czujnik położenia przepustnicy TPS

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez PabloSBT » 11 lis 2010, o 21:17

Obrazek
Słuchajcie gdzie w golfie 1.6 ABU jest czujnik położenia przepustnicy ?? bo mam podłączony przez gazowników tps chyba pod czujnik temp zasysanego powietrza tak jak zaznaczony jest na zdjeciu ;| bo włączyłem tps w programie bingo M i przy dodaniu gazu samochód się dusi ;|
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 11 lis 2010, o 21:43

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=80747

Ta zaznaczona wtyczka ma dwa kable od czujnika temperatury i dwa zasilające wtryskiwacz. Jeden z zasilających jest wpięty w instalację LPG dla odcięcia wtryskiwacza podczas jazdy na LPG i tak ma być więc może błędnie to rozpoznałeś. TPS bardzo często nie jest podpinany przez leniuchów gazowników, więc masz pokazane w linku co podałem gdzie jest jego wtyczka, tylko pamiętaj są tam dwa kable na których napięcie rośnie przy uchylaniu przepustnicy, a tylko jeden z nich jest dobry do podpięcia, ja teraz nie pamiętam który ale znajdziesz to z łatwością na tym lub tamtym forum.
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 12 lis 2010, o 19:57

ok już wiem o co chodzi mam tam 2 kable przyłączone do tego czujnika temp a kabelek od tpsu jest ucięty ;| chociaż mogli nie ucinać tego kabelka próżniaki, a jeszcze mam takie pytanie czy gaz nie powinien być podłączony pod czujnik temp płynu chłodniczego albo pod swój czujnik na reduktorze?? bo ja mam podłączoną temp pod czujnik temp zasysanego powietrza. I jeszcze jedno pytanie czy każdy golf III ma tps podłączony pod ten sam pin np 4 czy trzeba szukać napięcia miernikiem??
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 13 lis 2010, o 23:18

PabloSBT, wszystkie montowtryski mają chyba podobnie czyli silnik 1.8 ABS, AAM, 1.6 ABU, 1,4 ABD i parę innych ale konkretnie który kabel czy 4 to nie wiem sam musiałbym poszukać.
Czujnik temperatury dal LPG jest lub nie jest w reduktorze, i zależnie od komputerka LPG i ustawień jego jest lub nie jest wykorzystany, po co podłączono by czujnik temperatury powietrza do LPG nie mam pojęcia,. Daj może foto wtyczki wtryskiwacza z czujnikiem powietrza nie mylisz się czasem? Może to jest odcięcie wtryskiwacza a nie kabel od czujnika
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 14 lis 2010, o 11:27

co do czujnika temp to dlatego tak sądzę że jak podłącze samochód pod kompa LPG to mi pokazuje temp 30 stopni czasami więcej jak jest ciepło na dworze :) a jak podłączyłem pod Vag drugi komputer to mi pokazuje temp zasysanego powietrza identyczną jak komp lpg widzi
Obrazek
a tps mi kabelek ucieli gazownicy i wepchnęli w gumę żeby wyglądało jak by był podłączony :| jutro się zabiorę za podłączenie tpsu
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 14 lis 2010, o 17:29

Lilla z paskami zasilają wtryskiwacz (nr 3 i 4) - i widać połączenie do jego odcięcia. Nie widzę tam podłączenia do czujnika temperatury. Może masz go jednak w reduktorze albo te wskazania z komputerka LPG to jakiś przypadek
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 15 lis 2010, o 17:40

już podłączyłem tps u mnie to był kabel szaro - niebieski przy wtyczce (nr2) a w bingo żółto zielony:) i niewiem jak się to stało ale dzisiaj miałem temp 80 stopni jak podłączyłem pod komputer :d troche tam majstrowałem i może któryś kabelek był poluzowany i go niechcący docisnąłem ;D
Dzieki za pomoc Pablomed:)
PabloSBT
Members

Postprzez ci-nek » 13 wrz 2012, o 23:31

hej, chciałem odświeżyć temat, bo mam ostatnio podobny problem, opisałem go tutaj
http://www.golf3.pl/topics36/gasnie-na- ... htm#410133
chodzi o to że auto sie dusi jakby na gazie aż sie silnik nei nagrzeje

a od dawien dawna mam problem taki:
http://www.golf3.pl/topics36/sam-sie-wk ... t33709.htm

czy moglibyscie wytłumaczyc łopatologicznie o co chodzi z tym podłączeniem czujnika TPS? bo mam wrazenie ze u mnei tez moze byc cos nei tak
ci-nek
Gaduła

- - - przeglądy rejestracyjne radom

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)