ile Wam bierze benki na rozruch ?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez przemke » 19 gru 2012, o 17:02

Wiecie w miarę dokładnie ile u Was bierze ?
Nie mam kasy na litrażowanie całego baku benzyny żeby dokładnie sprawdzić ale wydaje mi się, ze pali mi solidnie benzyny. Przejeżdząm tak ok. 1-1,5km do przełączenia na gaz i tak w szybkim przeliczeniu na oko pali mi z 15l/100 wtedy, teraz zimą nawet więcej.

Spalanie gazu w normie ok. 10ki (miasto, autostrada itp) w trasie nawet ok. 8,5
Od 2 lat prawie jak go mam nie był wymieniany filtra paliwa,nie wiem jak długo tam siedzi więc chyba lepiej to zrobić - ale jaki wsadzać ? (do GL 92r. silnik 1.8aam)

A najlepszy jest wskaźnik poziomu paliwa: waha się tak o +- 1/5a więc nigdy nie wiem ile mam tej benzyny, staram się trzymać min. 1/4a i jak teraz trochę przeciągnąłem i opierał się już o czerwone kreski to zakładałem ze bedzie jeszcze 5-10l realnie ale zdechł przy rozruchu i nie odpalał.
zatankowałem 15l i wskazówka skoczyła blisko połowy gdzie zbiornik ma przecież chyba z 55l (?)
przemke
Badacz tematu

Postprzez Grzesiek2507 » 19 gru 2012, o 19:46

a co ma do tego wszystkie filtr paliwa ? To nie jest jego wina. Heh...nie sugeruj sie tutaj wskaznikiem paliwa, bo one z reguly chodza jak chca ;-)
Grzesiek2507
Members

Postprzez pablomed » 19 gru 2012, o 19:55

dziwne pytanie kolego, pali benzynę jak jeździsz na benzynie, jeśli tylko w fazie rozgrzewania silnika to wiadomo że wówczas spalanie jest duże . Natomiast jeśli masz jakiś problem tego typu ze podczas jazdy na LPG znika też benzyna to opisz o co chodzi
pablomed
Members

Postprzez Opik » 19 gru 2012, o 20:44

Moim zdaniem 15 litrów na 100 przy najgorszych warunkach pracy (minusowe temperatury, mega krótkie dystanse) to jak najbardziej normalne
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez k-m-r1 » 19 gru 2012, o 23:51

to normlne
odpalasz a silnik za kazdym razem jest zimny jest na ssaniu igrzeje sie

wienc nie ma co to normalne takie spalanie w takim silniku

ja u siebie odpalam jak jest na plusie to chwile chodzi 20 sekund
dodaje gazu i na LPG tak żę chwila i jade

jak jest zimno to odpalam skrobie co jest
przecieram lampy układam sie w kokpicie zapinam pasy
czyli mija 2 minuty dodam gazu i jade ..

w sumie jak zaleje z 10 litrów to mi starcza na jakies 8 tys przebiegu całkowitego
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez skolar » 20 gru 2012, o 00:43

moze kolega ma poprostu filtr paliwa dziurawy juz i powoli ucieka ja tak mialem w swoim filtr paliwa juz byl przerdzewialy i sie zaczynal pocic wiec moze przez to spalanie takie duze
skolar
Badacz tematu

Postprzez przemke » 20 gru 2012, o 13:40

no tak też myślałem, że 15l w tych warunkach może być normalne, ale chciałem też wiedzieć jak u Was jest

k-m-r1 napisał(a):w sumie jak zaleje z 10 litrów to mi starcza na jakies 8 tys przebiegu całkowitego

no to może jeździsz głównie w długich trasach, u mnie jakśrednia trasa tak na oko 20km to 10l z trego co wyliczyłem teraz raczej nie starcza mi na 1000km :(

Inna sprawa, to temperatura reduktora do przełączania na gaz. u mnie jest chyba 35 i to jest zdaje się za mało
nie wiem czy ten niedogrzany gaz nie jest powodem że podśmierduje mi tak jakby spalinami w środku jak włączam nawiew i to przez dość długi czas zanim auto się dobrze dogrzeje, później już nie czuć.
przemke
Badacz tematu

Postprzez k-m-r1 » 20 gru 2012, o 20:15

u mnie jest chyba 10 ale przy -10 teżwłaczy sie pewnie cujnik padł ...

a druga sprawa to to że w tygodniu odpalam i do pracy smigam 9 km w jedną strone pozatym czasem na miasto WROCŁĄWSKIE trzeba pojechac

wyjdzie w tygodniu z 20 odpalań w tygodniu

na wekend to robie trasy czyli przynajmniej 200 km dziennie na raz

jednym słowem to takie spalanie to raczej norma i nie zmienisz tego
wienc oapalanie i jazda kilka km na zimnym silniku daje taki efekr
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)