gaźnik

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

gaźnik

Postprzez Bibuła » 20 lut 2012, o 20:18

w ktorym miejscu w gaźniku jest "wtryskiwacz"?? Dowiedziałem sie ze może tam gdzieś sie blokować jakiś "przepust" ktory moze sie zawiesić i przez to nie dopływa benzyna i to jest powód nie palenia na benzynie. (to dowiedzialem sie od mechanika) Tylko nie wiem w którym miejscu to sie znajduje..;/
Bibuła
Berbeć

gaźnik

Postprzez krzysiek1992 » 20 lut 2012, o 21:53

wtryskiwacz znajduje sie na gorze nad przepustnica
krzysiek1992
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 21 lut 2012, o 21:06

Bibuła, w tą teorię mechanika na razie nie wierz bo jest grubymi nićmi szyta, żebyś się nie dał naciągnąć na coś co jest sprawne. Wtryskiwacz psuje się rzadko, a jeśli silnik nie chodzi na benzynie a chodzi na LPG to najczęściej pada pompa paliwa albo układ odcinający zasilanie wtryskiwacza benzyny w czasie jazdy na LPG - tak ogólnie
pablomed
Members

monowtrysk

Postprzez pietrasiak2 » 21 lut 2012, o 21:39

pablomed napisał(a):Bibuła, w tą teorię mechanika na razie nie wierz bo jest grubymi nićmi szyta, żebyś się nie dał naciągnąć na coś co jest sprawne. Wtryskiwacz psuje się rzadko, a jeśli silnik nie chodzi na benzynie a chodzi na LPG to najczęściej pada pompa paliwa albo układ odcinający zasilanie wtryskiwacza benzyny w czasie jazdy na LPG - tak ogólnie

Co to za mechanik ? Wyłącz LPG i sprawdź czy pompa daje paliwo do wtrysku . Dwa sprawdź jak pablomed pisze zawór . Dodam jeszcze zrób restart sterownika ( odłącz na parę minut aku) . Ale często jest tak , że w autach z LPG siadają pompy i proponowałbym iść tym tropem :roll: :roll:
pietrasiak2
Members

Postprzez Bibuła » 22 lut 2012, o 13:59

Też mi się tak wydawało i pompa paliwa jest wymieniona, filtr paliwa też. Sprawdziłem czy paliwo dochodzi do gaźnika bo np mógł sie gdzieś przewód załamać i nie dochodzić ale wszystko jest ok. Kostki które do gaźnika dostarczają prąd też są ok bo prądy są. Więc co to może być?? (Samochód odpali na benzynie np za 3 próbą, dostanie obroty i zaraz gaśnie - wyglada tak jak by paliwa brakowało, lecz paliwo dochodzi) Nie mam pojęcia co to może być..;/

[ Dodano: 2012-02-22, 13:37 ]
Z tego co sie zorientowałem to chodzi o wtrysk:

http://moto.allegro.pl/wtryskiwacz-wtry ... 19156.html

[ Dodano: 2012-02-22, 15:09 ]
Pompa paliwa jest podciśnieniowa? Powinna pracować cały czas czy tylko w danych momentach??
Bibuła
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 22 lut 2012, o 21:49

Nie dawno na forum był taki przypadek . Pompa po wymianie ale mechanik źle włożył ją w kołnierz w zbiorniku i pompa się przechylała wskaźnik pokazuje w miarę realny poziom a pompa się "zapowietrza" . sprawdź

Bibuła napisał(a):Sprawdziłem czy paliwo dochodzi do gaźnika bo np mógł sie gdzieś przewód załamać i nie dochodzić ale wszystko jest ok.

W/g opisu sprawdzałeś za pompą , sprawdź pompę i daj odp . :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Bibuła » 23 lut 2012, o 14:06

Sprawdzone, pompa jest dobrze osadzona. A samochod nie chodzi. A czy może na to też mieć wpływ "jakiś przekaźnik od gazu"? (znajomy mowil ze o niego "przekaznik" nie oddzielał paliwa i samochod palił byne razem z gazem i dlatego tak ciezko chodził...)
Bibuła
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 23 lut 2012, o 17:43

Bibuła napisał(a):"jakiś przekaźnik od gazu"? (znajomy mowil ze o niego "przekaznik" nie oddzielał paliwa i samochod palił byne razem z gazem i dlatego tak ciezko chodził...)

Oczywiście a jaką masz instalację .
pietrasiak2
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)