Gaz. Padł bezpiecznik

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Gaz. Padł bezpiecznik

Postprzez cafulec » 27 mar 2011, o 00:17

Witam.
Problem wygląda następująco. W czasie jazdy samochód zgasł, nie można było jechać na benzynie, ani na gazie (nie było podświetlenia przy przełączniku benzyna/gaz). Okazało się, że uszkodzony jest bezpiecznik w komorze silnika przy tych wszystkich bezpiecznikach od gazu. Wymieniłem bezpiecznik z 5A na 30A ponieważ innego nie miałem pod ręką. W tej chwili samochód jeździ tylko i wyłącznie na benzynie, po przełączeniu na gaz natychmiastowo gaśnie silnik.
Czy powinienem powymieniać te wszystkie przekaźniki które znajdują się w komorze silnika przy tych bezpiecznikach czy problem może jest inny ?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Maniek
cafulec
Berbeć

Gaz. Padł bezpiecznik

Postprzez przemek2604 » 27 mar 2011, o 00:20

a podświetlenie przełącznika wróciło do normy? xd ja bym poszukał tej 5a spowrotem zeby niczego ci nie wypalilo:)

ps. przypomnialo mi sie ze jak rodzicom sie spalil ten bezpiecznik 5A za pierwszym razem to wymiana pomogła ale gdy znow go zjarało to w przełączniku poszła scieżka od przełączenia na gaz i trzeba było obejście zrobić ( bo to starszy przełącznik taki 3 poziomowy był) xD sprawdz przełącznik w srodku czy zadna scieżka sie nie zjarała;/
przemek2604
Czytacz

Postprzez cafulec » 27 mar 2011, o 00:29

Tak podświetlenie przełącznika wróciło do normy. Niemiałem bezpiecznika dlatego dałęm 30A. Teraz kupiłem, ale nie poszedłem jeszcze wynmienić.
Po przełączeniu na gaz podświetlenie zmienia kolor z czerwonego na zielony tylko natychmiastowo silnik pada do zera obrotów, wyłącza się. No ale sprawdzę jak wygląda stan ścieżek w przełączniku.
Pozdrawiam
Maniek
cafulec
Berbeć

Postprzez przemek2604 » 27 mar 2011, o 00:34

podobnie u nich bylo. kolor sie zmieniał z czerwonego na zołty a silnik zdychał bo sygnał nie wychodził z przełacznika. do tego spalonej sciezki sam nie zauwazyłem bo na samym brzegu była i nie dojrzałem jakos. dopiero po jakims czasie starsza wyskoczyła z pyt. czemu tu tak czarno w ty mmiejscu i sie znalazł problem. sprawdz moze akurat. a jesli nie to hm ;P (Houston we have a problem) xD oczywiscie bez zartow bo jeżdzic na benzynie za 5.14zl to nie radość napewno;/. nie wiem co to za generacje gazu mieli w tym oplu ale bez przełącznika dało sie jezdzic nawet bo non stop benzyna byla bez niego :)
przemek2604
Czytacz

Postprzez cafulec » 27 mar 2011, o 00:37

Tak benzyna dość droga. Zdecydowanie za droga. Tymczasowo dziękuję. Będę musiał sprawdzić w takim razie to wszystko jutro.

[ Dodano: 2011-03-27, 12:36 ]
Witam. Nie wymieniłem bezpiecznika w porę i spaliłem przełącznik. Na szczęście nie jest on aż tak strasznie drogi (koszt 36 zł) Tak więc jutro przełącznik wymieniam na nowy. Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na powyższych zdjęciach widać spalony przekaźnik. Zrobię to sobie kiedyś o ile uda mi się taki kupić.
Proszę powiedzieć jak sprawdzić przekaźniki znajdujące się pod pokrywą silnika.
Obrazek
Nie chciałbym ponownie kupować przełącznika, ani go naprawiać dlatego proszę powiedzcie mi czy te przekaźniki mam wymienić i ewentualnie gdzie tego szukać.
Obrazek

Przepraszam jeśli jest chaotycznie.
Pozdrawiam
Maniek
cafulec
Berbeć

Postprzez przemek2604 » 27 mar 2011, o 18:06

Aj niedobrze:/ chociaż dobrze obstawiłem :) wiem ze ten zaworek od gazu co ma dwa przewody czarny i niebieski bodajże miał u mnie dało sie sprawdzić czy działa sciagajac niebieski przewod i z akumulatora wziąc "+" i styknąc do tego zaworka w miejsce gdzie był podpiety przewod niebieski. i słychac było takie charakretystyczne pstrykniecie to wiadomo ze działał :) moze da sie tez tak zrobić z tym przekaznikiem :) a jak nie to odwiedz szrot bo myśle takich przełącznikow co ty masz jest w brud:) lub od znajomego przepnij ma moment i sprawdz czy przerzuci na gaz. tylko z bezpiecznikiem 5A
przemek2604
Czytacz

Postprzez prezesik » 27 mar 2011, o 22:40

Mialem to samo. Pierw wymienialem bezpiecznik, po 3 wymianie zapodalem 30A i zjarala sie sciezka w przelaczniku. Mam taka sama instalke jak Twoja czyli I-gen.
Polutuj sciezke w przelaczniku, zarob od nowa kable przy przekaznikach bo wyglada to jak jakas samorobka. Potem zakup dla pewnosci nowe przekazniki. Jeden zalacza elektrozawor od gazu, a drugi odlacza ( przynajmniej u mnie) wtryskiwacz.
prezesik
Members

Postprzez przemek2604 » 1 kwi 2011, o 18:38

i udało się Juz naprawic?:)
This Is Just The Begining... Moje Mk3
przemek2604
Czytacz

Postprzez cafulec » 6 kwi 2011, o 18:21

Witam Panowie.
Okazało się, że uszkodzona jest cewka przy parowniku, ona powodowała zwarcie i dlatego wyrzucało bezpiecznik. Oddałem co prawda auto do serwisu ponieważ naprawa przełącznika nie dawała rezultatu. Miałem również wyciek gazu, a winny był tłoczek umieszczony pod cewką. Dziś, a może jutro dodam zdjęcia uszkodzonych części i powiem jak zdiagnozować uszkodzenie, aby w przyszłości posty w tym temacie mogły komuś pomóc, bo zakup samych części nie był aż tak strasznie drogi.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-04-06, 22:00 ]
Dziękuję za pomoc wszystkim.
Cewkę można sprawdzić miernikiem elektronicznym. Koszt tej cewki to ok 35-40 zł, a to był główna przyczyna wyrzucania bezpiecznika.
Załączam również zdjęcia. Obrazek

[ Dodano: 2011-04-12, 10:47 ]
Naprawiłem stary przełączink STAG2-W jeśli ktoś będzie miał uszkodzony sam przełącznik to odstąpię go za grosze. Wymieniłem w nim przekaźnik układ cmos i naprawiłem przepaloną ścieżkę. Przełącznik działa.
Pozdrawiam
Maniek
cafulec
Berbeć

- - - Kabiny systemowe

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)