Duży problem z golfem :( i nieszczęście

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez majuDJ » 12 sty 2009, o 03:17

Dziś spotkało mnie wielkie rozczarowanie ze strony mojego autka. jechałem tankować prawe na pustym baku była ostatnia kreseczka na rezerwie. Szczęśliwe dojechałem na stacje Statoil, zgasiłem silnik ,zatankowałem E98, gdy chciałem go zapalić po zatankowaniu spotkała mnie niemiła niespodzianka, ja przekręcam kluczyk a Golf nie nie odpala chełta się i dusi, obroty około 200 ale nie odpala nadal, próbowałem odpalić na gazie efekt taki sam. pompa paliwowa się załącza ( słychać i czuć benzynę), akumulator sprawny i naładowany. Wiec co może być tego przyczyną. Zadzwoniłem po tatę, próbowaliśmy odpalić go przez holowanie i teraz jeszcze elektryka nawaliła, chciałem odpalić na 2 a przekręcam kluczyk w czasie jazdy i nawet nie chce chełtać tylko kontrolki się świecą i alarm wyje cicho, naciskam hamulec tak samo alarm. Po powrocie do domku, tak samo wkładam kluczyk przekręcę kontrolki się wszystkie świecą przekręcam dalej i włączą mi się alarm a silnika nic nie słychać :(

Tego wieczoru jeszcze na dodatek skrzywiłem kluczyk jeden :(

Od czego zacząć tutaj :( ???
majuDJ
Czytacz

Postprzez Zico63 » 12 sty 2009, o 03:50

Kolego! Najpierw podładować na powrót akumulator (to ciche jego wycie - pewnie ma czujnik spadku napięcia) a potem szukać lampką kontrolną dopływ prądu do cewki zapłonowej, także czy dopływa przy włączaniu rozrusznika. Potem dalsza robota to dorwać podobnego, sprawnego Golfa od znajomego i podmieniać PO JEDNEJ części, najbardziej podejrzany jest układ zapłonowy. Ostateczność to podpięcie autka pod komputer - też sporo, choć nie wszystko, pokaże.
I jeszcze jedno - czy kontrolki przygasają po przekręceniu na poz. "rozrusznik" czy też gasną całkowicie. Jeśli całkiem gasną, to może być kostka stacyjki: w pozycji "rozruch" wyłącza zapłon.

I spokojnie VW to nie "Japończyk" - da się naprawić :ok:
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez prezesik » 12 sty 2009, o 08:35

Sprawdź też osadzenie klem na akumulatorze, jak są luźno to też takie szopki będziesz miał.
prezesik
Members

Postprzez Kaoz » 12 sty 2009, o 14:48

prezesso napisał(a):Sprawdź też osadzenie klem na akumulatorze, jak są luźno to też takie szopki będziesz miał.

Podłączam się pod wypowiedź kolegi, właśnie miałem podobną sytuajcę jak ty, mała różnica to to że miałem troszkę więcej tej rezerwy. Rozwiązanie problemu było proste, dokładnie to co napisał kolega powyżej.

pozdrawiam
Moje Bordowe MK3
Projektory BBS on board.
Kaoz
Czytacz

Postprzez majuDJ » 15 sty 2009, o 17:06

oddałem samochód i powiedział mi że spaliła się cewka i ze 200zł + koszty robocizny . Ile kosztuje oryginalna cewka zapłonowa do Golf 3 1,6 AEE??
majuDJ
Czytacz

Postprzez Marek87 » 15 sty 2009, o 17:31

http://moto.allegro.pl/item524425147_ce ... _seat.html ta cewka według opisu pasuje do Twojego AEE, jak widzisz tańsza jest sporo od tego co Ci powiedzieli, nie wiem ile oryginał kosztuje, tui jest jakiś oryginał niby z allegro ( nie wiem czy to prawda bo znawcą cewek nie jestem :) )
http://moto.allegro.pl/item511940012_ce ... rmany.html ale te 150zł+ przesyłka to i tak taniej niż Ci powiedzieli
Marek87
Czytacz

Postprzez wojtek070580 » 15 sty 2009, o 18:14

hej ja też bym ci proponował samemu kupić części napewno coś kaski zastanie tyko żeby to napewno była cewka

[ Dodano: 2009-01-15, 17:18 ]
a jak jesteś ze stalowej to odwiedż ten szrot w nisku brałem tam zderzak do gt
wojtek070580
Badacz tematu

Postprzez majuDJ » 15 sty 2009, o 18:23

spoko po co jeździć po szrotach jak na allegro można mieć cewkę już za 40zł używana :( Dobra teraz już 7 woda po kisielu następnym razem będę mądrzejszy.
majuDJ
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)