Bialy osad w krokowcu

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Bialy osad w krokowcu

Postprzez Zaba2 » 29 gru 2008, o 00:39

Witam ostatnio sobie wyczyscilem krokowca i tak go wyczyscilem ze az kupilem nowy :lol:
Odkrecilem go rozkrecilem i zauwazylem taki jakby bialy smar (mam 4 pinowy tak w ogole) noi go usunalem zakrecam odpalam a tu kicha zepsul sie powtarzalem ta opcje 3 razy i nic potem sprawdzilem czy kreci sie silniczek podlaczajac go pod napiecie i dzialal styki wyczyscilem zakrecilem i tez dupa kupilem nowy i wsio chula.
Ale teraz tak z ciekawosci co sie moglo stac ze sie zepsul moze jakas przestroga dla czyscicieli przy okazji? :-) I co to za bialy smar i skad sie wzial? A jesli to tam mialo byc to po cholere smar do plastiku?? :wstyd:
Zaba2
Czytacz

Bialy osad w krokowcu

Postprzez marcinkoz2910 » 29 gru 2008, o 00:52

szkoda że nie zrobiłeś foto ale na 4um juz coś było o taki białym osadzie, mówili na to majonez ;] a masz to też na korku wlewu oleju? bo pisali tam coś o niedogrzanym silniku a do modułu wtrysku idzie odma a tam sie tez ten majonez robi wiec z odmy do krokowca nie ma daleko, chodziło tam o to że robi się to wtedy gdy silnik nie jest dograny na krótkich miejskich odcinkach

popatrz na to --> http://www.golf3.pl/topics9/co-to-jest- ... ht=majonez
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zaba2 » 29 gru 2008, o 01:33

Poprostu bialy smar na zebatkach plus brud na tym smarze i tyle tak to wyglada i fakt czesto jezdze na krotkich dystansach ale na dlugich tez sie zdaza, wymieniam regularnie olej. Jak tam tyle tego wlazlo?? :lol: Aha noi mam na korku ten nagar ale troche tyle co zazwyczaj bo sprawdzam to bo gdzies to juz tu wyczytalem.
Zaciekawilo mnie to ze mowisz niedogrzany silnik ogolnie zauwazylem ze temperatura nie siega mi nawet na postoju 90 stopni pali wciul benzyny 100 km za 50 zl bleee wiec jezdze na gazie i do tego tak jakby slabiej a raczej dluzej sie nagrzewal w srodku noi skaczace obroty jak kierownica ruszam lub wlaczam cos a wymienilem regulator napiecia i krokowca kilka dni temu :-?
Ogolnie widze ze zima golfikowi cos nie sluzy a jakby tego bylo malo bendix sie zaczal zacinac :lol: Sama radosc :lol:
Zaba2
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 29 gru 2008, o 23:13

co do bendixa to też mi coś się zacina :lol:

A wracając do tematu... ten nagar został wyrzucony przez odmę do wtrysku a tam masz tego krokowca więc jak mi to mechanik powiedział że tam mogą być przedmuchy w silniku i stąd taki majonez, a co do niedogrzania silnika, może termostat Ci się nie otwiera i jeździsz ciągle na małym obiegu i też temu się nagrzewnica nie nagrzewa i stąd nie możesz nagrzać w aucie, wymień termostat na początek
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zaba2 » 30 gru 2008, o 02:09

Wymienie po nowym roku :-)
Zajzalem dzis moim wscipskim okiem prosto w odme i fakt majonez taki ze szok jak by to tam tak latwo sprytnie i sprawnie oczyscic? Bo tam tego w ciul hmm w zasadzie to caly silnik byl rozbierany wsio czyszczone i i jest super tylko tam w okolicy odbytnicy/odmy jest tego bialego pelno i zawala mi cala reszte syfem. Śrubokretem wydlubalem ile sie dalo ale to nijaka metoda. A moze jest jakis srodek ktory to rozpusci i nie uszkodzi gumy przy okazji?? :kwasny: :kwasny:
Zaba2
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 30 gru 2008, o 02:46

Zaba2, o magicznym środku nie słyszałem ale ja też tam miałem taki majonez ale malutko i palcem to wyciągłem a tobie polecam na śrubokręt szmatkę i wyczyścić ile się da
marcinkoz2910
Members

Postprzez mani51 » 30 gru 2008, o 07:16

koledzy, majonez z odmy w żaden sposób nie może się dostać do krokowca :-|

a żeby wyczyścić wąż to trzeba go wyciągnąć całego i najnormalniej w świecie wytrzepać to ze środka (tylko bez skojarzeń :lol: ) a samą tą puszkę też da się odkręcić żeby wyczyścić...inaczej to część tego wleci do silnika czego byśmy nie chcieli, nie? :-)
mani51
Members

Postprzez Zaba2 » 30 gru 2008, o 17:44

Kurde pewnie znow kanal trzeba odwiedzic bo tam sie jest paskudnie dostac od gory :-)
Ale czemu jak ten syf wyciaglem to przestal chodzic krokowiec?
Mani a o jakim blos'ie mowisz?
Zaba2
Czytacz

Postprzez mani51 » 30 gru 2008, o 18:06

Zaba2 napisał(a):Ale czemu jak ten syf wyciaglem to przestal chodzic krokowiec?

Zaba2, weź zrób jakieś zdjęcie temu krokowcowi bo nie wiem już skąd wyjąłeś to białe coś bo przecież w ABD krokowy jest na zewnątrz przepustnicy to niby jak miałby się tam dostać ten majonez?

Czy u Cieie tak wygląda krokowy?
Obrazek

Może Ty coś innego wykręciłeś?

[ Dodano: 2008-12-30, 17:06 ]
a moim podpisem się nie przejmuj ;-)
mani51
Members

Postprzez Zaba2 » 31 gru 2008, o 12:02

E no costy dokladnie to samo 4 pinowy jak sie go dokreci jeszcze tymi srubami to wydawalo mi sie ze jest super szczelny a tam syf w nim.
Zaba2
Czytacz

Postprzez mani51 » 1 sty 2009, o 22:28

no to ja przytoczę Twoje słowa bo to nic innego tylko
Zaba2 napisał(a):Poprostu bialy smar na zebatkach

a jak to wyczyściłeś to nie było smarowania ewentualnie coś uszkodziłeś podczas czyszczenia i dlatego nie chodził
mani51
Members

Postprzez Zaba2 » 2 sty 2009, o 16:11

Nie zgodze sie robilem juz takie rzeczy, a z tym pierwszy raz sie spotkalem, a smar w plastiku jest zbedny. Tam nie ma co uszkodzic jak sie to ostroznie robi ;-)
Zaba2
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)