Instalacja LPG po swapie i problem.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez jawirax » 21 kwi 2011, o 13:46

Witam . od razu napisze że mój post tyczy się silnika , elektryki , i LPG , wszystkiego po trochu, więc nie wiedziałem w jakim dziale umieścić mój post , więc dałem go tutaj.Mam taki problem , oraz zapytanie zarazem.Moj silnik AAM rozszczelnił się , stracił smarowanie , naprawa wyniosła by bardzo duże koszta, wiec postanowiłem zrobić swap z 75km aam na 90km ABS. Wszystko ładnie pasowało oprócz łącznika , kolektora z katalizatorem, ale na szrocie dokupiłem ten łącznik.Wymieniłem również komputer tamten co był i wstawiłem drugi na 90km wersje silnika tego co mam teraz . Został mi jedne problem najważniejszy - sonda lambda , wraz z kupnem silnika ABS byla z nim razem sonda lambda 4 pinowa , a ja w starym silniku miałem 1 pinową. Mechanik założył mi ta starą 1 pinową bo ta 4 pinowa nie pasowała wtyczką, pytanie czy będzie działać to prawidłowo ? założyłem instalacje LPG II gEN,I auto pali mi 15 L lpg na 100.Bylem u gazownika na regulacjach i mówią że wszystko jest dobrze wyregulowane , ale o tej sondzie im nie mówiłem.Zapytanie czy ta sonda 1 pinowa dobrze teraz działa ? czy ona ma wpływ na to ze pali mi 15 L /100 LPG.Moze to wina komputera wstawionego tego innego ?i trzeba by dać z powrotem ten stary ? sam już nic nie wiem.
jawirax
Berbeć

Postprzez boblik » 21 kwi 2011, o 22:02

Witam ,mam taki problem , przy temp, silnika powyżej 70 stopni,jadąc na gazie, zaczyna mi szarpać autem i czasem podczas ruszania ze skrzyżowania po prostu się zadusi i gaśnie,poniżej tej temp, z gazem jest wszystko ok.gdy przełączę na benzynę problem znika,zna ktoś może przyczynę tego feleru
boblik
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 22 kwi 2011, o 13:19

boblik napisał(a):Witam ,mam taki problem , przy temp, silnika powyżej 70 stopni,jadąc na gazie, zaczyna mi szarpać autem i czasem podczas ruszania ze skrzyżowania po prostu się zadusi i gaśnie,poniżej tej temp, z gazem jest wszystko ok.gdy przełączę na benzynę problem znika,zna ktoś może przyczynę tego feleru

wymien swiece kable WN kopulke i palec bedzie miodzio

jawirax napisał(a):Witam . od razu napisze że mój post tyczy się silnika , elektryki , i LPG , wszystkiego po trochu, więc nie wiedziałem w jakim dziale umieścić mój post , więc dałem go tutaj.Mam taki problem , oraz zapytanie zarazem.Moj silnik AAM rozszczelnił się , stracił smarowanie , naprawa wyniosła by bardzo duże koszta, wiec postanowiłem zrobić swap z 75km aam na 90km ABS. Wszystko ładnie pasowało oprócz łącznika , kolektora z katalizatorem, ale na szrocie dokupiłem ten łącznik.Wymieniłem również komputer tamten co był i wstawiłem drugi na 90km wersje silnika tego co mam teraz . Został mi jedne problem najważniejszy - sonda lambda , wraz z kupnem silnika ABS byla z nim razem sonda lambda 4 pinowa , a ja w starym silniku miałem 1 pinową. Mechanik założył mi ta starą 1 pinową bo ta 4 pinowa nie pasowała wtyczką, pytanie czy będzie działać to prawidłowo ? założyłem instalacje LPG II gEN,I auto pali mi 15 L lpg na 100.Bylem u gazownika na regulacjach i mówią że wszystko jest dobrze wyregulowane , ale o tej sondzie im nie mówiłem.Zapytanie czy ta sonda 1 pinowa dobrze teraz działa ? czy ona ma wpływ na to ze pali mi 15 L /100 LPG.Moze to wina komputera wstawionego tego innego ?i trzeba by dać z powrotem ten stary ? sam już nic nie wiem.

hmm ciekawe ciekawe cytat z innego forum "jesli jedziesz na gazie to sila rzeczy sterownik czytajac sygnakl z sondy i przeplywomierza nie wie ze jedziesz na gazie wiec steruje i przesterowuje dlatego masz problemy, po odłaczeniu sondy spalanie drastcznie wzrasta ale sytuacja sie poprawia, sam malo zdziałasz .... twoija instalacja gazowa powinna miec zainstalowany komp i emulator sondy lambda"
strzeliniasty
Members

Postprzez jawirax » 22 kwi 2011, o 13:25

Jak to ja mam instalacje II gen.

Emmeges
Tomasseto
Sterownik i oprogramowanie STAG 100

Wszystko jest sterowane komputerowo.
jawirax
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 22 kwi 2011, o 13:41

a emulator sondy lambda??
strzeliniasty
Members

Postprzez jawirax » 22 kwi 2011, o 13:45

Nie wiem ja to wygląda i gdzie tego szukac w aucie , wiem ze mam atutor napewno, w drugim aucie oplu astrze mam identyczną instalkę i chodzi mi idealnie i spalanie mam 10l lpg w miescie pojemnosc 1.6
jawirax
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 22 kwi 2011, o 13:47

hmm dziwne

powymieniaj filtry od gazu + filter powietrza sprawdz swiece kable
strzeliniasty
Members

Postprzez jawirax » 22 kwi 2011, o 13:50

strzeliniasty napisał(a):hmm dziwne

powymieniaj filtry od gazu + filter powietrza sprawdz swiece kable

Filtr od gazu jest nowy bo instalka ma 2 tygodnie , filtr powietrza mam nowy , świec jeszcze nie wymieniałem ani przewodów bo ten silnik kupiłem 2 tygodnie temu razem z całym osprzetem itp włozylem i odrazu smigał, na benzynie chodzi idelanie jak zagarek na lpg rwoniez , ale spalanie wynosi lpg 15 lna 100km.
jawirax
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 22 kwi 2011, o 13:54

kiedy zakladales gaz do tego silnika?? rozumiem ze przelozyles instalacje z poprzedniego silnika?? ile km ta instalacja ma przejechane
strzeliniasty
Members

Postprzez jawirax » 22 kwi 2011, o 14:01

Nie, nie robiłem swap silnika z AAM NA ABS 90km 2 tyg. temu i na nastepny dziden załozylem nową instalacje u gazownikow u jednych z najlpeszych w moim rejonie,Instalka jest nowa.
jawirax
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 22 kwi 2011, o 14:04

aha

pamietaj ze przez pierwsze 1000km silnik musi sie przyzwyczaic do gazu, po 1000km jedziesz na regulacje i sprawdzenie szczelnosci

jezeli podlaczyli sie do sterownika poprzez komputer to tam maja rowniez informacje z sondy lambda i skoro mowia ze wszystko ok to widocznie tak jest
strzeliniasty
Members

Postprzez jawirax » 22 kwi 2011, o 14:09

Podłączyli pod kompa i muwią ze ok, to co jaj mam zrobic? wszytsko OK a auto pali 15 l LPG na 100km to na benzynie palil mie mniej, , kasa w błoto ?
jawirax
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)