dziwne zachowywanie po dluzszym postoju

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez malapawel » 22 lut 2010, o 11:33

mam taki problem: po dluzszym postoju np nocy objawy sa takie: odpalam auto na benz. pali normalnie dodaje gazu i zaczyna tak jakby sie dlawic, podczas jazdy sie dusi, daje w rure to rozpedza sie ale tak jakby chcial a nie mogl ale wystarczy ze silnik troche pochodzi (jakies 2 min i wszysktko jest normalnie), po rozgrzaniu przelaczam na gaz i jest wszystko cacy, jak reka odjal, potem jak znowu przelacze na benz to tez jest w porzadku, wydaje mi sie ze to moga byc przewody wraz ze swiecami bo po dluzszym postoju moga lapac wilgoc, jakie macie pomysly?
Ostatnio edytowano 22 lut 2010, o 15:15 przez malapawel, łącznie edytowano 3 razy
malapawel
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez czepi » 22 lut 2010, o 12:09

kolego a jaki masz dokładnie silnik... ? wtrysk bezpośredni ?
czepi
Members

Postprzez malapawel » 22 lut 2010, o 12:14

1.4 abd bodajze

[ Dodano: 2010-02-22, 14:12 ]
dodam jeszcze ze od czasu do czasu [zadko] da sie wyczuc zapach benzyny lub gazu w kabinie
malapawel
Czytacz

Postprzez arkusb » 22 lut 2010, o 16:22

Przyłączę się do pytania, dodając, że świece, kable, kopułkę i palec wymieniałem 05.2009 wszystkie części BERU. Przejechałem około 10tys. silnik ABU 1.6 - ktoś ma pomysły co to może być objawy dokładnie takie jak u kolegi wyżej, z rana wygląda to jakby nie palił na wszystkich świecach
arkusb
Berbeć

Postprzez seneka » 22 lut 2010, o 18:03

a sprawdźcie sobie też czy lewe powietrze się nie dostaje gdzieś. ja miałem do wymiany podstawę wtrysku i jak ręką odjął. może jak się rozgrzeje to niweluje tą nieszczelność? Dziwne, bo niby powinien tylko łapać powietrze z zewnątrz, ale u mnie też czuć było gaz. sprawdzenie niestety chyba tylko polega na dokładnych oględzinach, innego sposobu nie znam, ale może ktoś inny zna.
pzdr
"...krocz spokojnie wśród zgiełku i pospiechu..."
seneka
Berbeć

Postprzez malapawel » 22 lut 2010, o 21:46

a czy to moze byc spowodowae tym ze jak mendy mi gaz montowaly to zle uszczelnily? ale i tak wymienie przewody i swiece bo nie wiem kiedy byly wymieniane, dajcie wiecej info :)
malapawel
Czytacz

Postprzez seneka » 22 lut 2010, o 23:04

może być, że przy mikserze założono złe/źle uszczelki lub brak ich w ogóle, ale to gdybanie i trzeba najpierw sprawdzić. jeśli niedawno zakładałeś lpg to niech ci sprawdzą w ramach gwarancji jak nie to sam sprawdź lub jedź gdzieś niech ci zobaczą. Ja jeździłem kilka miesięcy z czymś takim, ale lepiej nie ryzykować z gazem.
Może być też tak, ze zapach beznyny czy gazu jest ze spalin, ale wtedy wchodzi w grę tylko niecałkowite spalanie, powody mogą być tu różne, ogólnie zbyt bogata mieszanka, tylko żeby od razu i lpg i pb... raczej odpada

pzdr
"...krocz spokojnie wśród zgiełku i pospiechu..."
seneka
Berbeć

Postprzez malapawel » 23 lut 2010, o 20:23

dzisiaj podobny motyw: jade na benz. sie dlawi mniej wiecej tak jak by gaz sie konczyl (ale jest na benz) przelaczam na gaz no normalnie jak reka odjal, przejechalem troche, przelaczam na benz. i dalej chodzi normalnie, ludzie help bo nie wiem juz co to moze byc
malapawel
Czytacz

Postprzez semi14 » 2 mar 2010, o 20:59

miałem podobny problem i gdy dotykałem kopułki to mnie prąd kopał popatrzyłem trochę i przewód od masy Cewki trzymał sie ledwo ledwo zmieniłem wsówke i wszystko oki

jak to nie przewód to zobacz na stan kopułki może wystarczy tylko przeczyścić papierkiem

pozdrawiam

(też działo mi się to tylko jak silnik był zimny jak sie rozgrzał wszystko oki)
semi14
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)