dziwne zachowanie się wskazówki od temp.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez RAQnio_V » 21 paź 2011, o 13:17

Jak w temacie. Problem polega na tym, że jak jadę to wskaźnik temp. staję na 70'C (czasami wyjdzie wyżej), a jak tylko zatrzymam auto to po chwili wskakuje na 90'C ruszam i znowu po chwili spada. Jak jest taki cieplejszy dzień to zamiast 70'C mam ok 80'C. W lecie nie miałem takich problemów zagrzewał się do 90'C i gitara. Jak auto postoi chwilę to normalnie włącza się wentylator. Jak jadę to jak ustawię nawiew na max ciepłe to leci ciepłe (ale nie gorące), jak się zatrzymam to jest trochę cieplejsze, ale nie znacznie. Wydaję mi się, że mógłbym wykluczyć termostat, z racji tego, że wcześniej wszystko było ok, a z układem chłodzenia od tamtego czasu nic nie robiłem (w sierpniu miałem płukanie układu i wymianę chłodnicy). Czytałem kiedyś, że może to być wina licznika (z przed 95r), ale wolałbym się upewnić, bo jak to wina układu to trzeba działać puki zimy jeszcze nie ma...

Mam nadzieję, że dokładnie opisałem temat i że znajdzie się ktoś kto pomoże...

Pozdroo
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 21 paź 2011, o 19:45

wszystkiemu winny termostat. Obecnie mam identycznie i jutro chcę go wymienić.
prezesik
Members

Postprzez szkura » 21 paź 2011, o 19:54

Ja ostatnio wymieniałem uszczelkę przy króćcu i lekko wyszedł mi jeden przewód z kostki od czujnika i teraz nie zawsze łączy i wskaźnik temperatury czasami stoi na 70. Wydaje mi się że to jest przyczyną a nie termostat bo w moim przypadku termostatu nie ruszałem a mam takie same objawy. jutro może się tym zajmę i wtedy powie czy na pewno.
Silnik 1.8 mała ale na full szprycy jest
I zazdrości wioska cała jak zajeżdżam pod GS
szkura
Czytacz

Postprzez RAQnio_V » 22 paź 2011, o 01:27

prezesik25, tylko powiedz mi dlaczego mam ciepłe powietrze w nawiewach i węże przy chłodnicy są ciepłe. Wychodzi na to, że termostat podczas jazdy się zamyka, a jak auto stoi to się otwiera...
szkura, w sumie o tym nie pomyślałem, żeby sprawdzić wtyczki.

prezesik25, może to jeszcze być wina czujnika?? wiem, że w variancie miałem podobny problem i wymieniłem czujnik i temperatura przestała skakać, ale wskazówka nie wychodziła wyżej niż 80'C ale później się dowiedziałem, że to była wina wskaźnika w liczniku i po wymianie na inny było już ok.
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 22 paź 2011, o 11:23

U mnie też leci z nawiewu ciepłe a wskazówka ledwo nabija w czasie jazdy 75 stopni. Jak dam pokrętło na max, wtedy leci ciepłe, ale nie bardzo ciepłe, czy gorące, w tamtym roku leciało bardziej ciepłe i wskazówka była na 85 stopni.
prezesik
Members

Postprzez RAQnio_V » 22 paź 2011, o 11:32

w takim razie muszę jak najszybciej zainwestować w nowy termostat :/
dzięki za pomoc
RAQnio_V
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)