przez mani51 » 17 mar 2009, o 10:49
raf.sie, to całkiem normalne że różnie wchodzi na różnych stacjach. Ja też mam jedną taką w pobliżu gdzie na pusty zbiornik wchodzi mi zawsze powyżej 40l a raz nawet 41,2 weszło a zbiornik mam 42l. na innych stacjach to wchodzi 31-33l max. I raczej jestem pewny że tam gdzie wchodzi ponad 40 nie oszukują bo jak tam zatankuję to robię sporo ponad 400km a jak zatankuję na innej to 320 -330, różnie w zależności od stylu jazdy...zbiorniki toroidalne już tak mają że cięzko jest ustawić zawór w butli tak żeby zawsze wchodziło tyle samo. W poprzednim samochodzie miałem zwykłą butlę 46l i gdzie bym nie tankował, o każdej porze dnia i roku to na psty zbiornik nie chciało wejść inaczej jak 39,2 -39,5l
co do rezerwy to musisz trochę przestawić czujnik w szkiełku na wielozaworze. Trzeba go delikatnie przekręcić w tórąć stronę ale to też straszna lipa jest bo najlepiej jak mi się udało go ustawić to tak że rezerwa zaczynała świecić jak miałem jeszcze około 20l gazu - to też jest "zaleta" zbiorników w kole zapasowym