak, przejeździsz. Jeżeli jednak jest inna przyczyna takich cudów (chociaż nie wydaje mi się), to lepiej by było jak najszybciej się za to zabrać. Jak sięgniesz ręką to możesz spróbować to dokładnie wytrzeć i uszczelnić silikonem wysokotemperaturowym, zawsze to trochę powstrzyma
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez trollu » 10 gru 2012, o 02:57

Opik napisał(a):uszczelnić silikonem

może być ciężko żeby silikon chwycił na olej i brud. jak wyżej, zobaczyć czy śruby nie są luźne, u mnie 3 palcami odkręciłem. przy najbliższej okazji wymień uszczelkę bo z palący się olej to nie jest zbyt przyjemna sprawa i nie chodzi tu o dymek czy smród.

temat zamykam, jak autor będzie chciał coś dopisać to PW i temat się otworzy

edit
na życzenie autora temat otwarty
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez pablomed » 13 gru 2012, o 18:25

patrolfak, uszelka kosztuje w pl ze dwadzieścia złotych tam gdzie jesteś nie wiem trzeba odkręcić pokrywe, przeczyścić powierzchnie benzyną założyć nową uszczelkę i to jest robota na 20 minut , na ciepłym parkingu w supermarkecie. Uszczelka jest elastyczna, nie dociaga się śrub za mocno i robi to po trochu lecąc na około. Moze sie nie udac uszczelnić tylko wtedy jak pokrywa jest pokrzywiona od zbyt mocnego wcześniejszego dokręcania, ale napewno nie bedzie gorzej.
pablomed
Members

Postprzez patrolfak » 13 gru 2012, o 23:51

pablomed, A co Ty do mnie pijesz ? Ja wiem że nie ma z tym wiele roboty ale wkurza mnie ktoś kto nabija sobie posty słowami typu " uda ci się "
"to nie jest trudne " A sam o tym gówno wie . I Tu mowa wiadomo o kim
VW Golf Mk1 VR6
patrolfak
Members

Postprzez pablomed » 14 gru 2012, o 10:51

patrolfak, sorki ale po pierwsze mogłes się domyślić że odpowiadałem nie tobie tylko autorowi pytania, pomyliłem się umieszczając Twój nick na początku odpowiedzi - za to przepraszam - nie piłem do ciebie.
Ale teraz wypiję: odczep się od Koleżanki z forum, nie napisała nic niedorzecznego, Twoja reakcja na jej post sugeruje mi - biorąc pod uwagę twoją wybitnie nieokreśloną pod nickiem płeć - jakiś uraz czy coś dziwnego. Bo jesli jesteś facet to coś pownieneś czuć takiego jak my wszyscy - że jednak jedyną kobietę na forum można traktować po prostu grzeczniej.
Przepraszam wszystkich musiałem odpowiedzieć na atak
pablomed
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)