Czy jest sens montować używaną instalację gazową

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Michu! » 4 wrz 2013, o 12:23

Witam.
Mam okazje kupić za (moim zdaniem) nie duze pieniadze instalacje gazową, mianowicie 150zł.
Nie wiem jaka to instalacja ale wiem, ze jest ona obecnie zamontowana w golfie 2 1,3 i dziala bez problemu.
Czy w ogóle da sie to zamontować do mojego 1,4? I czy jest sens montować uzywana instalacje.
Z góry dziękuje za pomoc :-)
Michu!
Badacz tematu

Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Grzesiek2507 » 4 wrz 2013, o 12:29

Nie da rady. 1.3 w mk2 to gaznik lub wielopunkt. Twoj abd to jednopunkt...zueplnie rozne generacje ;-)
Grzesiek2507
Members

Postprzez Michu! » 4 wrz 2013, o 15:01

aha :lol: a juz myslalem, ze bede po taniemu robic kilometry..dzieki bardzo za odpowiedz
Michu!
Badacz tematu

Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 4 wrz 2013, o 23:08

1.3 mk2 były na gaźniku (silnik MH), lub na wielopunkcie (silnik NZ). Czyli musisz się dowiedzieć co to za instalacja, czyli czy I czy II generacja.
Jeśli była II generacja to się nadaje, zmienisz tylko mikser. I rurki gazowe. Wielopunkt w NZ jest niesekwencyjny, czyli działa podobnie jak twój jednopunkt (poza tym że ma 4 wtryskiwacze) więc tu niema przeszkody.
Opłaca się wtedy kiedy założysz to sam a do gazownika pojedziesz po papiery potrzebne do rejestracji (może z 3 stówki). Zlecanie robocizny gazownikowi nie opłaca się, zresztą raczej nie będzie chciał.
Za 150 złotych może się opłacać nawet sam zbiornik, o ile ma jeszcze jakiś przynajmniej 5 letni termin ważności. Reduktor wypada zregenerować, membrany do tego kosztują 5-8 dych, ale tylko samemu się opłaca . Ale generalnie to nie polecam, jeśli masz zamiar na tyle długo pojeździć autkiem żeby instalacja się zwróciła to i tak dużo kasy zyskasz
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)