Dziwne zachowanie na benzynie ABF

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez marofigaro » 11 lut 2013, o 11:18

Mam dziwny problem z moim nowym ABFem. Zamontowany jest w nim gaz 2generacji. Otóż tak, odpala normalnie na benzynie, potem przełączam sobie na lpg i nic się nie dzieje, dopiero jak ponownie chcę przełączyć na pb to silnik traci moc i nie reaguje na pedał gazu. Poprostu gaśnie podczas jazdy, a gdy przełączę na lpg znów wszystko wraca do normalności. Zastanawia mnie ta wtyczka, która sobie po prostu dynda (jest w jednej wiązce z kablami do TPSa). Obrazek
marofigaro
Berbeć

Postprzez slavwek.ie » 12 lut 2013, o 14:03

Wina może leżeć po stronie przekaźnika odłacząjącego wtryski, po przejściu z LPG na PB nie załącza wtrysków.

Wtyczką się nie przejmuj, prowadzi do czujnika na rurce odmy, którego w większości ABF-ów nie ma :hyhy:
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez pablomed » 12 lut 2013, o 14:43

Uklad odcinający kompletnie odpada bo silnik wogóle nie pracowałby na benzynie.marofigaro, opisz czy problem taki jest zawzze czy tylko na zimnym silniku bo wówczas moze to być norma. Oraz opisz czy jeśli nie przełączysz na LPG to silnik cały czas na benzynie normalnie pracuje.
pablomed
Members

Postprzez Luke Nukem » 12 lut 2013, o 14:43

Podepnę się pod temat bo u mnie sytuacja jest podobna. Dlatego zawsze odpalam na PB 1-2 km przejeżdżam i przerzucam na gaz. :-D i jedzie normalnie.
Luke Nukem
Berbeć

Postprzez marofigaro » 13 lut 2013, o 11:08

pablomed, problem pojawia się zawsze, gdy rozpalę na pb, później przełącze na lpg, a następnie, jak pisałem wcześniej, nie chce już ponownie pracować na benzynie. Jeśli odpalę na benzynie i nie przełączę na lpg to pracuje normalnie, nie traci mocy, lata jak ta lala. To właśnie jest dziwne, podejrzewam jakiś osprzęt instalacji lpg, ale nie jestem pewny.
marofigaro
Berbeć

Postprzez pablomed » 13 lut 2013, o 12:29

marofigaro, ale konkretnie sprawdź czy ten problem sie pojawia gdy z LPG na benzyne przełączysz na w pełni rozgrzanym silniku.
Jesli zawsze jest ten kłopot to faktycznie wygląda że albo nie jest odcinany LPG po przejściu na benzynę, czyli np nieszczelność elektrozaworu LPG, albo odwrotnie - nie są zasilane prawidłowo wtryskiwacze benzyny bo coś nie kontaktuje. Teraz pytanie jak masz zrealizowane odcięcie : masz 4 wtryskiwacze benzyny zasilane oddzielnie, albo odcinanie jest na 4 przekaźnikach albo podpięte bezpośrednio pod komputerek LPG, to bedzie proste do naprawy ale cięzki konkretniej podpoqwiedziec nie wiedzac jak to masz zrobione.
pablomed
Members

Postprzez marofigaro » 14 lut 2013, o 10:34

Problem rozwiązany. Zajrzałem w końcu do gazownika, a ten wyczyścił styki we wtyczce i w sterowniku. Teraz już jest wszystko wszystko w porządku:) Dziękuję za pomoc koledzy!:)
marofigaro
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)