Dziwny problem z 1.6AFT. +LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Kl0c3k » 6 maja 2014, o 08:43

Witam
Od pewnego czasu zaczęły mi się dziać takie rzeczy z golfem jak na filmiku;(
Jak jadę to pół biedy bo żyje nadzieją że może zaskoczy nim się zatrzymam.
Moja golfina nie reaguje wtedy na pedał gazu ani nic. Niestety po takim zdarzeniu którego przyczyny nie znam ;( ciężko go odpalic . Wtedy najlepiej jak odczekam parę minut i jakimś cudem zaskakuje..
Proszę wspomożcie radą biednego studenta który już nie ma siły do swojego pierwszego auta
Ps sorki za jakość i obrót ale nie miałem jak inaczej;)
Oto filmik :
https://youtu.be/EKcPtgqZREQ

Aaaa i zapomnialbym .. na benzynie i gazie się tak dzieje ;(
Kl0c3k
Berbeć

Postprzez pablomed » 6 maja 2014, o 21:02

Filmik wszystkiego nie wyjaśnia, np nie mowi jak sie twoja stopa na pedale gazu zachowuje w tym momencie kiedy na początku obroty rosną. W każdym razie nagły spadek obrotka sugeruje zanik sygnału czujnika wału korbowego, lub zanik prądu zapłonowego być może moze z winy kostki stacyjki. To pierwsze diagnoza komputerowa wyjaśni
pablomed
Members

Postprzez Kl0c3k » 6 maja 2014, o 23:14

A wiec tak..
Na filmiku gdy obroty rosna to poprostu jade normalnie, przyspieszam.
Jezeli chodzi o rzeczy wymienione to..
Cewka z modulem, rozrzad z pompa wody, swiece (ngk 3 zarowe), kable, przeplywka, przeczyszczona przepustnica (zrobilem jej adaptacje)..
Mam niestety dwie szybko-zlaczki niepodpiete do "tablicy" bezpiecznikow (wczesniej tez tak musialo byc bo jezdzil).
Mam auto od 4 mies.
I niestety jest za kazdym odpaleniem w trybie awaryjnym.
Bląd 1n02 usuniety,a przy wlaczaniu zaplonu pokazuje 1n00.
Pod vagiem blad 525 (G40 sensor), tylko ni cholery nie mam pojecia co to jest ;/
Jak ktos jest z Wroclawia to jak moze oczywiscie to niech poleci szrocik po ta czesc.

Z gory dziekuje ;)

PS. Wczesniej wymienione rzeczki nie byly ze szrotu tylko noweczki :mrgreen:
Kl0c3k
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 7 maja 2014, o 12:07

Kl0c3k napisał(a):Bląd 1n02 usuniety,a przy wlaczaniu zaplonu pokazuje 1n00.

to nie błędy tylko informacja o "inspekcji", czyli takie przypomnienie o przeglądzie lub oleju, w zależności jak kto sobie zaprogramuje
In00 to informacja że jest OK, In01 to inspekcja nr 1 a In02 to inspekcja nr 2, jest jeszcze OIL czyli wymiana oleju
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez fuqet1 » 7 maja 2014, o 19:13

Kl0c3k napisał(a):od vagiem blad 525 (G40 sensor), tylko ni cholery nie mam pojecia co to jest

Wygląda na błąd sondy lambda ale to raczej nie jest oznaką takich problemów jak u ciebie
fuqet1
Badacz tematu

Rocznik: 94
Silnik: 1400 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 8 maja 2014, o 13:55

żle to napsiałeś G40 to czujnik halla w aparacie zapłonowym, zwykle wyskakuje jak się sprawdza na zgaszonym silniku, jeśli jest na zapalonym ro odpowiada za tryb awaryjny ale nie za gasnięcie silnika.
A 525 jest błąd sondy typowy dla instalacji LPG II generacji - nie napisałeś jaką masz dopisz.
Niestety na razie nie wiesz z tego co się stało , więc sprawdź kostkę stacyjki czy podaje prąd zapłonowy kiedy silnik zgaśnie lub zmieniaj ją w ciemno. Ale dopisz jeszcze jak sie zachowują kontrolki na liczniku - w chwili zgaśnięcia świeca jak po pierwszym przekręceniu kluczyka czy nie . Chodzi o to immo, ma przekaźniki mogły paść albo tzw zimne luty na jego płytce.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)