duze spalanie gpl

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

duze spalanie gpl

Postprzez tomasz80pl » 22 gru 2010, o 15:13

witam mam pytanie co mozb byc przyczyna duzego spalania gazu w golfie 1.8 na monowtrysku bo jak robilem 320km na butli 30l to teraz robie 240 km filtr gazu byl zmieniany 4 miesiace temu i czasami czuc gazem w samochodzie na postoju
tomasz80pl
Berbeć

duze spalanie gpl

Postprzez PabloSBT » 22 gru 2010, o 15:27

regulowałeś gaz po wymianie filterka ? jeśli czuć gazem na postoju to za bogatą mieszankę masz, sprawdź też czy masz ciepły dolni wąż idący do chłodnicy jak się samochód troche zagrzeje ten wąż powinien się zrobić ciepły dopiero jak będzie na liczniku ok 90 stopni
PabloSBT
Members

Postprzez Ryjek » 22 gru 2010, o 17:28

na zime to wcale nie ma złe spalanie, ja dzis ja byłem na stacji to mi wyszlo 11l/100km gazu
ale przy takim zimnie to zawsze wiadomo ze wiecej spali
Ryjek
Badacz tematu

Postprzez tomasz80pl » 22 gru 2010, o 19:53

powymianie filterka gaz niebyl regulowany ale bylo ok dopiero jakis miesiac tak mi duzo pali a czy czujnki polozenia przepustnicy ma jakies znaczenie bo mam odpieta wtyczke bo na paliwie mi dawkowal za duzo i sie dusil samochud jak mu dawales gazu odpiolem i na benzynce jest ok to tylko zaczol palic duzo gazu a i na luzie jak jest na gazie trzyma wysokie obroty nie ze lapie gdzies lewe powietrze czy cos i dlatego mu odpieprza gaznik elegandzko przeczyszczony i osadzony uszczelki nowe gumowa podkladka pod gaznikiem ok :?:
tomasz80pl
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 22 gru 2010, o 20:05

tomasz80pl napisał(a):powymianie filterka gaz niebyl regulowany ale bylo ok dopiero jakis miesiac tak mi duzo pali a czy czujnki polozenia przepustnicy ma jakies znaczenie bo mam odpieta wtyczke bo na paliwie mi dawkowal za duzo i sie dusil samochud jak mu dawales gazu odpiolem i na benzynce jest ok to tylko zaczol palic duzo gazu a i na luzie jak jest na gazie trzyma wysokie obroty nie ze lapie gdzies lewe powietrze czy cos i dlatego mu odpieprza gaznik elegandzko przeczyszczony i osadzony uszczelki nowe gumowa podkladka pod gaznikiem ok :?:

jeśli ci trzyma duże obroty na luzie to czujnik temp będzie do sprawdzenia :) bo on jest odpowiedzialny za ssanie
PabloSBT
Members

Postprzez tomasz80pl » 22 gru 2010, o 20:44

ok wiec sprubuje zmienic czujnik bo jak jest walniety to w takim razie jakby caly czas na ssaniu jezdzil nie i moze dlatego tez na paliwie go dusilo bo dostawal duza dawke ok sprubuje i dam ci znac co i jak czy sie naprawilo naraie dzieki
tomasz80pl
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 22 gru 2010, o 21:46

tomasz80pl napisał(a):ok wiec sprubuje zmienic czujnik bo jak jest walniety to w takim razie jakby caly czas na ssaniu jezdzil nie i moze dlatego tez na paliwie go dusilo bo dostawal duza dawke ok sprubuje i dam ci znac co i jak czy sie naprawilo naraie dzieki

ale na lpg też go dusiło czy tylko na pb ?? na pb volkswageny głupieją i trzeba mieć dobry emulator żeby mapa benzyny się nie rozjeżdżała :) podłącz czujnik położenia przepustnicy bo to nie przez niego to spalanie wzrosło i odłącz klemę od akulumatora na kilka min i zobacz czy dalej będzie go dusić :)
PabloSBT
Members

Postprzez tomasz80pl » 22 gru 2010, o 22:19

nie tylko na benzynie go mulilo a z klema juz prubowalem i byla poprawa na jakies dwa trzy przejazdy i potem glupial od nowa a bez czujnika przepustnicy jest ok i sie zbiera dobrze zapala ok bo mial tez problemy z paleniem jak pojezdzilem na gazie ale zamienie czujnik zalacze czujnik i zobaczymy co sie bedzie dzialo a moge sam jakos pzeregulowac gaz czy lepiej do mechanika sie udac
tomasz80pl
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 23 gru 2010, o 11:03

zależy jaką masz instalacje, masz komputerek ?? jeśli tak to można kupić interfejs na allegro i samemu wyregulować ja tak zrobiłem i samochód zrobił się dynamiczniejszy i mniej pali :) a ten czujnik to podmień i zobacz czy będzie lepiej :)
PabloSBT
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)