Witam, posiadam w moim golfie instalacje gazową tomasetto AT07 ze sterownikiem autoronic AL 700. Mój problem polega na tym że po przełączeniu z Pb na Lpg samochód nie trzyma niskich obrotów i gaśnie. W trasie po rozgrzaniu obroty faulują na biegu jałowym w granicy 4/5 tysięcy, trzęsie całym samochodem. Podczas jazdy oczuwalne jest niewielkie szarpanie w trakcie zmniejszania obrotów, lub przy powolnym przyspieszaniu. Przejrzałem już wiele tematu i sprawdziłem wszystkie możliwe usterki. Niestety nic nie pomagało, aż do momentu kiedy to odłączyłem odme od kolektora ssącego. Samochód nagle odzyskał obory nie gasł przy przełączaniu na zimnym silniku, stał się dynamiczny i wszytko wróciło do normy. Po zastawieniu wlotu do kolektora problem powraca i samochód gaśnie. Dodam że odma pracuje poprawnie i jest drożna. Mimo wszystko wolał bym mieć ją podpiętą pod kolektor. Chciał bym się dowiedzieć jak zaradzić tej usterce.
Poniższe zdjęcie przedstawia wąż po odłączeniu którego poprawia się praca silnika.
Dodam że na Pb nie mam problemów, silnik pracuje tak samo z odmą jak i bez niej.