brak wolnych obotów

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

brak wolnych obotów

Postprzez bunia28 » 28 lis 2013, o 16:56

witam posiadam golfa 3 1.6 gazem mam nastepujący problem dzisiaj rano zachodze jak zawsze odpalam bez gazu zapalił i zgasł znowu kręce odpalil ale niemiał wolnych obrotów musiałem go trzymać na gazie . Troche pojezdziłem silnik sie rozgrzał i juz teraz jest w miare oki tylko tez nieraz ma mniejsze obroty nieraz lekko większe . Zauważyłem jeszcze że jak go zgasze na gazie i za chwile odpale to na benzynie jest przez chwile przymulony zalewa czuc benzyne a po paru sekundach jest oki i to też się dzieje na lekko rozgrzanym silniku macie jakiś pomysł

[ Dodano: 2013-12-02, 16:53 ]
nikt nic nie podpowie
bunia28
Czytacz

brak wolnych obotów

Postprzez kapral121 » 11 gru 2013, o 00:35

Nie miał wolnych obrotów tzn ? chodzi Ci o to że jak spadają obroty to auto gaśnie ? czy np jak stoisz na światłach na luzie to masz 2000 obrotów ? I czy te objawy są na LPG czy na benzynie ?
kapral121
Berbeć

Postprzez Emiczka » 11 gru 2013, o 01:46

Jak się zalewa to pewnie TPS walnięty w przepustnicy ja mam odpięty ale nie świruje na obrotach
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez prezesik » 11 gru 2013, o 05:22

bunia28 napisał(a): dzisiaj rano zachodze jak zawsze odpalam bez gazu zapalił i zgasł znowu kręce odpalil ale niemiał wolnych obrotów musiałem go trzymać na gazie . Troche pojezdziłem silnik sie rozgrzał i juz teraz jest w miare oki
czujnik temperatury odpowiada za dawkowanie paliwa na zimnym silniku. Sprawdź jak odpali na zdjętej wtyczce z czujnika (znajduje się pod aparatem zapłonowym). Jeżeli odpali od strzała to masz czujnik do wymiany.
bunia28 napisał(a):Troche pojezdziłem silnik sie rozgrzał i juz teraz jest w miare oki tylko tez nieraz ma mniejsze obroty nieraz lekko większe
zrób reset ECU, tj. zdejmij klemę (+) na 15 minut, potem załóż i uruchom zimny silnik, niech sobie chodzi na wolnych obrotach, aż do włączenia wentylatora. Pod żadnym pzoorem nie tykaj pedału gazu, bo zepsujesz nastawy. W tym, czasie komp będzie się "uczył" od nowa nastawów.
Drugą przyczyna falujących obrotów może być uszkodzona (dziurawa) podstawa wtrysku - silnik łapie "lewe" powietrze i zaczyna zaleć.
bunia28 napisał(a):Zauważyłem jeszcze że jak go zgasze na gazie i za chwile odpale to na benzynie jest przez chwile przymulony zalewa czuc benzyne a po paru sekundach jest oki i to też się dzieje na lekko rozgrzanym silniku macie jakiś pomysł

Trzeba założyć przekaźnik od resetu ECU (emulacja sondy lambda). Sonda łapie jeszcze złe parametry spalin LPG i przy uruchomieniu na PB komp źle dawkuje paliwo, stąd chwilowy zamuł.
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 11 gru 2013, o 11:48

bunia28, dopiszę do tego co kolega wyżej że reset skutkuje w silnikach z wtryskiem jednopunktowym, a ty nie napisałeś co masz pod maską (jest 6 typów silników z tą pojemnoscią.). Więc jeśli reset nie pomoże - dowiedz się co tam siedzi albo daj zdjęcia.
pablomed
Members

Postprzez bunia28 » 17 gru 2013, o 18:31

wymieniłem czujnik temperatury i jest oki tylko nieraz rano na zimnym silniku samochód odpali za raz i zgaśnie dopiero odpali za drugim razem po dadaniu gazy lekko podszarpuje ale ale po poru sekundach wszystko już jest oki zrobie fty silnika i wstawie to powiecie mi jaki mam silnik
bunia28
Czytacz

Postprzez prezesik » 17 gru 2013, o 22:36

W dziale "Dane techniczne i porady" masz temat "Zdjęcia silników montowanych w MK3".
prezesik
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)