Brak mocy na lpg siknik 2.0 2e

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez piotrek-Ag » 25 mar 2014, o 23:05

Witam . Mam problem jak jadę na lpg to wogóle jakby silnik nie miał mocy , trochę skaczą obroty . W czym tkwi problem ?
Ostatnio edytowano 25 mar 2014, o 23:09 przez piotrek-Ag, łącznie edytowano 2 razy
piotrek-Ag
Czytacz

Postprzez Opik » 25 mar 2014, o 23:10

a może napisz jaka instalacja itd? Szklana kula niestety ma wolne

kiedy wymieniany filterek gazu? Parownik ile ma nalatane?
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

brak mocy na lpg siknik 2.0 2e

Postprzez piotrek-Ag » 26 mar 2014, o 13:57

Swiezo kupione auto instalacja jakas stag tomasseto
piotrek-Ag
Czytacz

Postprzez pablomed » 28 mar 2014, o 21:00

piotrek-Ag, jeśli na benzynie wszystko jest ok to rzecz jest w miarę prosta bo trzeba naprawić tylko instalację LPG. Zaczynasz od podmiany filterka LPG - to możesz zrobić sam dużo jest opisów, ale to raczej nie pomoże.
Więc pozostaje kwestia oceny czy parownik jest w dobrym stanie, jeśli tak - zostaje kwestia regulacji. Wszytko to jest milion razy na różnych forum opisane, a ty musisz tylko zdecydowac czy masz talent do grzebania w tym samemu, czy dasz zarobić gazownikowi.
pablomed
Members

Postprzez snowfox » 7 kwi 2014, o 08:31

podepnę sie pod temat
silnik 1.6 101KM z lpg
byłem w czwartek na wymianie filtra gazu, Nic niepokojącego sie nie działo z gazem wcześniej
Po wymianie filtra i diagnostyce, sprawdzeniu napięcia auto przełączało sie na benzyne i gaz bez najmniejszego problemu. dojechałem od gazownika do domu i wszystko gra. Następnego dnia jade obwodnica i czuje ze brakuje mu mocy na gazie. Już na 2-jce czuje ze nie idzie tak jak poprzednio żwawo. A o wyprzedzaniu nie było mowy na 4 i 5 biegu. Daje gaz do podłogi i 0 reakcji. Po kilku sekundach nagłe szarpnięcie i przyspiesza, a za chwile znów to samo.
Dla sprawdzenie wyłączam gaz i jade na benzynie. Nie ma problemu - przyśpiesza. Znów na gaz przełaczam i to samo - 0 reakcji na gaz. Wydaje mi sie ze albo ten nowy filtr jakoś mało paliwa podaje, bo przy delikatnym dodawaniu bazy nic sie nie dzieje, ale jak chce gwałtownie przyspieszyć to jakby paliwa na dostawał w momencie tyle ile potrzeba.
Zapłon cały wymieniłam na nowy (BERU) do momentu kiedy nie wymieniłem filtra gazu wszystko chodziło pięknie.
snowfox
Czytacz

Postprzez pablomed » 11 kwi 2014, o 23:12

snowfox, wróć do tych speców niech poprawią. Raczej sama zmiana filterka nic tu nie popsuła, chyba że na jakieś beztalencia trafiłaś co często niestety się zdarza, myślę że regulowali instalację i skopali. Daj im szansę mają poprawić i już za darmo oczywiście.
pablomed
Members

Postprzez snowfox » 14 kwi 2014, o 12:23

sprawa sie poprawiła
gazownik na kompie ustawiał mi jakies punkty i linie
na początku zjechał z punktami w dół i linia w dół (dokładnie nie wiem o co chodziło na kompie w programie jakims to robił) - efekt auto z 2 biegu ledwo co przyspieszało, szarpanie na gazie, chwilowy brak mocy, następnie szarpniecie silnika i przyspiesza. na 3 biegu to samo. Na trasie 5bieg i 122km/h max więcej nie dal rady przyspieszyć.

kolejna wizyta u gazownika
punktu w góre, linia w góre i test
idzie na 2/3/4/5 szarpania juz nie ma (choć momentami delikatnie go przytyka na moment ale to już nie to samo co na początku) , na trasie juz jechałem 160km/h ale jeszcze gazownik mi powiedział ze moze mi ta linie podnieść jak bede czuł brak mocy. no i tak jest. Jak przełącze na benzyne to jest jeszcze zrywniejszy i szybciej przyspiesza.
Sprawdzam teraz spalanie
snowfox
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)