Duże spalanie a uszkodzona sonda lambda

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez starscream » 27 mar 2012, o 10:26

Z tego co mi kolega mówił to jest 2 gen tylko nie ma zamontowanego silniczka krokowego od gazu i jest na śrubie. Jakbym założył silniczek krokowy od gazu wtedy byłoby wszystko sterowane przez sonde, ale na razie sonde mam zapsuta więc jest na śrubie ale mogę kupić sonde i założyć tego krokowca zastanawiam sie czy to ma sens?
Przecież na śrubie też powinno dać się ustawić i jeździć? Dobrze wszystko skapowałem?
Co to jest ten aturator ? i do czego służy może tu coś źle ustawione jest?

Filtry wymienione reduktor założony miesiąc temu nowy, stąd już powoli brakuje mi pomysłów, wczoraj zatankowałem za 100km wyszło mi 14 L gazu :-( :zalamany: jeżdze max do 2100 obrotów nie gazuje go, już mi ręce obadają, co dać do na warsztat i co wymyśla?

a moze skręcać śrube samemu i kominować, macie może jakieś pomysły jeszcze?
starscream
Czytacz

Postprzez przemke » 27 mar 2012, o 10:53

atuator to jest właśnie ten silniczek krokowy od LPG zamiast śruby.

to żeby się przekonać czy to kwestia dawki gazu może zrób eksperyment: olej gazownika i sam popróbuj ze śrubą. zatankuj do pełna, dokręć lekko śrubę (licz obroty), zrób krótką testową trasę gdzie powinno być to samo średnie spalanie, sprawdź tankując, dokręć jeszcze trochę i zobaczysz.
jeśli to nie będzie miało wyraźnego wpływu na spalanie to sonda z atuatorem na logikę też nie będą miały - niech mnie inni poprawią jeśli to nie takie proste ;P

a jak chcesz sprawdzać jednak z atuatorem to mam takiego krokowca sonceboz do gazu (działa poprawnie po rozgrzaniu), mogę przesłać darowizną ;), sondę też mam ale ta może nie pasować (z 1.8aam)
przemke
Badacz tematu

Postprzez starscream » 27 mar 2012, o 12:52

przemke dzięki za wyjaaśnienia.
Tak zrobie jak radzisz przykręcę śrubę i zobaczę co się będzie działo.

Aby założyć tego sonceboz rozumiem że musiałbym mieć sprawną sonde tak?
z tego co wiem moja jest na 4 piny a z 1.8 na 6 ale mogę sie mylić...
starscream
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)