Jaka instalacja do 1.8 AAM?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Antoine » 7 paź 2010, o 19:30

zastanawiam sie czy czasem nie zalozyc LPG do mojego golfa, robie teraz tygodniowo po prawie 1000km, i tak bedzie do konca roku napewno... pytanie tylko czy wogole ma sens zakladanie do auta wartego 6000zl o przebiegu 240 000km instalki LPG...

Pytalem w 2 miejscach w okolicy

w warsztacie w ktorym montowalem LPG z 10 lat temu i w najwiekszym serwisie w okolicy

obydwa miejsca polecaja wloski parownik, elektronikie bingoS i butle 28l w kolo za 1600zl z tymze w tym drugi, przypadku jest 2 lata gwarancji (koniecznie platne przeglady 60zl co 10 000km)
Antoine
Czytacz

Postprzez Goral1985 » 7 paź 2010, o 19:46

dokladnie instalacja drugiej generacji i tylko wloska!!!!! zakladaj smialo!!!! ja juz 30 tysi zrobilem i zero problemow!!! doslownie zero!!! jezeli tysiac kilometrow tygodniowo to szybko ci sie zwroci!!! ja w kole mam 40l ale wchodzi 33-35 litrow
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 8 paź 2010, o 00:17

Antoine, na pewno II generacja, z tym że takie mam uwagi:
Po pierwsze Bingo S jest do wielopunktów, do monowtrysków jest Bingo M, można założyć S ale to niema sensu bo Bingo M jest 5 dych tańsze.
Po drugie: załóż większy zbiornik, taki żeby idealnie się wpasował w średnicę koła bez zostawiania wolnego miejsca we wnęce, jest to o ile pamiętam 60 cm na styk, a wysokość to już jak uważasz, w każdym razie zbiornik o pojemności calkowitej 45 l i czyli na 36 litrów LPG jest akuratny.
Reduktory są praktycznie tylko włoskie na rynku: tanie i dobre to Lovato, BRC, Tomasetto. Na Landi nie daj się naciągnąć droższe o połowe a nic nie lepsze.
Rzecz najważniejsza to renoma zakładu montującego. Warto 2-3 stówy dać a mieć pewność.
pablomed
Members

Postprzez Antoine » 8 paź 2010, o 16:02

pablomed napisał(a):na pewno II generacja, z tym że takie mam uwagi:
Po pierwsze Bingo S jest do wielopunktów, do monowtrysków jest Bingo M, można założyć S ale to niema sensu bo Bingo M jest 5 dych tańsze.

nic nie mowili ze jest jakas roznica...
pablomed napisał(a):Po drugie: załóż większy zbiornik, taki żeby idealnie się wpasował w średnicę koła bez zostawiania wolnego miejsca we wnęce, jest to o ile pamiętam 60 cm na styk, a wysokość to już jak uważasz, w każdym razie zbiornik o pojemności calkowitej 45 l i czyli na 36 litrów LPG jest akuratny.

mam dojazdowke, wiec proponuja zbiornik od Seicento
pablomed napisał(a):Reduktory są praktycznie tylko włoskie na rynku: tanie i dobre to Lovato, BRC, Tomasetto. Na Landi nie daj się naciągnąć droższe o połowe a nic nie lepsze.

Ten co proponuije Landi ma tylko to i nic innego nie zalozy
pablomed napisał(a):Rzecz najważniejsza to renoma zakładu montującego. Warto 2-3 stówy dać a mieć pewność.

ten mniejszy znam, 9 lat temu korzystalem z ich uslug, bylem zadowolony.... drugi jest najwiekszym w okolicy i w sumie tez ma chyba niezla opinie...[/quote]

