Gaz?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Gaz?

Postprzez danielh » 23 lut 2009, o 19:31

witam, mam golfika 3 1,8 B i zastanawiam sie nad zalożeniem gazu,
chce kupic całą nową instalacje łącznie z butlą, wie ktoś może ile może kosztować cały zestaw ?

napiszcie co jeszcze warto wymienić przy zakładaniu instalacji gazowej?
danielh
Berbeć

Gaz?

Postprzez seb » 23 lut 2009, o 19:38

danielh, czy ja dobrze rozumiem ze Ty chesz sam sobie gaz zalozyc?
(jesli tak to musisz miec uprawnienia do tego). Co do CENY to co miejscowosc to inny cennik, poszukaj u siebie i zapytaj gazownika za ile zalozy Ci instalacje, ceny moga sie roznic i to bardzo w zaleznosci od regionu.
seb

Postprzez K@mil » 23 lut 2009, o 19:45

mysle ze w cenie 1200-1400 sie zmieścisz... mowimy tu o instalacji I-generacji.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez danielh » 23 lut 2009, o 20:03

heh seb sam sie za to nie zabiore napewno :D

instalacja I generacji oznacza że będzie ona wykonana z najlepszych podzespołów?

jakie cześci warto będzie jeszcze wymienić przy tej okazji? może świece? :?: :?:

Samochocem chce jeszcze sporo pojeździć :]
danielh
Berbeć

Postprzez seb » 23 lut 2009, o 20:13

danielh, a miales kiedys samochod z instalacja gazowa? jezdziles "na gazie" wogole? To fakt wymaga to wiekszaj dbalosci nic sama bezyna, regulacje, filterki, czesciej trzeba wymieniac olej niz normalnie, do tego swiece i przewody, o to wszystko musisz dbac zeby wszystko dzialalo ok.

A na koniec: Skoro chcesz nim jeszcze sporo pojezdzic, to nie krzywdz go gazem.
seb

Postprzez mani51 » 23 lut 2009, o 20:16

danielh napisał(a):instalacja I generacji oznacza że będzie ona wykonana z najlepszych podzespołów?

nie , to oznacza że jest to najprostsza z możliwych instalacji z którą możesz mieć problemy na przeglądzie

ja proponuję drugą generację np sterownik bingo. STAG'a omijaj z daleka szczególnie model 2l
jak Ci to ktoś dobrze założy to będziesz zadowolony - myślę że około 1500 zł wystarczy a przy obecnej różnicy w cenie szybko Ci się to zwróci

jak samochód dobrze chodzi to narazie załóż gaz i dopiero będziesz myślał na wymianą np świec i kabli...ja miałem zmienić zaraz po założeniu gazu a przejeździłem na nich prawie 40 000 praktycznie tylko na gazie bez żadnych problemów z ich strony :-) nie ma co zmieniać na zapas :]

Jedyne co to jak będziesz już jechał na montaż to weź ze sobą nowy filtr powietrza
mani51
Members

Postprzez kruchy_ » 23 lut 2009, o 22:57

posiadam instalacje BRC just junior 2 i jest super. poza tym 2 lata gwarancji i ogolnopolska siec naprawcza. znam wiele osob, ktore maja ta instalacje i maja po 100tys km przejechane i nic sie nie dzieje. kosztuje kolo 1600, ale moim zdaniem warto. co 15tys km w ciagu gwarancji darmowy przeglad
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez danielh » 24 lut 2009, o 18:13

seb właśnie w tym problem że o gazie wiem niewiele...

kruchy_ cierlawe czy u mnie w radomiu coś takiego zakładają :?:

mani51 to znaczy że wymiana filtru powietrza jest konieczna przy zakładaniu gazu? filtr był wymieniany jakieś 1,5 roku temu.

wiem że na gazie moge mieć wieksze problemy z autem, może częściej sie cos psuć ale w pracy używam właśnie tego auta i robie jakieś 1500km miesięcznie i na benzynie troche sporo mnie to kosztuje.
danielh
Berbeć

Postprzez jacekPlacekkk » 24 lut 2009, o 18:34

danielh napisał(a):że wymiana filtru powietrza jest konieczna przy zakładaniu gazu? filtr był wymieniany jakieś 1,5 roku temu.

:wstyd:
JEST konieczna zawsze, a dodatkow instalcja ma swój filtr gazu, wpiesz w google instalacje gazowe i poczytaj
BLUE JAZZ TDi --->

nowe foty VariantA strona 4...

moj-golf/variant-tdi-nastepca-t24626-36.html
jacekPlacekkk
Gaduła

Postprzez seb » 24 lut 2009, o 18:58

danielh, tak szczerze instalacja gazowa bedzie Ci sie oplacac bo bedziesz robil duzo kilometrow wiec "zarobisz" na paliwie, musisz niestety pogodzic sie z faktem ze o takie autko ( z gazem ) naprawde trzeba dbac ( filerki, wyiany, itp), Nie ukrywam ze jestem wielkim przeciwnikiem zakladania instalacji gazowej, u mnie w poprzednim golfie odkad zalozylem gaz bylo dobrze na poczatku potem psulo sie jedno po drugim, i niestety dochodzily standardowe wydatki jak regulacja, wymiana filtra, itd.
Moze w Twoim wypadku najlepszym wyjscie bylo by niestety sprzedanie golfa :-/ i kupienie diesla.
seb

Postprzez mani51 » 24 lut 2009, o 20:13

danielh napisał(a):filtr był wymieniany jakieś 1,5 roku temu.

biorąc pod uwagę ile jeździsz to już sporo na nim przejechałeś więc i tak będziesz go musiał wkrótce zmienić a że czystość filtra ma duże znaczenie dla poprawnej pracy na gazie to lepiej żeby Ci gazownik ustawił wszystko na nowym filtrze bo za jakieś 2-3 tys km zmienisz filtr i znowu będziesz musiał jechać na regulację...pytałeś co zmienić przy okazji zakładania no to Ci napisałem
mani51
Members

Postprzez kaparri » 24 lut 2009, o 23:33

ja mam 1.6 mozliwa byla jedynie instalacja gazu sekwencyjnego (stag-4) (wielowtrysk nie toleruje instalacji 1-3 generacji) niedawno zalozona koszt 2500pln spalanie praktycznie jak na benzynie (moze roznica litra...) spadku mocy nie zauwazylem, jezdzi jak jezdzil tyle ze za mniejsza kase:D
jesli duzo jezdzisz a piszesz ze duzo i masz zdrowy silniczek to nie zastanawiaj sie...
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
kaparri
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)