Czujnik twmperatury cieczy

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez rafa86 » 22 mar 2009, o 22:16

Witam,

Jakis czas temu miałem robiona uszczelkę pod głowicą i dopiero teraz zauwazyłem że zmienili mi czujnik cieczy (po prawej stronie silnika). Zamontowali mi wersje od Golfa IV i teraz mojej pytanie, czy powinienem wymienić ten czujnik na wersje od III czy moge na nim jeździć? Dodam, że wedłog mnie czujnik obecnie troche przekłamuje temperatur, jak stanę w korku to wskazuje nawet 110* i mruga mi kontrolka na czerwono od temperatury, ale wentylator włącza się dopiero po chwili i temperatura spada. co radzicie?
Pozdrawiam,
Rafal
rafa86
Czytacz

Postprzez K@mil » 22 mar 2009, o 22:21

z tego co pamietam to w mk4 jest wogole inny ksztalt tego czujnika :-| zmień na odpowiedni taki jak ma byc w mk3 :)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez rafa86 » 22 mar 2009, o 22:22

OK w takim razie poże cos polecisz, jaka firma ma byc czujnika zeby bykl dobry. A co deo ksztautu to masz racje.
Pozdrawiam,
Rafal
rafa86
Czytacz

Postprzez K@mil » 22 mar 2009, o 22:24

Z tego co patrze na allegro to oryginal jest o 11zl drozszy od zamiennika... wiec kupuj oryginal

http://www.allegro.pl/item576100787_ory ... _golf.html
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez rafa86 » 22 mar 2009, o 22:26

Wielkie dzięki, już go licytuje. Dam znać jak go zamonutje :)
Pozdrawiam,
Rafal
rafa86
Czytacz

Postprzez prezesik » 22 mar 2009, o 23:37

Ja już raz kupiłem czujnik na allegro za 30 zł, okazał się zamiennikiem... wskazywał 120 stopni na blacie... Poszedłem do sklepu i poprosiłem czujnik oryginalny, który kosztował 70 zł i dopiero wtedy wszystko było ok, wskazywał normalnie. Nie radziłbym kupować takich rzeczy na allegro tylko w sklepie motoryzacyjnym, w którym zawsze szybko i bez problemu możesz taki czujnik wymienić, a na allegro pozostaje wtedy zabawa w wysyłanie, odbieranie itp.
prezesik
Members

Postprzez rafa86 » 27 mar 2009, o 18:28

Mam już czujnik (orginał ale używany). Proble jest taki, ze teraz silnik mi się nie rozgrzewa :/. Do pracy mam dystans 5 km i wskazówka podnosi się minimalnie. Czy to normalne?

[ Dodano: 2009-03-27, 17:29 ]
Dodam, że na straym czujniku od golfa 4 temperatura dochodziła do 70*
Pozdrawiam,
Rafal
rafa86
Czytacz

Postprzez prezesik » 27 mar 2009, o 19:08

no to teraz pozostaje sprawa wymiany termostatu, gdyż ten co masz jest cały czas otwarty, silnik się nie dogrzewa, gdyż cały płyn idzie przez tzw :duży układ", tzn przez chłodnicę, a powinien pierw pokrążyć w silniku, dopiero przy odpowiedniej temp. powinien się otworzyć termostat i puścić płyn przez chłodnicę.
Tylko nie kupuj termostatu francuskiej firmy VERNET, może w innych autach się sprawdzają, ale do VW kiszta totalna, lepiej kupić troche drozszy niemiecki WAHLER.

Ale pierw zakupem termostatu podjedź do mechanika lub załatw sobie termometr taki do 120 stopni, odpal auko i sprawdzaj temperaturę płynu i porównuj ją ze wskazaniami wskaźnika na zegarach. Jeżeli jest duża różnica to czujnik, który kupiłeś jest do d... jeżeli natomiast temp jest taka sama to czunik dobry a do wywalenia termostat.
Czujnik temp. ma za zadanie podawać sygnał do komputera o temp. płynu i dodatkowo wskazywać temp. na blacie zegarów, są to jakby dwa czujniki w jednym.
prezesik
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)