Dość dużo pali 1.6 AEE

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Dość dużo pali 1.6 AEE

Postprzez mph » 11 cze 2012, o 14:22

Witam, jakies trzy miesiace temu zalozylem sobie instalacje gazowa do silnika 1.6 aee bo palil mi prawie 10 litrow benzyny, jezdze tylko po miescie
gaz sekwencyjny
butla 34l, a wchodzi rowne 31l
moim zdaniem to troche duzo bo nie mam chyba az tak ciezkiej nogi, jezdzilem do 2tys obrotow, czasem wskoczylo na 2,4tys ale tylko sporadycznie

teraz wychodzi na to ze golf pali mi 12l gazu i to troche tez duzo bo czytalem ze ludzie z takimi silnikami maja spalanie 8-9 w miescie, a ja jezdze max do 2-2,2tys obrotow

co moze byc przyczyna? filtr powietrza wymienialem okolo 8 miesiecy temu wiec jeszcze chyba nie pora na wymiane
bylem dzisiaj u gazownika i stwierdzil ze mam zepsuta sonde lambda ale nie wiem czy moge mu wierzyc bo czytalem rozne rzeczy na ten temat i jedni potwierdzaja ze to moze byc przyczyna, drudzy zaprzeczaja, a pojechalem tam bo gaz mam jeszcze na gwarancji

dodam ze mozna wyczuc czasem gaz kolo samochodu, zaczelo sie to jak jechalem pare dni temu jakies 50km w jedna strone trasa, ale ponoc pod maska nigdzie sie nie ulatnia i w butli z tylu tez nie
mph
Czytacz

Dość dużo pali 1.6 AEE

Postprzez Kadzik » 11 cze 2012, o 20:10

dodam ze mozna wyczuc czasem gaz kolo samochodu, zaczelo sie to jak jechalem pare dni temu jakies 50km w jedna strone trasa, ale ponoc pod maska nigdzie sie nie ulatnia i w butli z tylu tez nie

Musi się gdzieś ulatniać. Mi też mówili, że nigdzie się nie ulatnia, i żebym to ja im pokazał gdzie to się dzieje a oni zlikwidują usterkę :cenzura:
Weź od kogoś czujkę do gazu, mają ją na też na stacjach diagnostycznych. Ja wziąłem od znajomego co zakłada instalacje gazowe. Od razu pokazała gdzie wali gazem :P
Kadzik
Czytacz

Postprzez mph » 12 cze 2012, o 22:39

Moze i tak. Ale zanim zaczalem czuc ze smierdzi gazem to i tak palil dosc sporo, a tak chyba nie powinno byc
mph
Czytacz

Postprzez Kadzik » 13 cze 2012, o 12:18

Sprawdź sondę np na VAG`u. Bądź też podjedź do jakiegoś mechanik, on powinien wiedzieć jak to sprawdzić.
Może podawać za bogatą mieszankę gazu i dlatego go czuć. U mnie wyregulowali gaz, raz że pali mniej a dwa, że go już nie czuć. Nie wiem jak jest na sekwencji, u mnie jest śruba regulująca skład mieszanki i to właśnie ją trzeba było przykręcić/ustawić.
Kadzik
Czytacz

Postprzez thomasg » 13 cze 2012, o 14:53

mph napisał(a):Witam, jakies trzy miesiace temu zalozylem sobie instalacje gazowa do silnika 1.6 aee bo palil mi prawie 10 litrow benzyny,.......... wychodzi na to ze golf pali mi 12l gazu

małe dzieci wiedzą ze ilosć spalanego gazu płynnego jest wieksza o około 20 % w stosunku do benzyny, nigdy inaczej czyli w dół , co do % to szacunki są różne od 10 do 20 ale za regułę bierze się do 20 %

mph napisał(a): czytalem ze ludzie z takimi silnikami maja spalanie 8-9 w miescie, a ja jezdze max do 2-2,2tys obrotow

niech mają , mieszanka ustawiona na biedę , co górka to wyskakuje i pcha auto :roll:
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez mph » 13 cze 2012, o 20:00

thomasg napisał(a):
mph napisał(a):Witam, jakies trzy miesiace temu zalozylem sobie instalacje gazowa do silnika 1.6 aee bo palil mi prawie 10 litrow benzyny,.......... wychodzi na to ze golf pali mi 12l gazu

małe dzieci wiedzą ze ilosć spalanego gazu płynnego jest wieksza o około 20 % w stosunku do benzyny, nigdy inaczej czyli w dół , co do % to szacunki są różne od 10 do 20 ale za regułę bierze się do 20 %

