cena instalacji gazowej AEX

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez merwi » 7 sie 2012, o 21:05

Witam.
Noszę się z zamiarem założenia gazu i chciałbym dowiedzieć się jaka jest przybliżona cena takiej instalacji do mojego silnika (butla zamiast koła zapasowego).
Czy można jakoś obniżyć koszty instalacji?
Mam też pytanie czy muszę dodatkowo dopłacić jeśli chce mieć wlew ukryty chodzi mi o to że widziałem takie wkręcane koło wlewu paliwa.
merwi
Czytacz

Postprzez Opik » 7 sie 2012, o 21:35

w Golfie chyba jest za mało miejsca żeby schować korek wlewu pod klapką, ale możesz zapytać. Możliwe że uda się stosując mniejsze wyjście (nie pamiętam jak to się nazywa) + później odpowiednia przejściówka wkładana przed tankowaniem
Jak obniżyć ceny.. Używanych butli raczej nie warto kupować, chyba że naprawdę okazja i jeszcze sporo homologacji zostało. Bo kupić butlę która za dwa lata straci ważność to kicha nie oszczędność.
Znajomy miał w Pasku starą instalację na mieszalniku, kupił całego dawcę na sekwencji. Sam to przełożył i na każdym jednym przeglądzie nikt się nie przyczepił że papierek nie zgadza się z tym pod maską - bo oni patrzą na ważność butli. Tylko tu też bez sensu zakładać nową instalację i od razu w niej grzebać (gwarancja mówi pa pa).
Możesz założyć tańszą instalację, ale to moim zdaniem też bez sensu. Bo a to to się wysra, a to będzie ciężko wyregulować, a to będzie palił 1324124 litrów na 100kę. Poszukaj po forach po prostu gdzie są zakłady warte polecenia w przystępnych cenach i tam załóż :)
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez merwi » 7 sie 2012, o 22:14

Właśnie myślałem o takiej przejściówce jak nie to wymyślę coś innego. Raczej nie będę się bawił sam w przekładkę bo wolę już dopłacić i mieć dobrze niż dostrajać godzinami bez widocznych wyników. Dzwoniłem w kilka miejsc ale ceny mają duży rozrzut dlatego prosiłbym kogoś kto ma taki silnik o przybliżoną cenę (wiem że się może różnić od miejsca robienia ale chce mieć świadomość z jakimi kosztami muszę się liczyć)
merwi
Czytacz

Postprzez Radekb351 » 8 sie 2012, o 20:04

U nas instalacja 2 generacji na sterowniku Bingo M, parowniku Lovato, butla w koło. to koszt ok 1300zł
Zawór tankowania pod klapka jest za dopłatą.
Możesz tez go zamontować podwieszanego pod zderzakiem.
Radekb351
Gaduła

Postprzez prezesik » 8 sie 2012, o 20:11

Do AEX trzeba będzie sekwencję zapodać, bo jest na wielopunktowym wtrysku, więc koszty wzrosną do min. 2000PLN.
prezesik
Members

Postprzez Radekb351 » 8 sie 2012, o 20:14

Można dać sekwencje tylko wtedy koszt ok 2300zł.
Ja latałem meganką na wielopunkcie ze instalacja 2 gen i nie było tragedii.
Radekb351
Gaduła

Postprzez pietrasiak2 » 8 sie 2012, o 20:38

Radekb351 napisał(a):Ja latałem meganką na wielopunkcie ze instalacja 2 gen i nie było tragedii.

Owszem , ale dużo zależy od auta i gazownika. Kumplowi w Fiacie Palio tak założyli - tragedia non stop jazda po gazownikach , mechanikach ,serwisie . Po przeliczeniu sekwencja taniej by go wyszła niż dodatkowe naprawy po chyba 3 m-cach od założenia . :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Radekb351 » 8 sie 2012, o 20:52

Zgodzę się, Fiata ciężko zagazować bo ma strasznie czuły i delikatny sterownik Magneti-marelli. Trzeba pogadać z ludźmi co maja tak przerobione golfy oni dadzą obiektywna opinie.
Radekb351
Gaduła

Postprzez merwi » 8 sie 2012, o 21:32

Dobra panowie wielkie dzięki trzeba będzie to przemyśleć bo koszty nie małe a nie wiem ile jeszcze nim będę jeździł i czy się zwróci
merwi
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)