Jakie przewody wys. napięcia i świece?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez MysieQ » 24 sty 2009, o 12:19

Witam Forumowiczów!

Czy ktoś z Was już kupował do swojego autka przewody wysokiego napięcia i/lub świece? Co byście polecili? U siebie muszę już wymienić bo iskra się pojawia a jak wilgoć to czasem na wszystkie gary nie chce palić, dopiero jak ciut popracuje to jest ok. Autko jest zagazowane więc przewody muszą być odpowiednie, tak samo i świece. Chce kupić dobre części a nie badziew, może co do przewodów to Beru lub Sentech a świece NGK? Co myślicie? Może jeszcze jakieś inne dobre znacie? Poproszę o opinie.

Pozdr. 4all ;-)
MysieQ
Czytacz

Postprzez Cysiu_NS » 24 sty 2009, o 12:23

beru bardzo dobra i sprawdzona firma polecam
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez Golfik1986 » 24 sty 2009, o 12:31

jak dla mnie swiece NGK dobra firma za nie duza kase i do tego kabelki Bosha troszke drozsze ale warto bo bedziesz mial dlugi czas spokoj. swiece gdzies okolo 35zl a za kabelki bys musial dac 70zl ale warto ;-)
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez Marek87 » 24 sty 2009, o 15:38

NGK świece jak najbardziej w porządku jeździłem na NGK zagazowanym Mk II i teraz w
Mk III też zmieniłem na NGK, u mnie świece do 1,6 kosztowały 48 zł, te zwykłe do benzyny bo tych specjalnie do gazu nie mieli a chętnie bym je wypróbował w końcu to NGK to chyba lipy nie wciskają :)
Marek87
Czytacz

Postprzez mani51 » 24 sty 2009, o 16:20

jeśli chodzi o świece to tylko dedykowane do Twojego silnika, broń boże specjalne do gazu - NGK mogą być, takie miałem jak kupiłem samochód i takie kupiłem znowu ...a że masz gaz to na kablach nie oszczędzaj - ja kupiłem janmor'a i jestem zadowolony tylko musiałem się pozbyć tych metalowych fajek...co byś nie kupił przewody mają być sylikonowe, miekkie a nie jakieś sztywne gumowe co popękają od temperatury
mani51
Members

Postprzez MysieQ » 24 sty 2009, o 17:20

Dziękuję Wam za podpowiedzi i zainteresowanie tematem. Napisałem, że przewody muszą być odpowiednie do lpg ale przez odpowiednie świece miałem na myśli to, żeby były dobre jakościowo, bo do lpg tak jak pisałeś mani51 świec się nie kupuje ;-) Iskrowa dedykowana świeca dobrej firmy, to miałem na myśli a zdanie śmiesznie wyszło :-P Ale dzięki za poprawę w tej kwestii :-D mani51 słowo "oszczędność" możesz śmiało odrzucić z naszej rozmowy, raczej niepokoiłbym się, że jak kupię kabelki za 60zł takie jak janmor'a (bo tyle kosztują do mojego 1.8ABS), to mogą długo nie posłużyć, co oczywiście nie oznacza, że tanie jest tylko złe ;-) Co do Sentech'a czytałem na forum Nissana (bo szukałem cokolwiek o kabelkach tej firmy),
i chwalą sobie też owe kabelki a są w cenie janmor'a. Dlaczego mówię, że tanie? Bo zerknąłem na przewody Beru (cena 160zł) i jakoś się oswoiłem z tą ceną. Na świece i kabelek mogę śmiało wydać nawet do 300zł, ma być solidnie i porządnie a nie "od picu", nie chce robić z autka kalectwa. ;-) A co z tymi fajkami metalowymi? Przebijać może?
MysieQ
Czytacz

Postprzez mani51 » 24 sty 2009, o 20:56

MysieQ napisał(a):A co z tymi fajkami metalowymi? Przebijać może?

to odrazu jak zamawiałem kable w sklepie sprzedawca mi powiedział że lepiej zdjąć - nie posłuchałem i faktycznie czasem w okolicy świecy iskra przeskoczyła więc ściągnąłem i jest ok. Ja za swoje dałem 119zł. Oprócz tego z czystym sumieniem mogę Ci polecić przewody firmy bremi - takie były jak kupiłem samochód, fajki metalowe były zdjęte a zamiast tego nawinięta była izolacja, jak to zobaczyłem to byłem w szoku a mimo to przejechałem na nich 40 000 a diabli wiedzą ile zrobił poprzedni właściciel na pewno nie były nowe - żadnych problemów z zapalaniem nawet w ulewne dni ale już zaczęły świecić

MysieQ napisał(a):za 60zł takie jak janmor'a (bo tyle kosztują do mojego 1.8ABS)
- te za około 60zł ABM13P nie nadają się do gazu - do gazu możesz założyć te za około 120zł czyli ABM13

[ Dodano: 2009-01-24, 19:57 ]
http://www.janmor.pl/pl/sklep.php?p=mai ... odu=00004p
mani51
Members

Postprzez MysieQ » 24 sty 2009, o 23:27

mani51 racja racja z tą kwotą za kabelki, źle sobie zerknąłem, akurat te za 61zł nie dostosowane do lpg.. Tak, teraz już to całkiem rozsądniej wygląda.. Podpatrzyłem sobie kabelki firmy Bremi, nie byle co, na prawdę porządna firma, muszę się zorientować ile mnie to wyniesie, bardzo możliwe, że je właśnie kupię ;-) W każdym bądź razie dzięki Tobie i wszystkim innym za podpowiedzi i pomoc, paru producentów mam już na oku, coś wybiorę :) p.s. z tą izolacją niezłe jazdy! Wybiorę sposród Bosch, Beru, Bremi i Janmor - to kabelki a co do świec to pewnie przystanę na sprawdzonych NGK.

Dzięki Panowie :-D Pzdr.4all

Do zakmnięcia..
MysieQ
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)