a moze samemu lepiej zalozyc? :mrgreen:
Antoine
Czytacz

Postprzez v1rooz » 8 paź 2010, o 16:17

polecam BRC II gen wystarczajaca do 1,8
v1rooz
Members

Postprzez pablomed » 8 paź 2010, o 23:28

Antoine napisał(a):nic nie mowili ze jest jakas roznica...
bo nie spytałeś, założą droższy skasują więcej
Antoine napisał(a):mam dojazdowke, wiec proponuja zbiornik od Seicento
każdy w mk3 ma taką dojazdówkę, zbiorniki nie są pod markę auta tylko na wymiar, zajrzyj na stronę STAKO jest katalog, mogą sprowadzić co sobie zażyczysz przecież płacisz
Antoine napisał(a):Ten co proponuije Landi ma tylko to i nic innego nie zalozy
być może tego nie obejdziesz, pewnie mają tylko takie bo są zwązani umowami. Popatrz na Allegro, Landi z 350, Tomasetoo czy Lovato poniżej 200. Mam Landi w jedym aucie kompletnie żadnej różnicy w stosunku do tańszego Lovato który mam w drugim, ponadto za 80 -100 tysięcy każdy reduktor trzeba zregenerować lub zmienić, regeneracja Landi jest trudna, Innych banalna.
Antoine napisał(a):a moze samemu lepiej zalozyc?
no problemo, ale jakieś 300 stówki musisz dać za papiery u montażysty wówczas ale może się opłacić, bo wszystkie komponenty wyjdą maks 750-800 zeta jak kupisz sam. No ale trzeba mieć pojęcie, gaz to gaz, raczej się na to nie porywaj, ale jak potrafiłbyś to 6 stówek zostaje w kieszeni.
pablomed
Members

Postprzez Antoine » 16 paź 2010, o 18:26

dobra, kombinowanie dla tych 400zl chyba bez sensu bo to i tak moj caly dzien pracy... a robilbym to pierwszy raz wiec pewnie z 2 dni,

natomias zajrzalem dzis pod wykladzine bagaznika i tam nie ma miejsca na butle - srednica wneki 59cm a wysokosc to 10 - przeciez najnizsza butla ma 18cm... i to taka co ma pojemnosc uzytkowa z 26 litrow co oznacza tankowanie co 250km!!!! :-o

wogole patrzac na ceny aut to jakies Clio z 2004 roku mozna miec juz za te 10kzl nawet z dCi wiec pytanie czy instalowanie LPG w 13letnim golfie za 5000zl ma sens?
Ostatnio edytowano 16 paź 2010, o 19:32 przez Antoine, łącznie edytowano 1 raz
Antoine
Czytacz

Postprzez v1rooz » 16 paź 2010, o 18:29

Antoine napisał(a):czy instalowanie LPG w 13 golfie za 5000zl ma sens?

dosc wysoka suma jak na instalacje lpg.

do twojego silnika cena to max 1600zl
v1rooz
Members

Postprzez pablomed » 16 paź 2010, o 19:12

v1rooz napisał(a):dosc wysoka suma jak na instalacje lpg.
chodziło o cenę auta nie instalacji. Antoine, Gaz montuje sie ze względów ekonomicznych, znajdź kalkulator opłacalności w necie jest ich pełno i sobie policz. Co ma do tego wiek i wartość samochodu? Istotne jest ile jeździsz i jak długo zamierzasz tym autem jeździć.
pablomed
Members

Postprzez Antoine » 16 paź 2010, o 19:39

pablomed napisał(a): Gaz montuje sie ze względów ekonomicznych, znajdź kalkulator opłacalności w necie jest ich pełno i sobie policz. Co ma do tego wiek i wartość samochodu? Istotne jest ile jeździsz i jak długo zamierzasz tym autem jeździć.

nieno wiem, liczylem, jak przejade z 8-9000km to mi sie zwroci...

No ma do tego tyle ze auta wewnym momencie trzeba sie pozbyc? golfa mam juz 2,5roku... w niestety pojawia sie juz na nim korozja...

zastanawiam sie wiec czy nie rozsadniej byloby sie pozbyc go i kupic cos nowszego...
zwlaszcze, ze do golfa 3 w zasadzie nie miesci sie zadna butla....
Antoine
Czytacz

Postprzez v1rooz » 16 paź 2010, o 23:54

Antoine napisał(a):ze do golfa 3 w zasadzie nie miesci sie zadna butla....

co ty gadasz jakos w butle w kole maja wiec dlaczego mowisz ze zadna nie wchodzi.

pablomed napisał(a):chodziło o cenę auta nie instalacji.

oki Pablo skumalem ;)
v1rooz
Members

Postprzez Antoine » 17 paź 2010, o 09:13

v1rooz napisał(a):
Antoine napisał(a):ze do golfa 3 w zasadzie nie miesci sie zadna butla....

co ty gadasz jakos w butle w kole maja wiec dlaczego mowisz ze zadna nie wchodzi.

no maja - wneka ma glebokosc 10cm a butla minimalnie wysokosc 18....
Antoine
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)