Filtr powietrza gdzie te wężyki i po co ??

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Indi » 22 kwi 2010, o 18:18

Witam mam takie małe pytanie , wymieniali mi rozrząd i mechanicy powiedzieli że nie wiedzą co to jest i gdzie ma być włożone dlatego pytam się was bo podobno ma znaczenie przy zakładaniu lpg. silnik to 2E 115 km
na pierwszym zdjęciu wydaje mi się że coś tu być powinno ale co?? :oops: jakiś wężyk ale jaki do czego prowadzący?
Obrazek
na tym zaznaczam bliżej
Obrazek
a tu za obudową filtra jest taki ucięty :shock: gdzie ona ma być albo nie być?
Obrazek
daję jeszcze taką wlepe którą mam pod machą:
Obrazek
proszę o pomoc :cry: pozdrawiam Indi
Indi
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 22 kwi 2010, o 19:30

te wężyki sterują klapką znajdującą się w obudowie filtra powietrza. Ta klapka jest przymocowana do takiego termostatu, do którego podłączone są te wężyki podciśnieniowe. Jak silnik jest zimny to klapka skierowana jest w pozycji takiej, że łapie ciepłe powietrze idące z kolektora wydechowego, wtedy silnik mniej pali. Jak silnik się rozgrzeje to klapka się podnosi i filtr powietrza zaciąga zimne powietrze. W zależności od temperatury silnika w tych wężykach zmienia się podciśnienie, które podnosi i opuszcza klapkę. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.

A po drugie to zmień mechaników bo nie pamiętają skąd co odłączali i potem są takie problemy jak u Ciebie z tymi wężykami.
prezesik
Members

Postprzez TRD » 23 kwi 2010, o 23:20

jak kolega wyżej pisze te wężyki sterują klapką podczas załączania ssania na zimnym silniku (otwórz obudowę filtra i zobaczysz o co chodzi)

radził bym pożegnać się z nimi i podjechać do kogoś innego żeby sprawdzić czy rozrząd jest dobrze poskładany

co do brakującego wężyka masz LPG? bo czasem gazownicy wywalają te wężyki i klapkę w puszce filtra dają na silikon żeby mieć mniej kłopotów z regulacją obrotów
'94 Golf SAVOY 1.8 ABS
TRD
Czytacz

Postprzez pablomed » 25 kwi 2010, o 22:23

Indi, toś trafił mechaników. Na pierwszej fotce jest termostacik w pokrywie fltra powietrza. Jeden węzyk od niego idzie do siłownika w podstawie filtra powietrza. Drugi - ten jest ważny! - idzie do plastykowego trójniczka za silnikiem a z niego jedno odgałęzienie do góry nad przepustnicę, a drugie odgałęzienie do regulatora ciśnienia paliwa który jest na końcu listwy wtryskowej, z tyłu za obudową rozrządu. Ten jest ważny bardzo bo bez niego jest za wysokie ciśnienie paliwa w układzie.
pablomed
Members

Postprzez Indi » 26 kwi 2010, o 19:54

koledzy co ja bym bez was zrobił :padam: jestem wam bardzo wdzieczny za odpowiedz :-D
TRD napisał(a):co do brakującego wężyka masz LPG?

nie nie posiadam lpg ale pewnie będzie sekwencja i podobno mają one znaczenie przy zakładaniu lpg ;-)

pozdrawiam Indi
Indi
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)