Jakie obroty powinien miec 1,8

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez wisnia198 » 1 lut 2011, o 22:28

Witam, jestem posiadaczem golfa od dwóch dni dlatego jestem kompletnym laikiem!!! A więc tak, każdy "ekspert" od vw twierdzi że obroty w golfie mk3 powinny wynosic średnio 860. W moim są one średnio 940-1000 zależnie kiedy spojrze na biegu jałowym. Zarówno na benzynie jak i lpg... Czy to oznacza coś nie tak? Wiem że od wolnych obrotów jest silnik krokowy ale w zasadzie wtedy powinno falować i wahania powinny być większe (Według mnie oczywiście)??? Czy to oznacza że jest coś nie tak? A może mogę coś wyregulować?

Druga sprawa, w środku można wyczuć wstrząsy na wolnych obrotach, znaczy tak, silnik chodzi cicho patrząc na niego widać że poduszki nieżle go amortyzują... JEDNAK... Z wydechu słychać "pyrkanie, jak mały traktor" choć wydech niby wymieniony 5 miesięcy temu... Winą drgania wewnątrz auta może być drganie i pyrkanie tłumika? Lub czy winą może być to, iż mam do wymiany tuleje na tylnej belce (wymiana za tydzień)? Stojąc przed autem cichutko, za autem - irytujący turkot...... Golf 3, 93r, 1,8 LPG (Gaz 5 lat, niedawno po serwisie)
Z góry dziękuje za wszelką pomoc!!!
wisnia198
Czytacz

Postprzez pablomed » 2 lut 2011, o 00:19

nie wiem czy masz w ogóle jakąs niesprawność ale proponowałbym ci podjechac do mechanika i sprawdzić wyprzedzenia kąta zapłonu, oraz sprawdzić opory czujnika temperatury 4-pinowego płynu oraz czujnika temperatury powietrza (we wtrysku wtyczka ta sama co do wtryskiwacza cieńsze kable)- normy na każdym forum. jeśli to nie pomoże - zrób reset sterownika silnika przez odłączenie klem na noc a potem odpalenie silnika ne benzynie i zostawienie dom pełnego nagrzania. Jesli to nie pomoze - dopiero dalsze szukanie.
Masz świeżo kupione auto - w tej sytuacji rozważ jeszcze wymiane kabli zapłonowych i świec - taka inwestycja bedzie popłacać.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)