Witam wszystkich zainteresowanych
Otóż postanowiłem swoją instalację gazową ulepszyć o dodanie silnika krokowego, gdyż moja instalacja była wyposażona tzw. śrubę na rurze. Poczyniłem w tym względzie stosowne kroki i kupiłem ów silniczek - wybór padł na SONCBOZ.
Dokupiłem też kabelek do laptopa, aby samodzielnie maniulować ustawieniami.
Dziś zaintalowałem krokowca i starałem się ustawić instalacje, lecz napotkałem nieoczekiwane przeszkody. Przeszkodami okazały się problemy z regulacją.
I tu mam prośbę do fachowców sterownika Bingo-M...
Objawy mojego problemu:
- Niemożności ukończenia adaptacji (Przycisk NAUKA w programie BINGo) /screen 1/
- Bardzo źle się wkręca na obroty (wkręca się dopiero, gdy pedał gazu jest lekko naciśniety. Przy próbie głębszego wciśniecia pedału silnik się dławi i obroty spadają). Dodatkowo podczas wciśniętego pedału gazu program pokazuje cały czas, że mieszanka jest uboga. Napięcie na sondzie spadaprawie do 0.
- Na biegu jałowym pracuje dobrze, specjalnie ustawiłekm na trochę większe obroty niż 900. Program pokazuje wtedy, ż emieszanka jest lekko bogata.
Zrobiłem pare skreenshotów z pracy na gazie. Jak ktoś ma czas, to bardzo proszę o przyjrzenie się i ewentualnie udzielenie mi wskazówek co może byc źle. Co sprawdzić i jak. Z góry dziękuję. Parametry ustawień dobierałem samodzielnie. Sonda lambda coś mi na gazie nie faluje...widać w oscyloskopie jakby napięcie drżąło.
Pod maską:
- SIlnik 1,8 ABS
- Instalacja Auto GAs SYstem typu LOVATO (II gen.)
- parownik po regeneracji oryginalnymi membranami LOVATO 10.12.2010
- filterek gazu wymieniony na nowy dosłownie wczoraj
- sterownik BINGO-M
- filtr powietrza wymieniony na wakacjach 2010
Dołożony element:
- Nowy krokowiec firmy SONCEBOZ
Skreenshoty: