Golfik nie pali

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Golfik nie pali

Postprzez Panam » 1 lut 2014, o 23:12

Witam.
Mam Golf 1,4 55kw ABD w LPG. Mam do was pytanie, Własnie jestem w pracy w której potrzebuje samochodu i muszę go jak najszybciej naprawić. Problem jest nastepujacy:
przy zapłonie nie słychać ze pompka chodzi, jak przełączam na gaz nie słychać charakterystycznego pyknięcia wiec nie mogę zapalić na gazie (silnik był ciepły wiec powinien zapalić). Patrzylem pod maske czy cos iskrzy i chyba nawet iskry nie ma. Pierwszy raz taki problem. Samochod nawet zimny zapalal zawsze na gazie czy na beznyznie bez najmniejszego problemu, max 3sec krecenia rozrusznikiem. Prosze o pomoc
Pozdrawiam Panam

[ Dodano: 2014-02-01, 23:36 ]
Dodam jeszcze ze jak kręcę rozrusznikiem to na zegarze mam około 0,5tys obrotów. Próbowałem zapalić na popych. zapłon włączony sprzęgło puszczałem na dwójce (bo benzynka) łapał mi obroty po tysiąc, silnika wogóle nie było słychać, na gaz nie reagował.

[ Dodano: 2014-02-01, 23:47 ]
dostałem podpowiedz ze to może być wina modułu, co o tym myślicie?
Panam
Berbeć

Golfik nie pali

Postprzez łukasz1983 » 2 lut 2014, o 10:50

Panam napisał(a):przy zapłonie nie słychać ze pompka chodzi
Sprawdź bezpiecznik nr. 18 ( 5 od prawej strony ),i przekaźnik R12 ( 1 z prawej strony,dolny rząd )
Panam napisał(a):jak przełączam na gaz nie słychać charakterystycznego pyknięcia
Sprawdź bezpiecznik od gazu ( gdzie on jest to nie wiem,to zleży gdzie dał go gazownik ),wszystkie połączenia,szczególnie przy elektrozaworze.
Iskrę sprawdź tak,że ściągnij główny przewód WN,wsadź w niego świecę,połóż ją na bloku silnika,ktoś niech zakręci a ty obserwuj czy jest iskra.
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pietrasiak2 » 2 lut 2014, o 10:59

Sprawdzałeś bezpiecznik pompki nr 18 , przekaźnik czy jest słychać nr12 po prawej stronie na dole jak tam jest ok to sprawdź czi dochodzi prąd do pompy.Wypnij kostkę weź miernik kub żarówkę i na 2 skrajnych pinach powinno pokazać się napięcie po przekręceniu zapłonu na 2-3 sek i jak kręcisz rozrusznikiem powinno być .Jak będzie to pompa stoi. To dla PB.
Dla LPG to posprawdzaj minusy przy elektrozaworach przy butli i w parowniku.
Co do modułu jak kręcisz i jest jasna iskra to chyba jest ok :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Panam » 3 lut 2014, o 19:33

Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem. Nie wiem jak sprawdzić przekaźniki, sprawdzałem je tak ze wyciągałem i wąchałem czy nie śmierdzą spalenizna, jedyny przekaźnik który nie ciekawie pachniał to R4 ten co przy rozruchu przygasa inne elektroniczne rzeczy - ale on jest sprawny bo światła przygasają. Gdzie znajdę przewód który idzie do pompy? A dokładnie ta kostkę która trzeba sprawdzić? gdzieś pod kanapa? jak sie do niego dostać jeszcze?

[ Dodano: 2014-02-05, 13:31 ]
Sprawdzałem z kumplem na krotko, to urządzenie co przełącza gaz jest sprawne. Kumpel ściągnął obudowę przepustnicy, pryskał PLAKiem do tapicerki ja kręciłem rozrusznikiem i golf zapalił póki pryskał to działał. Wygląda na to ze nie dostaje w ogóle benzyny i gazu. Inny kumpel mówił ze to może być wina jakiegoś komputera możliwe że właśnie modułu, który zablokował i pompę i urządzenie co przełącza na gaz.
Da się sprawdzić czy do pompy dochodzi prąd to wiem, a czy da się sprawdzić czy pompa jest sprawna?
Panam
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)