ins lpg i odciecie pompki paliwa

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez k-m-r1 » 29 lis 2009, o 23:06

niemogłęm znalesc tu na forum wienc zapytam mam ins bingo m i czy da sie zrobic odciecie pompki jak przełonczy mi na lpg? facet mi tego nie zrobiłbo zapomniał a byłem i pytałem to na 40 zł mnie by skasował

czy ktoś to robił? chodzi mi o to by automatycznie odcinało
chętnie podpiołbym sie pod przewód zasilający zawór przy butli ale który to przewodzik?
potrzebowałbym jeszcze troche przewodu i przekaznik tak?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 29 lis 2009, o 23:50

zwykły przekaźnik samochodowy, taki jak się np do świateł zakłada za kilka zeta. Styki 85 i 86 pod elektrozawór (albo jeden z tych styków do masy a drugi do kabla zasilającego elektrozawór biegunowść dowolna ). Potem przecinasz kabel zasilający pompę czerwono-żółty- leci koło progu kierowcy i oba końce dajesz do przekaźnika styki 30 i 87a (styk 87 zostaje wolny)
pablomed
Members

Postprzez terfox » 30 lis 2009, o 08:15

jest dużo prostszy sposób i koszt ok 2 zł. kupujemy przełącznik pod regulator wentylatora nadmuchu aby ładnie wyglądało i tam go umieszczamy. Robi sie to tak wypinasz kolego bezpiecznik z listwy od pompy w jego miejsce podpinasz włącznik a między gniazdem bezpiecznika a włącznikiem zakładasz bezpiecznik i cacy robota trwa jakeś 15 minut. Jedyna wada tego rozwiązania że musisz sam odłączać pompę po przełączeniu na gaz.
terfox
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 30 lis 2009, o 13:22

a czy nie bedzie braków w dostawie paliwa? znacvzy sie w momęcie załonczenia lpg i tego zaworu odetnie mi bezynę i zanim gaz dojdzie do przepustnicy silnik nie bedzie miał paliwa i bedzie gasł dobrze my śle?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez BORYSKA » 30 lis 2009, o 20:05

k-m-r1 napisał(a):w momęcie załonczenia lpg i tego zaworu odetnie mi bezynę

I tak Ci odcina dopływ benzyny bo z chwilą przełączenia na LPG wtrysk jest odcinany od komputera i przestaje pracować. Zapewne odczułeś nieraz jak w momencie przełączenia na lpg czuć delikatne szarpnięcie silnika
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 30 lis 2009, o 23:47

niedokładnie. Wtryskiwacz jest odcinany, ale pompa zapewnia ciśnienie paliwa i po przełączeniu na benę działa jej wtrysk natychmiastowo. Natomiast jeśli odetniemy pompę to ciśnienie paliwa we wtsryku za jakiś czas spada, zależny od szczelnosci czyli wieku wtryskiwaczy i regulatora ciśnienia paliwa. Wówczas jest jakać chwilunia potrzebna żeby pompa po włączeniu dobiła ciśnienie paliwa. Ale jest to niezauważalne, nigdy praktycznie nie sprawia to problemów.
Jest inna o wiele istotniejsza rzecz. Jak wiadomo podczas pracy na LPG wtryskiwacz nie rozpyla beny, w związku z czym mogą się na nim powoli osadzać zabrudzenia, które z czasem go zepsują. Ponieważ żaden wtryskiwacz nie jest super idealnie szczelny, to przy zachowanym ciśinieniu paliwa jego odrobina wypływa przez wtryskiwacz i go "czyści". To jest jedyna rzecz "przeciw zakładaniu odcięcia". Ja mam odcięcie od prawie 150 tysięcy kilometrów, nic się złego nie dzieje.
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 1 gru 2009, o 00:33

ja zaczołęm myślec o odciecu bo koledze zapaliłsie bak miałdosłownie reszte paliwa co pompka nie wyciągła i tydzien temu zapalił sie bak cudem ugasiłtąmałom gaśnicą teraz wożę 2 małę bo małę gaśnice ale zawsze to lepsze jak jedna
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)