Gasnie jak się nagrzeje

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Gasnie jak się nagrzeje

Postprzez radarus » 20 kwi 2011, o 11:18

Witam

Mam problem bardzo podobny do kolegi z poprzedniego tematu a mianowicie
Silnik odpala na "tyk" i chodzi jak pszczółka ale kiedy dostaje ok 60'C schodzi z obrotów i gaśnie
Jak go chwile na gazie potrzymam i nie dam mu zgasnąć to po jakimś czasie jest ok.
Gdybym ruszył zaraz po odpaleniu także bez problemów przejadę kilkaset metrów i nagle się zadusza i gaśnie. A jeszcze jedno jak już zgaśnie to za nic nie chce odpalić trzeba czekać do ostygnięcia.

Myślałem tak jak kolega że to przez mróz, ale wczoraj było na dworze z 20'C ,a problem taki sam

Ktoś ma pojęcie co to może być?
radarus
Berbeć

Gasnie jak się nagrzeje

Postprzez prezesik » 20 kwi 2011, o 18:24

Zmieniałeś już czujnik temperatury płynu?
Jeżeli nie to chyba najwyższy czas, gdyż on steruje dawką paliwa w zależności od temp. płynu. Prawdopodobnie jest uszkodzony i daje zły sygnał do kompa, natomiast komp podaje zbyt małą dawkę paliwa na wtryskiwacz.
prezesik
Members

Postprzez trollu » 20 kwi 2011, o 23:21

domyślam się że nie masz ustrojstwa zwanego czujnikiem położenia wału. nie wiem czy padający hall będzie dawał podobne problemy ale warto go sprawdzić, przyjrzyj się cewce
jak chcesz sprawdzić go na kompie to najlepiej jak zdechnie i nie będzie chciał odpalić - kabel z allegro za 30 zł i lapek - w blokach pomiarowych przy kręceniu rozrusznikiem powinien czytac obroty, jak będzie 0 to hall walnięty
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)