Gaz w 1.6???

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Gaz w 1.6???

Postprzez Bushman » 18 wrz 2007, o 10:21

chce założyć gaz do swojego cacka, ale słyszalem ze 1.6(75KM) to zamały silnik i ze będzie zamulał,pózniej słyszałem ze gaz w 1.6 to dobre rozwiązanie jazda będzie o wiele tańsza, i ze wcale niezamuli mi autka. Troche zglupiałem i niemam pojęcia czy zakładać ten gaz czy nie..?? Doradzcie mi czy założyć jeśli tak to jaką???
Bushman
Berbeć

Gaz w 1.6???

Re: Gaz w 1.6???

Postprzez thomas » 18 wrz 2007, o 17:20

Bushman napisał(a):chce założyć gaz do swojego cacka, ale słyszalem ze 1.6(75KM) to zamały silnik i ze będzie zamulał,pózniej słyszałem ze gaz w 1.6 to dobre rozwiązanie jazda będzie o wiele tańsza, i ze wcale niezamuli mi autka. Troche zglupiałem i niemam pojęcia czy zakładać ten gaz czy nie..?? Doradzcie mi czy założyć jeśli tak to jaką???

ja mam 1,6 AEE 75km niestety w tej wersji musiałem zainst sekwencje 4 gener.Narazie bez problemu! To nie jest taki słaby silnik bez obaw ja nie straciłem na dynamice!!ale to zalezy jaki masz silnik najlepiej sekwencje lecz tu chodzi o kase i rodzaj twego silnika pozdrawiam jesli masz jakies pytanie to pisz thonas.piek@op.pl
piekorz
thomas
Berbeć

Postprzez oizo » 18 wrz 2007, o 18:46

Ja mam golfa 1.6 75 KM i mam gaz zwykly tzn nie sekwencja nie zauwazylem spadku mocy auto kreci sie super a spala mi w miescie 9 a na trasie 7-8 gazu wiec polecam nie mam zadnych problemow jezdze i leje i tyle i zysk 20zl na 100km zostaje w kieszeni. jezeli nawet do seicento gaz daja i jezdza to chyba nie ma za slabego auta he he a poza tym tata ma uno 900 i tez gaz i jakos duzej roznicy nie ma a na trasie spala mu 5 gazu. ale oczywicie nie mozna zapomniec o przegladach gazu regulacjach itp. pozdrawiam
oizo

Postprzez Redrick » 18 wrz 2007, o 23:19

ogólnie też bym był za gazem tyle ze ja też bym musiał miec sekwencje a to kosztuje a jesli chodzi o moc to mój wujaszek ma golfa 1.8 i nie ma szans z moim 1.6 wiec na pojemnosc nie patrz,
Redrick
Czytacz

Postprzez orczyk82 » 24 wrz 2007, o 19:50

witam ja wstawiłem gaz do mojego golfa 2lata temu mam 1.6 abu i po dwuch latach jednak jak dla mnie to stracił na mocy a jeszcze na dodatek jak przełącze na benzyne to kaplica muli dajesz gazu a on chce zdychać możę to filtr ale jak to mówią niekturzy ze silnik jest już zatruty gazem i tak bedzie to moze lepiej pomyśleć nad sekwencyjnym a nie jak ja na 1punktowym
orczyk82
Berbeć

Postprzez sawmen » 25 wrz 2007, o 19:28

ja tam mam swoim 1.6 ABU gaz zwykły nie jakis sekwencyjny, dałem 1700zł (dokładnie to dał poprzedni własciceil, bo ja go mam od 3tygodni) spokojnie lecie 110-120 na trasie i salanie 9l po miescie troszke wiecej, jest lekka róznica w jezdze na gazie, ale prawie nie zauwazalna. ile mi taki silniczek z tym gazem wytrzyma?? podczas zakładanie gazu miał 170tys zrobione.
sawmen
Berbeć

Postprzez Redrick » 26 wrz 2007, o 15:47

wytrzymałość silnika i jego żywotnośc jest zalerzna od eksploatacji silnika między innymi od tego kiedy przełanczamy z benzyny na gaz podczas odpalania, prawidłowo powinno sie to robic po uzyskaniu odpowiedniej temperatury silnika tj. 90 stopni ale oszczednosć sprawia ze nie któży robią przygazówke odrazu po odpaleniu co skutkuje w przyszłości
Redrick
Czytacz

