czerwony orzełoszukuje?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

czerwony orzełoszukuje?

Postprzez k-m-r1 » 18 mar 2010, o 00:16

witam dzis wyjezdziłęm gaz z auta do konca ile sie dało
no cos tam pewno zostało

ale do rzeczy pojechałem na orlen zatankowac i weszło mi 33,8L a pojemnosc jest 32L butla w kole wiem niska temperatura 7 stopni ale żeby aż tyle?

chyba padłmi zaworek od odcinania przy nabijaniu ale to szczeguł

jak mam sprawdzić czy szukać potwierdzenia że 1 litr to 1 litr gdzieś na dystrybutorze jest?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

czerwony orzełoszukuje?

Postprzez pablomed » 18 mar 2010, o 00:46

podajesz całkowitą pojemność butli czy pomniejszoną o te 20 procent które mają wolne zostać. Bo dziwne robi się wtedy jak tankujesz więcej niż butla ma całkowiej pojemności. Wówczas trzeba zacząć delikatne rozmowy najpierw z obsługa a potem z kierownikiem stacji. Ale najpierw koniecznie zapłacić i wziąć paragon do kieszeni.
pablomed
Members

Postprzez arkusb » 18 mar 2010, o 16:30

Miałem taki przypadek, że na petrochemi zatankowałem niecałe 33 litry.. Moja butla to 31l. a po uwzględnieniu, że tankuje się 80% to zazwyczaj na innych stacjach wchodzi około 25-27 litrów.. Od tamtej pory omijam petrochemie...
arkusb
Berbeć

Postprzez Ryjek » 18 mar 2010, o 16:43

ciezko powiedziec, moze na orlenie mieli wieksze cisnienie i wchodzic wiecej niz na innych stacjach, a moze okłamuja, choc nie wydaje mi sie to mozliwe, bo to elektronika wszystko, i kontrole sa z gory dosc czeste.
Ryjek
Badacz tematu

Postprzez krystek.l » 18 mar 2010, o 17:11

Witam
Więc co do tej sprawy to pracowałem na stacji i wygląda to w taki sposób że
jak jest pusta butla wyjeżdżona i zatankowana do pełna i weszło więcej niż powinno, a pojemność to 80%:

- temperatura
- w zależności jaki skład gazu, bo tłumaczyć nie muszę że latem jest inny i zimą też, ale dużo stacji jest takie które zimą np już teraz w tym okresie zamiast zimową mieszankę przywożą letnią i dzieją się cuda z ilością
- cwaniakowanie z dystrybutorami (przekręcanie np po kątroli ciśnienie i już więcej kasy dla stacji, ale to gdzie nie ma orlenu bliskiesz shella bp takich wiedzie..)
- lub gdy jest stacja zatankowana z cysterny i koleś im zbiornik zatankował więcej niż 85% pojemności zbiornika to ciśnienie (tam takie nagromadzone) wbija wręcz gaz do auta że nie muszę komentować jak ładnie idzie nabić butlę...
- jeśli nie posiada się zaworu który odbija natychmiastowo przy uzyskaniu 80% i nie odbija, to idzie zatankować nawet 5 litrów więcej (słowo honoru)

Proponuje znów wyjeździć cały gaz i zatankować na tej samej stacji do pełna i jeśli zostanie powtórka z tej akcji to Stacja zobowiązana jest dać wniosek skargi i tak piszesz co i jak dorzucasz paragony ksero (bo wyrzucą i powiedzą że nic nie dałeś) i od serwisu instalacji gazowej jaka jest twoja pojemność butli i ile max wchodzi i talie tam bla bla bla...
i czekasz co ci odpowiedzą... u mnie było takich kilka ziomków...

ale stacja zarazem może wezwać serwis na twoje wezwanie do sprawdzenia dystrybutora LPG i jeśli się sprawdzi że oszustwo się szerzy to dostaniesz odszkodowanie, ale zarazem jeśli się okaże że wszystko było ok to zabulisz niestety 4 tyś. za przyjazd serwisu na miejsce sprawy :roll:

Więc reasumując jeśli jesteś pewien że cie opendzlowali to masz szanse na co nieco, ale jeśli nie to dorzucisz do interesu im......... :cisza:
krystek.l

Postprzez sweetboy90 » 18 mar 2010, o 20:57

k-m-r1, to wskakuj do auta i zrob pare rundek w kolo miasta az w butli bedzie 0 gazu i jedz na ta stacje :-D bo sam jestem ciekawy czy to oszustwo... ale po orlenie bym sie tego nie spodziewal... :-?
sweetboy90
Badacz tematu

