brak gazu a rezerwa nie reaguje

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez raf.sie » 17 mar 2009, o 08:33

otóż tak mam butle 40l i tak tankowaem sobie na jednej stacji cay czas ale gdy znajomy ustawil gaz to jest tak ze wyjezdzam gaz do końca jade taknowac a tam wchodzi 28-30l.to chyba troszki za malo wg mnie.no i rezerwa sie nie zapala. i tak wiem do końca nigdy nie wyjezdże i takie tam a znam się trochę na tym bo pracuje na stacji LPG i mam stosowny kurs do tego :-P :-P a teraz co innego gdy zatankuje tez po wyjezdzeniu gazu do końca na stacji w ktorej pracuję to weszlo akórat dziś 38,3l. :hyhy: wiem tyle że na tej stacji jest ustawione duże ciśnienie bo zbiorniki z LPG są bardzo daleko od dystrybutora. czy to dlatego wlaśnie tak się dzieje??czy to możliwe ze az prawie 10 litrów więcej tu mi wchodzi?? dodam jeszcze ze oczywiście więcej km zrobie bo raz już tankowaem u siebie. :-P
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 17 mar 2009, o 10:49

raf.sie, to całkiem normalne że różnie wchodzi na różnych stacjach. Ja też mam jedną taką w pobliżu gdzie na pusty zbiornik wchodzi mi zawsze powyżej 40l a raz nawet 41,2 weszło a zbiornik mam 42l. na innych stacjach to wchodzi 31-33l max. I raczej jestem pewny że tam gdzie wchodzi ponad 40 nie oszukują bo jak tam zatankuję to robię sporo ponad 400km a jak zatankuję na innej to 320 -330, różnie w zależności od stylu jazdy...zbiorniki toroidalne już tak mają że cięzko jest ustawić zawór w butli tak żeby zawsze wchodziło tyle samo. W poprzednim samochodzie miałem zwykłą butlę 46l i gdzie bym nie tankował, o każdej porze dnia i roku to na psty zbiornik nie chciało wejść inaczej jak 39,2 -39,5l

co do rezerwy to musisz trochę przestawić czujnik w szkiełku na wielozaworze. Trzeba go delikatnie przekręcić w tórąć stronę ale to też straszna lipa jest bo najlepiej jak mi się udało go ustawić to tak że rezerwa zaczynała świecić jak miałem jeszcze około 20l gazu - to też jest "zaleta" zbiorników w kole zapasowym
mani51
Members

Postprzez raf.sie » 17 mar 2009, o 11:19

hmm rozumiem tylko że ja mam zwyklą butle :-P :-P ale zapewne skoro w tamtych tak jest to i w tych..tylko hm wczesniej sie zapalala ta rezerwa. znaczy mam zielona diode jak jest gaz a jak rezerwa to jakas pomaranczowa czy cos takiego. a pewnego razu zauwazylem ze swiecilo tak nijak ni ta ni ta no i teraz nie ma tej rezerwy.
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez M.J » 17 mar 2009, o 21:27

proponuje podczas najbliższej regulacji instalacji LPG poprosić o wyregulowanie rezerwy,
oczywiście na ową regulacje podjechać z ok 10 litrami gazu w butli ;-)
M.J
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)