Postprzez lukas2087 » 2 lis 2007, o 16:06

ja mam silnik 1.6 spala mi beznyny ok8 litrow wiec gazu nie bede zakladal bo bedzie zamulony
Łukasz.
lukas2087
Badacz tematu

Postprzez Redrick » 2 lis 2007, o 17:54

zalerzy jaki gaz założysz jak sekwencje to różnicy nie odczujesz a jak zwykły to z 5 koniu ucieknie ale nie można mówić że będzie zamulony a jak tak bardzo zalerzy ci na mocy to polecam mocniejszy silnik :evil:
Redrick
Czytacz

Postprzez hades66 » 4 lis 2007, o 16:12

Witajcie!
mam 1,6 ABU ponad 2 lata temu założyłem gaz i mam przelatane 240 tyś km.
Gaz jest zwykły pod STAG2 na sondę Lambda,a nie sekwencję bo mam "mono wtrysk" a nie "wielowtrysk". Na benzynie trasa ok 6,2 / 100km miasto ok 10/100km , natomiast gaz to 8-9/100km trasa przy 120 km/h, a miasto 10,5-12/100km przy 30-40km/h i non stop światła korki itp.. Gaz jest różny silnik słabawy 75kM jak jest kiepski to odrazu czuć i muszę skorygować sterownik ( kupiłem tester w poznaniu za 54 zł u producenta ). Systematycznie na jesień zmieniam oleje, filtry na gazie też i do przody. :lol: na razie oleju nie bierze więc jest ok. Robię mało bo do 1000 km na m-c i to po mieście. Silnik zimny zamulony i to bez znaczenia gaz czy benzyna swoje musi łyknąć. dlatego założyłem gaz. :oops: i jestem zadowolony. świece 3-elektrodowe Boscha IRITIUM i ok.

Teraz co do uruchamiania silnika: automat po przekroczeniu 2 tyś obrotów sam przerzuca na gaz. Gaz jest alternatywą do benzynki - koszty. Jak chcesz szaleć to kup VR6 a nie zakładaj gaz.
hades66
Czytacz

Postprzez bzy_mar » 25 sie 2008, o 14:11

Siemka ja mam taki silniczek i jest oporowo jeśli chodzi o jazdę nie zamula nie jest dużo słabszy niż na Pb, no i ta ekonomiczność... Pozdrawiam.
Dla słabych klęska, dla cierpliwych nadzieja, dla upartych zwycięstwo!
bzy_mar
Czytacz

Postprzez dziabi3 » 25 sie 2008, o 17:11

ciekawe kto niektórym naopowiadał ze auto jest zamulone na gazie

nic podobnego dobrze założona sprawna i dobrze wyregulowana instalacja gazowa nie zamula silnika ani go nie osłabia w odczuwalnym stopniu dla człowieka

ja posiadam golfa 1,4 92 rok (jedno punkt) i nabite 184tys z czego ja nabiłem w ciągu roku 20 tys od mometu przytargania go z Niemiec

z czego ostatnie 11tys nabiłem w ciągu 4 miechów od maja na lpg

i jestem kure.... zadowolon

posiadam interfejs do komputera ( bingo m) i sam ustawiam gaz
regularnie wymieniam olej co 9- 10 tys bo to minerał

i leje tylko olej do silników benzynowych nigdy do lpg

bo to szajs dlatego ze nie zawiera dodatków polepszających przyczepność oleju

a dlaczego

odpowiedz jest zaskakująca

olej benzynowy zawiera dodatki które chronią silnik tak zwane pajączki które sie troszkę spalają w silnikach lpg na ciemno ( z powodu większej temperarury) i ludzie sie burzyli ze to do kitu olej dla silników lpg bo zaraz sie robi ciemny

wiec na głupie życzenie klientów producent usuną te dodatki co spowodowało ze olej jest czysty jak łza w silnikach lpg a jest warty gówna

bo nie posiada nic co chroni silnik

a co ciekawe olej lpg jest tylko troszke tanszy od oleju dla pb a powinien kosztowac ze 10 razy mniej bo to tylko szajs z dna kotła
dziabi3
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)