Jaka instalacja do 1.8 AAM?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez v1rooz » 17 paź 2010, o 11:31

az dziisaj pojde sprawdzic ile ma moja wneka bo cos mi tu nie pasuje.
jakos moj kumpel ma i butla wystaje moze 1 cm nad wneke.
v1rooz
Members

Postprzez PabloSBT » 17 paź 2010, o 12:48

Mi weszła butla 34L wystaje ok 5 cm od podłogi i zrobiłem sobie taką zabudowe. Bo raczej takiej płaskiej butli jak dojazdówka to nie dostaniesz a nawet jak by była to by do niej weszło 10 L :P
Tylko co do instalacji to nie bierz reduktora tomasetto bo muli jak jest zimny lepszy jest Lovato który dużo szybciej się nagrzewa i chodzi jak należy :)
Obrazek
Obrazek
PabloSBT
Members

Postprzez Antoine » 17 paź 2010, o 17:41

PabloSBT napisał(a):Mi weszła butla 34L wystaje ok 5 cm od podłogi i zrobiłem sobie taką zabudowe. Bo raczej takiej płaskiej butli jak dojazdówka to nie dostaniesz a nawet jak by była to by do niej weszło 10 L :P
Tylko co do instalacji to nie bierz reduktora tomasetto bo muli jak jest zimny lepszy jest Lovato który dużo szybciej się nagrzewa i chodzi jak należy :)

Instalacje mam na oku Landi+BingoM

jaki masz model zbiornika?
Antoine
Czytacz

Postprzez pablomed » 17 paź 2010, o 23:19

a ja ci piszę że butla 60 cm średnicy wejdzie, trzeba będzie lekko puknąć we wnękę w jednym miejscu i wpasuje się jak talala, a wysokość - zależy od ciebie, na stronie STAKO masz katalog. Trochę oczywiście musi wystawać niema rady, coś za coś. Najbardziej pasuje założyć taką o pojemności całkowitej 45 l czyli na 36 litrów gazu, żeby nie trzeba co chwilę jeździć tankować.
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 18 paź 2010, o 17:50

Antoine napisał(a):
PabloSBT napisał(a):Mi weszła butla 34L wystaje ok 5 cm od podłogi i zrobiłem sobie taką zabudowe. Bo raczej takiej płaskiej butli jak dojazdówka to nie dostaniesz a nawet jak by była to by do niej weszło 10 L :P

Instalacje mam na oku Landi+BingoM

jaki masz model zbiornika?

to szykuj się do zakładania reseta ECU bo będzie ci sie na Bingo M rozjeżdżała mapa benzyny i będzie go zalewać to samo przerabiałem :P
a model nie wiem jaki bo nie moge znaleźć papierów Firma Bormech 34L
mam ten pierwszy
http://www.bormech.2com.pl/zbiorniki.asp
PabloSBT
Members

Postprzez Antoine » 18 paź 2010, o 22:32

PabloSBT napisał(a):to szykuj się do zakładania reseta ECU bo będzie ci sie na Bingo M rozjeżdżała mapa benzyny i będzie go zalewać to samo przerabiałem :P
a model nie wiem jaki bo nie moge znaleźć papierów Firma Bormech 34L
mam ten pierwszy
http://www.bormech.2com.pl/zbiorniki.asp
\

no to zaczynam sie zastanawiac czy ma sens zakladanie tego LPG skoro nie bedzie cos dzialac tak jak powinno - zapewniano mnie z w tym golfie to dziala rewelacyjnie, ale skoro sie cos rozjezdza to moze jednak lepiej sprzedac dolfa i kupic jakas fabie czy octavie?
Antoine
Czytacz

Postprzez Ryjek » 18 paź 2010, o 22:42

ale nic sie nie rozjezdza jak jest dobra instalacja.
Ryjek
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 19 paź 2010, o 08:18

Ryjek napisał(a):ale nic sie nie rozjezdza jak jest dobra instalacja.

A masz Komputer Boscha ? ja miałem wszystkie możliwe emulacjeo ustawiane najpierw na masę efekt ? samochód zalewało na wolnych , emulacja przebieg HI350/450 mapa benzyny się rozjeżdżała po 2 tygodniach wkońcu sonda odłączona spalanie benzyny 20L na 100 wkońcu mi załozyli reset ecu i jak narazie jest wporządku przy każdym zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kasowane są błędy w komputerze i samochód chodzi na benzynie tyle ze z rana go też trochę zalewa zanim się mapa benzyny ustawi.
do poczytania

jeśli ci gazownik powiedział że w tym samochodzie będzie wszystko działać idealnie to zakładaj LPG wrazie czego pewnie ci zamontuje reset ECU tak jak mi zrobili, jak jeździsz dużo na LPG to ci się to będzie opłacać :) mi sie instalacja zwróciła po 4 mies. Tylko patrz gdzie ci reduktor będą montować bo mi upchneli koło filtra pyłkowego i teraz na postoju z włączonym nawiewem wali gazem w środku
PabloSBT
Members

Postprzez Antoine » 29 paź 2010, o 01:27

Ryjek napisał(a):ale nic sie nie rozjezdza jak jest dobra instalacja.

dobra to znaczy jaka?

[ Dodano: 2010-11-06, 19:45 ]
Niby juz sie umawilem na montaz, ale cos mnie koledzy ktorzy mieli LPG odwodza mnie od tego, ze co chwila sie z autem cos dzialo... w sumie przez ostatnie 20kkm ktore przejechalem tym autem to z osprzetu silnika popsul sie tylko palec rozdzielacza...

moze jednak dac se spokuj z ta instalacja LPG i za pol roku kupic cos nowszego? TDI?
Antoine
Czytacz

Postprzez Nobus69 » 15 gru 2010, o 02:05

Antoine napisał(a):dobra, kombinowanie dla tych 400zl chyba bez sensu bo to i tak moj caly dzien pracy... a robilbym to pierwszy raz wiec pewnie z 2 dni,

natomias zajrzalem dzis pod wykladzine bagaznika i tam nie ma miejsca na butle - srednica wneki 59cm a wysokosc to 10 - przeciez najnizsza butla ma 18cm... i to taka co ma pojemnosc uzytkowa z 26 litrow co oznacza tankowanie co 250km!!!! :-o

wogole patrzac na ceny aut to jakies Clio z 2004 roku mozna miec juz za te 10kzl nawet z dCi wiec pytanie czy instalowanie LPG w 13letnim golfie za 5000zl ma sens?
:-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x
Ma sens tylko po co te glu[ie pytania o diesla!!!Dbasz-masz!gaz jest the best of golf 3-nakręciłem ponad 60000 i jeszcze ho ho ho polata a dopiero 278000 na zegarze-DBAj o elektrykę-nie kosztuje a nie denerwuje(1.8 aam 75KM)
Nobus69
Berbeć

Postprzez szajbusnet » 25 gru 2010, o 19:52

Mnie instalacja do AAM kosztowała 86zł plus załatwienie papierów.(100zł) Dogadaj się z warsztatem, może mają jakieś używki. Ewentualnie możesz kombinować z Bingo s4, ale I gen z manualnym przełączaniem będzie tańsza :P I do tego silnika więcej nie potrzeba..
szajbusnet

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)