Golf 1.4 ABD 3 Pompa nie załącza się, nie podaje paliwa

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez golfrr » 5 lip 2012, o 23:58

Witam.
Mam problem, a raczej ma go mój stary golfer :mrgreen:
Mk3 1.4 podtlenek LPG seria silnika ABD
Nie pracuje na benzynie.
Przy włączaniu zapłonu pompa nie załącza się(na te 1-2 sek)
Aby przełączyć na gaz muszę styknąć blaszki (rozebranego) przekaźnika pompy paliwa i wtedy kręcić :wstyd: . Kostkę stacyjki wymieniałem jakiś czas temu (ze 4-6 msc temu), ale nie przykręciłem jej bo bardzo trudny dostęp jest do śrubeczki, trzyma się na zatrzaskach. Proszę o jakieś sugestie
golfrr
Berbeć

Postprzez prezesik » 6 lip 2012, o 05:54

Wg mnie to wina nieprzykręconej kostki stacyjki. Ta śrubka trzyma kostkę, aby nie wypadła. Kto wie, czy się nie obluzowała w miejscu montażu lub nie rozłożyła na pół.
Jeżeli masz LPG to zapewne pod maską będziesz miał dodatkowy przekaźnik, który podłączony będzie do pompy paliwa lub do wtrysku w celu rozłączania PB podczas pracy silnika na LPG. Wystarczy, że spadnie jedna wsuwka z przekaźnika i już nie uruchomisz silnika na PB. Nie wiem dokładnie gdzie masz założone odcięcie PB przy instalacji LPG.
Sprawdź też bezpiecznik oraz na próbę przełóż od kogoś z golfa przekaźnik pompy paliwa.
Ostateczność to zatarta pompa paliwa z powodu jazdy na LPG z niskim stanem PB w zbiorniku.
prezesik
Members

Postprzez pietrasiak2 » 6 lip 2012, o 06:22

Sprawdź , czy do pompki dochodzi prąd , wepnij kontrolkę do kostki pompy w bagażniku (dwa zewnętrzne piny) w momencie kiedy przekręcisz zapłon powinna żarówka się zaświecić na ok 2 sek. Jeżeli tak to winna będzie pompa. Jeżeli nie to szukać musisz do przodu auta , przede wszystkim sprawdź bezpiecznik NR 18 . Ja bym zaczął od tego :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez golfrr » 6 lip 2012, o 09:45

Poszukam tego dodatkowego przekaźnika i spróbuje dokręcić kostkę, albo wymienię, bo mogła już się uszkodzić.
Bezpieczniki sprawdzone,
przekaźnik pompy paliwa był przekładany z innego golfa.
Myślałem też o filtrze paliwa bo nie wiem kiedy był wymieniany, a sam na nim zrobiłem 30 tys, ale zostawię to na drugi plan.

[ Dodano: 2012-07-06, 08:50 ]
Co do prądu, to dochodzi do pompy tylko jak styknę blaszki przekaźnika, czyli głównym podejrzanym będzie ta kostka. :mrgreen:

[ Dodano: 2012-08-02, 09:15 ]
kostka dobra, przekaźnika nigdzie nie mogę dostać, wszędzie są na 5 pinów a ja mam na 4, a może to sonda lamda? albo gaźnik? albo silniczek krokowy? nie mam pojęcia od czego zacząć
golfrr
Berbeć

- - - http://wirpomp.pl/pompy-grundfos

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)