emulator sondy lambda

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

emulator sondy lambda

Postprzez strzeliniasty » 23 lut 2010, o 12:58

siemka

mam pytanie

w ukladzie wydechowym nie mam wogole sondy lambda a ostatnio gazownicy wlaczyli emulator bo byl wylaczony

czy jezeli sondy nie ma to musi byc wlaczony?? od chwili wlaczenia nagle na 28litrach robie niecale 200km kiedy przed wlaczeniem robilem 270.
strzeliniasty
Members

emulator sondy lambda

Postprzez PabloSBT » 23 lut 2010, o 17:02

ja mam sonde lambda i emulator też i wydaje mi się że ustawili ci emulacje otwarta tzn ile mu przyciśniesz tyle spali
PabloSBT
Members

Postprzez Goral1985 » 23 lut 2010, o 17:16

jezeli nie masz sondy to powinien byc wylaczony!!!!
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 24 lut 2010, o 20:43

strzeliniasty, emulator niema nic do spalania na LPG, to musisz być spowodowane jakimś złym ustawieniem lpg, jeśli nie masz sondy to pewnie masz instalację pierwszej generacji, więc wkręć trochę śrubę na reduktorze bo pewnie za dużo gazlu leci. Trochę mnie to dziwi, jak możesz nie mieć sondy, obejrzałeś kolektor wydechowy dokładnie?
pablomed
Members

Postprzez MysieQ » 5 mar 2010, o 12:54

Panowie, jeżeli można nadmienić parę sugestii.. Emulator emuluje sygnał podawany na komp auta po to aby "oszukać" wtryskiwacze (wtryskiwacz). W ten sposób nie są korygowane mapy i wszystko pracuje jak trzeba. Jeżeli było coś przy emulacji grzebane, to najprawdopodobniej po to aby poprawić pracę silnika na lpg. Jak instalacja II generacji to sonda ma duże znaczenie w procesie dawkowania poprzez sterowanie krokowcem od lpg. strzeliniasty, o ile się nie mylę to u Ciebie powinna być sondka jednoprzewodowa, ale żebyś jej nie miał??! :| coś mi tu nie gra. pablomed, tą śrubką od reduktora od tak to bym się nie bawił :evil: :cisza: Pzdr
MysieQ
Czytacz

Postprzez pablomed » 5 mar 2010, o 17:55

Pomieszałeś. Emulator sondy to nie to samo co emulator wtryskiwaczy. Tego drugiego takie proste silniki jak ABS, 2E, AAM czy ABU nie potrzebują. Na razie nie wiemy nawet co jest z ta sondą, bo ponoć autor tematu jej niema więc nie może mieć dobrze działającej instalacji II generacji.
pablomed
Members

Postprzez MysieQ » 5 mar 2010, o 21:46

Nic a nic nie pomieszane :-D Na podstawie ECU a konkretnie napisanych map sterowanie wtryskiwaczami przy benzynce a emulator to "oszukany sygnał" dla ECU by na lpg było jak należy ;-) Jeżeli brak sondy to instalacja I generacji bo nie ma choćby sterowania krokowcem od gazu. Dziwił mnie fakt z brakiem sondy, bo strzeliniasty twierdził iż nie ma lambdy a w takim samym ABS ja ją mam. Ale problem autora należy raczej rozpatrywać po stronie lpg i dobrze porozmawiać z gazownikiem. A jak rzeczywiście coś nie tak z dawką paliwowo-powietrzną (ta śrubka w reduktorze) i tyle łyka to warto przeregulować, bezpiecznie będzie podjechać na analizatorek spalin i tam sprawdzą co trzeba i wyregulują. Pzdr.
MysieQ
Czytacz

Postprzez pablomed » 7 mar 2010, o 20:36

MysieQ napisał(a):Emulator emuluje sygnał podawany na komp auta po to aby "oszukać" wtryskiwacze (wtryskiwacz)
jak to rozumieć?
wtryskiwacze to element wykonawczy, są odcinane zresztą elektrycznie przy pracy na LPG. I emulator sondy i emulator wryskiwaczy sa po to żeby oszukiwać ECU coby ono nie modyfikowało map - chyba o to koledze chodziło. Monowotryskom wystarczy podać masę zamiast sygnału sondy a emulatora wtryskiwacza nie potrzebują. OK teraz ? :)
pablomed
Members

Postprzez MysieQ » 9 mar 2010, o 00:43

W przypadku problemu kolegi strzeliniasty - owszem, sygnał zastąpiony może być masą, jeżeli nie ma lambdy a ktoś zapyta jaką rolę owa masa pełni? To nic innego jak info dla ECU o składzie mieszanki. Kolega pablomed przez modyfikację map uogólniając ma chyba na myśli sterownik adaptujący się, prawda? A taki sterownik podczas braku emulacji w instalacjach II generacji może powodować szereg błędów. Wniosek więc nasuwa się sam - to czy emulacja jest potrzebna zależy choćby właśnie od sterownika a przede wszystkim od rodzaju instalacji gazowej. Przecież w instalacjach I generacji (układ monowtrysk) wystarczył przekaźnik odcinający impulsy od wtryskiwacza i przełącznik do resetu ECU a emulacja była zbędna, nic bardziej mylnego.. :-D
MysieQ
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 mar 2010, o 09:04

MysieQ napisał(a):nic bardziej mylnego.
zgadza się. Załóżmy tak, mamy sterownik łapiący błedy choćby popularne monowtryski. I mamy do tego instalację I-generacji. LPG oczywiście może spowodować błędy ECU i zmiane map. Przydałaby sie emulacja? Owszem.
Podawanie masy nie jest żadną informacją o składzie mieszanki. Po prostu akurat w tym wtrysku okazuje sie ze podanie masy na kabel sondy niweluje łapanie błędów. Taka specyfika mono.
pablomed
Members

Postprzez MysieQ » 9 mar 2010, o 13:57

pablomed napisał(a):podanie masy na kabel sondy niweluje łapanie błędów
Poproszę o rozwinięcie wątku. Co dzieje się z sondą po zmasowaniu? napięcie? wykres? Co ze zmianą pracy z lpg na pb przy podaniu masy do sondy?
MysieQ
Czytacz

Postprzez pablomed » 11 mar 2010, o 22:49

MysieQ napisał(a):Co dzieje się z sondą po zmasowaniu?
nic się nie dzieje z sondą.
Przy takim ustawieniu sonda podczas pracy na LPG obsługuje sterownik LPG, a sterownik silnika na kablu sondy dostaje masę, z kolei przy ustawieniu otwartym sterownik silnika nie dostaje wówczas żadnego sygnału.
Jedne monowtryski lubą na otwarte, inne na masę, i nigdzie nie znajdziesz info jaki konkretny sterownik jakie ustawienie lubi. Trzeba drogą prób i błędów to sprawdzić.
Z kolei sterowniki do innych silników na wtrysku wielpunktowym na ogół lubia ustawienie na falę, gdzie sygnał zastępczy podawanay przez emulator jest podobny jak w normalnie pracującej sondzie
pablomed
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)