Instalacja BRC 2 gen

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Instalacja BRC 2 gen

Postprzez lukas2402 » 30 sty 2014, o 15:16

witam mam golfa 3 93r silnik 1.8 90km z instalacja gazowa brc 2 generecji (przelacza sie przy obrotach powyzej 2000) problem pojawil sie dzisiaj rano, konkretnie wczoraj jezdzilem i bylo ok a dzisiaj nie wlacza sie w ogole instalacja, w srodku mam tylko przelacznik do wlaczania i wylaczania instalacji, normalnie na wylaczonym gazie diody nie swieca na wlaczonym swieca, dzisiaj gdy odpalilem auto uklad przedstal dzialac, nie pomaga klikanie w ten przelacznik, caly dzas jest wylaczony, sprawdzalem bezpieczniki, przewod masowy, i nic nie znalazlem gdzie moze tkwic problem?
lukas2402
Czytacz

Instalacja BRC 2 gen

Postprzez pablomed » 30 sty 2014, o 15:30

Zacznij od sprawdzenia wszystkich złączek od instalacji LPG pod maską czyli przy elektrozaworze , przy reduktorze, przy przekaźniku jeśli jest tam zamontowany, oraz bedą jeszcze jeden lub dwa bezpieczniki pod maską od LPG do sprawdzenia. Jeśli nie pomoże trzeba szukać głębiej i wówczas musisz podać konkretną markę komputerka i przełącznika do LPG. Podejrzewam że tylko reduktor i elektrozawory są marki BRC.
pablomed
Members

Postprzez lukas2402 » 30 sty 2014, o 15:59

mialem wlasnie jechac do gazownikow ale po drodze zajechalem na stacje zeby zatankowac benzyne odpalam i po przejechaniu kilkuset metrow wlaczyl sie gaz.. cos z kategori cudu. niestety wiem z doswiadczenia ze jak cos sie zepsulo raz i "samo" naprawilo to moze walnac drugi raz. skoro teraz sie wlaczylo to problem musi byc gdzies w elektryce, dodam tylko ze w poprzednim poscie zapomnialem dopisac ze przy wlaczonym zaplonie co kilka sekund slychac bylo buczenie na dozowniku gazu do ktorego podpieta jest jakas kostka chyba od sterownika (u mnie BINGO M) buczenie takie jak przy odlaczaniu i podlaczaniu klemy...
lukas2402
Czytacz

Postprzez łukasz1983 » 30 sty 2014, o 18:01

lukas2402 napisał(a): dodam tylko ze w poprzednim poscie zapomnialem dopisac ze przy wlaczonym zaplonie co kilka sekund slychac bylo buczenie na dozowniku gazu do ktorego podpieta jest jakas kostka chyba od sterownika (u mnie BINGO M) buczenie takie jak przy odlaczaniu i podlaczaniu klemy...
I masz rozwiązanie swojego problemu.Ten dźwięk to jest aktuator (silnik krokowy).
Jak Bingo odłączysz od zasilania i potem go podepniesz pod zasilanie,to aktuator ustawia się domyślnie w pozycji,na którą jest ustawiona wartość PWA.
Masz na bank przerwę w zasilaniu sterownika,masa lub plus.
Szukaj od klem po obudowę bezpiecznika,po samą wtyczkę do Bingo.
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)