Szkoda ze duze dzieci nie czytaja ze zrozumieniem. Najlepiej wyciac sobie wygodny dla siebie kawalek z wypowiedzi i zacytowac.
Doskonale wiem o tym ze na gazie auto pali wiecej, mnie raczej chodzilo o ten wynik, ze mnie pali 12l, a innym przykladowo 9l i chcialem wiedziec jakie czynniki na to wplywaja dlatego zanim znow cos napiszesz to zastanow sie dwa razy.
mph
Czytacz

Postprzez thomasg » 13 cze 2012, o 20:29

duze dzieci potrafią czytać a te mniejsze nadal będą bładzić i słuchac jak im ludzie cisną kit w uszy, spójrz http://www.autocentrum.pl/spalanie/volkswagen/golf/iii/ w tabeli dla Twojego potwora jest 9,6 ltr PB - średnia maks (czyli przyjmując miasto) z prawie 300 raportów - ile nam to daje w mieście lpg ?, w przybliżeniu ( mocnym ) koło 12 ltr . To ze ktoś gdzies pisnął napisał że mu bierze 8 , albo nie chce się przyznac ze leje mu po 13 :mrgreen: na każdą setke albo skręcił auto na śrubie i myślac że oszczędza zbiera powoli na remont albo ma h... zamiast gazownika i wypisuje tu potem tematy typu " Panowie muli" " brak przyśpieszenia " " kicha wzdycha pierdzi " " nie jedzie" . Pozdrawiam i zapewniam że nie wycinałem z wygodnictwa ;-)
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez mph » 13 cze 2012, o 21:18

I taka odpowiedz mi sie podoba. Krotko i na temat. Mimo wszystko wydaje mi sie ze auto powinno palic mniej, choc troche, bo nie katuje go (chyba ze sytuacja mnie do tego zmusza to troszke hehe)
jak slysze ze znajomemu np autko przy 1.6 pali 7l benzyny, a drugiemu 8l gazu to troche mnie to irytuje

sprawa sporego spalania wyjasniona, trzeba to przezyc i jezdzic dalej :)

odnosnie tego smierdzacego gazu to najwyzej podjade do mechanika, moze on cos tu zaradzi...
mph
Czytacz

Postprzez Ranger » 14 cze 2012, o 22:59

moje pali koło 7,5-8l PB i 12l gazu, a jeżdże zazwyczaj tylko na krótkich odcinkach po mieście. ale w trasie przy ekonomicznej jeździe jakieś 7,5 gazu ;)

co do ulatniającego sie gazu to mi sie też sie niedawno takie coś pojawiło... jade do gazownika, a ten do mnie z pytaniem "a skąd wiadomo" :-| posmarował tam coś i wkońcu stwierdził, że reduktor przepuszcza, bo już dosyć leciwy i obroty przy nim też falowały. Później odżałowałem te 350zł za jego wymiane i po jego wymianie dalej czuje gazem z nawiewu (na luźnych obrotach). Oczywiście byłem mu to powiedzieć to stwierdził, że to niemożliwe... no szkoda słów, narazie jeszcze nic w tym zakresie nie robiłem bo jako alergik ostatnio nic nie czułem, ale za tą cene to raczej gazu czuć nie powinnem już...
Ranger
Czytacz

Postprzez Kadzik » 15 cze 2012, o 15:41

Może być mikser winny, ten element co idzie do przepustnicy(monowtrysku). Podobno w golfach lubi często nawalać.
Kadzik
Czytacz

Postprzez rafal9119 » 15 cze 2012, o 20:02

Kadzik napisał(a): ten element co idzie do przepustnicy(monowtrysku).
w AEE nie ma czegos takiego bo jest na pełnym wtrysku
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)