Postprzez k-m-r1 » 18 mar 2010, o 23:46

a więc tak zimą miałem tak żę zawór sie przywiesił i nabijało do pełna czyli 32 litry troszkę ale gdy wielozawór był dobry to tankowałem zawsze do 25 i odbijało takie bzzzzz ....

dziwi mnie bo na innych stacjach jak lałem to 32 litry jak było pusto w środku
wyjeżdżę do cna i pojadę tankować tyle że bede stałdo konca przy babeczce aż nabije mi bo w tedy ruszyłęm do kasy jak było z 27 litrów a w kasie 76 zeta gaz po 2.27 tylko na tej stacji na innych lukoil 2.20 i na 2 innych nie zżeszynych 2.20 ale tam nie tankuje bo auto jedzie jak bym miał resztke w butli

i skąd taka rozbierznosc ceny do wrocka pedze to mam lotos 2.04 kilka km dalej lukoil 2.05 orlen 2.07 lub cos koło tego bo zmienia sie zalerznie od dostawy i dnia

dla miarodajnych wyników postaram sie odwiedzic lukoil i tam sprawdze

ile to odszkodowanie? i za co?

krystek.l, włąsnie pytanie co jeśli jest wieksze cisnienie u nich w instalacji? w tedy wejdzie wiecej i czy to cisnienie przy nabijaniu jest regulowane prawnie?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 19 mar 2010, o 00:22

k-m-r1, dalej nie napisałeś jaka jest całkwoita pojemność butli. Jeśli masz załóżmy 35 litrów to przy uszkodzonym wielozaworrze który nie odbija możesz zatkankować prawie te 35 litrów, powiedzmy ciut mniej czyli 33 - 34 bez problemu. Ale jeśli przy 35 ltrowej butli dystrybutor pokazuje więcej niż 35 to jest to -być może nie zamierzone przez obsługę stacji - ale jednak oszustwo.
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 19 mar 2010, o 09:55

na Orlenie tankują więcej albo oszukują bo ja mam butle 34 l i kiedyś zostało mi jeszcze kilka l bo zazwyczaj na butli robie 320KM a ostatnio zrobiłem 210 KM a na orlenie mi władowali 33 L o.O na innych stacjach jak mam pełną butle wchodzi 28 L, Najlepiej tankować na Bliskiej jak zauważyłem na gazie z tamtej stacji przejeżdża się kilka km wiecej niz jak się tankuje na innych stacjach :-P
PabloSBT
Members

Postprzez milas » 19 mar 2010, o 22:20

Powiem wam tak, mam butle 40l i powinno wejsc 38l na pusto niby... tankowalem na roznych stacjach... BP, shell, statoil, tesco, orlen i wielu innych... (tesco wtedy to byl niby orlen) ceny adekwatne do firmy.. na BP wchodzilo ok... nie mialem zastrzezen, na shellu olaboga, wchodzilo spokojnie 4l wiecej, orlen podobnie jak BP, i w sumie zaczelem tankowac lpg jedynie na BP i tesco <lol> i powiem wam, lepiej wychodze na tym jak tankowac na orlenie cxzy shellu, wchodzi mniej do butli a km robie te same, wiecznie jedna trasa, ook 30km do pracy... ;-) to juz testowalem dobry rok temu, ostatnio zatankowalem na shellu bo tam tankuje tylko paliwko.. jakos tak wyszlo, ze wg mnie maja najlepsze... i powiem wam ze ta sama sytuacja jak przed roku, fakt ze moze chodzic o jakis tam region i dokladnie ta stacje, ale jednak oszukuja ludzie niezle... zreszta na pb tez ostro oszukuja... wiem bo znajomy pracuje na orlenie :-)
Jak kraść to miliony, jak kochać to księżniczki, jak auto to VW!
milas
Berbeć

Postprzez saladrus » 19 mar 2010, o 22:26

milas napisał(a):Powiem wam tak, mam butle 40l i powinno wejsc 38l na pusto niby

butla jest napełniana w 80 % czyli 32-33 L ma ci wejść
saladrus
Members

Postprzez k-m-r1 » 19 mar 2010, o 22:37

saladrus, jak komus zawór sie przywiesi to wchodzi do oporu

wiem że oszukują banka 5 litrów 1 cm od krawedzi putelki jest 5 litrów mierzyłem wlewając po 250 ml wody z takiedy wzorcowego naczynia szklanego a na jednej stacji weszło mi 5,06 L tyle wskazywał dystrybutor
k-m-r1
Weteran

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)