Cieżko odpala, dusi sie gdy mokro.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez winiarsko » 5 cze 2012, o 18:51

Witam, mam pewien problem. Zauwazyłem, ze gdy popada deszcz albo gdy rano jest rosa to samochod ciezko odpala... jak juz odpali za ktoryms tam razem to ciezko wchodzi na obroty i czasami gasnie, tak jakby sie dusił. Jak juz sie rozgrzeje to wszystko jest ok! jest tak na gazie i na benzynie silnik agg. gaz 2 gen. i druga rzecz jest taka, ze gdy trzymam wcisniety pedał gazu to wskazówka obrotów samoczynnie skacze, ale obroty silnika sa ok, tylko sama wskazówka obrotomierza przeskakuje na wieksze obroty? co to moze byc? Co nalezałoby sprawdzic? Dzieki za pomoc, bo teraz deszczowe dni i ciezko rano z odpalaniem...
winiarsko
Czytacz

Postprzez Emiczka » 5 cze 2012, o 19:09

Tak jakby wilgoć się dostawała. Sprawdź kable.
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez arkadiusz87 » 5 cze 2012, o 19:23

sprawdz czy kable kopulka nie maja przebicia jak tak do wymiany.. a z tym obrotojmierzem to moze jakies przewody ci sie poluznily przy liczniku lub cos sie w nim uszkodzilo...,
to samochód wybiera kierowce a nie kierowca samochód ;p
arkadiusz87
Badacz tematu

Postprzez winiarsko » 5 cze 2012, o 19:28

mechanik mowił ze te obroty to cewka i ze nie trzeba na razie wymieniac, ale nie wiem czy mu wierzyc... a jak sprawdzic te kable i kopulke? a świece? i możecie podac jakies linki do w miare dobrych i w przystepnej cenie kabli swiec i kopulki ? byłbym wdzieczny.
winiarsko
Czytacz

Postprzez trollu » 6 cze 2012, o 00:41

wieczorem jak jest wilgotno bo np rosa siada to podnieś maskę, niech siądzie trochę wilgoci. jak będzie ciemno to odpal silnik i zobacz, czy gdzieś nie ma przebicia i czy iskry nie hulają po silniku. tylko silnik musi być zimny bo inaczej wilgoć odparuje ;-)
co do kabli, kopułki to kup Beru ew. bremi. ja za kable beru dałem coś koło 120zł. świece NGK ale trochę poczytałem i przy najbliższej zmianie świece też beru chyba wrzucę
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez winiarsko » 12 cze 2012, o 19:36

witam, kurde nic sie nie iskrzy na kablach psikałem je takze woda jak silnik pracował i pracował równo a dalej to samo;/ to na pewno kable? zauwazyłem ze jak sie dusi to skacza te obroty.. moze miec cos cewka z tym wspołnego ? sciagnałem kable ze swiec i z kopułki i 3 kable sa beru i wygladaja na mało zuzyte a jeden troche bardziej i ma zielony nalot na swiecy tak samo jak kable idący do cewki jak i w cewce jest zielony nalot. co to moze byc? wkurzające bo auto rano jak juz odpali to ciagle gasnie i sie dusi po dodaniu gazu...
winiarsko
Czytacz

Postprzez prezesik » 12 cze 2012, o 20:05

winiarsko napisał(a):a jeden troche bardziej i ma zielony nalot na swiecy tak samo jak kable idący do cewki jak i w cewce jest zielony nalot. co to moze byc?
to właśnie wina tego "zielonego nalotu" to patyna, czyli tlenek miedzi, który powstaje podczas wilgoci. Wyczyść to dokładnie do czystego metalu. Jak nie pomoże to wymieniaj kable - wszyscy wyżej piszą o kablach a Ty swoje ... :wstyd:
prezesik
Members

Postprzez czarus21 » 12 cze 2012, o 20:16

a co do sprawdzania kabli mam taki prymitywny patent butelka po płynie do szyb wieczorem w stronę kabli psikać i widać czy maja przebicie i tez mi jeden czarodziej gadał ze jak jest jedna inna świeca to auto pali więcej gazu możliwe ????
czarus21
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 12 cze 2012, o 20:39

czarus21 napisał(a):tez mi jeden czarodziej gadał ze jak jest jedna inna świeca to auto pali więcej gazu możliwe ?? ??
to na prawdę czarodziej ... - nie ma znaczenia, powinien palić tak samo.
prezesik
Members

Postprzez K@mil » 12 cze 2012, o 20:44

czarus21 napisał(a):a co do sprawdzania kabli mam taki prymitywny patent butelka po płynie do szyb wieczorem w stronę kabli psikać i widać czy maja przebicie i tez mi jeden czarodziej gadał ze jak jest jedna inna świeca to auto pali więcej gazu możliwe ????

Ja są wszystkie dobre czyli sprawne to powinien chodzić jak w zegarku :) no chyb ze jedna ma 100lat albo jest od malucha :lol:

Co do sposobu sprawdzenia kabli to jest on na 5+ :p

:wstyd:
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)