Dziwne zachowanie się obrotów na PB I LPG??

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez semi14 » 19 gru 2009, o 11:13

Witam

Problem jest gdy silnik chodzi na benzynie ma strasznie duże obroty (1500 - 1800) nawet jak jest
rozgrzany ale gdy naciskam na silniczek krokowy to obroty są normalne (900) gdy wcisne gaz to znowu powturka z rozrywki. Czy to może być silniczek krokowy czy też inny czujnki który podaje jakie ma mieć obroty (czujnik temperatury ?? ).

Na Gazie gdy silnik jest zimny obroty falują (1000 - 1300) ale jak sie rozgrzeje to wszystko jest w porządku (900) i obroty już nie falują.

Co może być przyczyną ??

Z góry dzięki

Pozdrawiam
semi14
Czytacz

Postprzez K@mil » 19 gru 2009, o 11:16

Jak to samo jest na benzyni i na gazie to sprawdzilbym ten krokowy ... funkcja szukaj bylo juz duzo tematow o krokowym
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez semi14 » 19 gru 2009, o 11:19

Właśnie nie jest to samo na benzynie obroty cały czas wysokie a na gazie jak zimny to falują jak sie rozgrzeje to normalne
semi14
Czytacz

Postprzez K@mil » 19 gru 2009, o 11:23

semi14 napisał(a):Właśnie nie jest to samo na benzynie obroty cały czas wysokie a na gazie jak zimny to falują jak sie rozgrzeje to normalne

no to moim zdaniem i na benzynie jest nie tak i na gazie... gdyby bylo odwrotnie to np na gazie nie falowaly by obroty...
gaz moze byc ustawiony dobrze i ze na cieplym silniku juz ma inna dawkie i jakos silniczek daje sobie rade...
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez marcin13110 » 23 gru 2009, o 18:31

ja mam podobny problem w 90 km na benzie i na gazie łapie zawieche czasami na 2000 obr. na komputerze niby to wyszlo ze silniczek ale to nie silniczek wstawiałem 3 silniczki i to samo , wymieniłem tez czujnik polozenia przepustnicy ,czujnik temperatury silnika, swiece , przewody kopułke i nic, podejrzewam chyba wine komputera , ale niewiem
marcin13110
Berbeć

Re: Dziwne zachowanie się obrotów na PB I LPG??

Postprzez PabloSBT » 25 gru 2009, o 19:17

semi14 napisał(a):Witam

Problem jest gdy silnik chodzi na benzynie ma strasznie duże obroty (1500 - 1800) nawet jak jest
rozgrzany ale gdy naciskam na silniczek krokowy to obroty są normalne (900) gdy wcisne gaz to znowu powturka z rozrywki. Czy to może być silniczek krokowy czy też inny czujnki który podaje jakie ma mieć obroty (czujnik temperatury ?? ).

Na Gazie gdy silnik jest zimny obroty falują (1000 - 1300) ale jak sie rozgrzeje to wszystko jest w porządku (900) i obroty już nie falują.

Co może być przyczyną ??

Z góry dzięki

Pozdrawiam

A odrazu ci się to działo po założeniu gazu ??
Ja miałem taki sam problem gdy samochód jeździł tylko na benzynie to było ok ale jak przełączyłem na gaz i odpaliłem ponownie samochód to komputer miał bład i zalewał silnik benzyną trzeba było gazować żeby nie zgasł a czasami trzymał obroty równe ale na 2500obr
U gazownika założyli mi przekaźnik resetujący komputer i jest gitara odpalam na benzynie mam 1100 obr na ssaniu a jak sie troche podgrzeje to mam 800obr na gazie chodzi idealnie 800obr. Takie fazy miały najczęściej komputery Bosha są poprostu za mądre na gaz i sonda lambda gaz inaczej odbiera niz benzyne. Podobno da sie jeszcze emulacje ustawić na otwartą i niesymetryczna, odłączyć kleme i powinno chulać :)
PabloSBT
Members

Postprzez Goral1985 » 25 gru 2009, o 21:42

Radze podjechac do gazownika(tylko dobrego) :ok: Bo moze to byc silnik krokowy ale rowniez sondy lambda,choc bardziej bym stawial na krokowca ;-) Jezeli masz mozliwosc to podlacz Golfika pod VAGA i zobacz co pokaze!!!!!
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez WASKIVR6 » 3 sty 2010, o 22:19

Mialem podobny problem z obrotami w 1.8 ABS. Za obroty jest odpowiedzialny krokowy,czujnik temp.,sonda.Ominalem emulator sondy i problem zniknal a w miejce tzw. silnika krokowego gazu wsadzilem zawor z sruba.Jak sie cofniecie na pierwsza strone jest tam temat emulacji lambdy.Rozne wypowiedzi warto przeczytac.
WASKIVR6
Czytacz

Postprzez raff » 9 sty 2010, o 15:01

Prawdopodobnie zabrudzony silniczek krokowy, ja miałem podobnie, na benzynie obroty samoistnie mi rosły nawet do 3500 na minutę, na gazie utrzymywały się na ok 1300.
Wyjąłem silniczek, rozłożyłem, wyczyściłem, posmarowałem i chodził mi równiutko.
raff
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)