Kąt pochylenia butli??

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Kąt pochylenia butli??

Postprzez Lukaszekombi » 9 lut 2010, o 23:51

Ostatnio sie dowiedziałem że duży wpływ ma kąt pochylenia butli walcowej na to ile może wejśc gazu do niej, czyli że można zwiększyć lub zmniejszyć ilośc tankowanego gazu
czy kotoś o tym słyszał??? dzięki za odpowiedzi
Lukaszekombi
Berbeć

Kąt pochylenia butli??

Postprzez prezesik » 10 lut 2010, o 00:23

Lukaszekombi napisał(a):czy kotoś o tym słyszał???
:?:
Jak chcesz, aby wuięcej gazu wchodziło to trzeba przy pustej butli odkręcić wielozawór i lekko podgiąć pływak - zasada działania pływaka jest taka sama jak w normalnym zbiorniku paliwa.
Pływak odpowiada za ilość wprowadzonego gazu do butli. Jak butla zaczyna być pełna, pływak podnosi się do góry i zamyka zaworek zabezpieczający przed "przetankowanie" i odcina dopływ gazu, wtedy na stacji LPG słyszysz takie "BRRR.." i gazownik odłącza pistolet.
prezesik
Members

Postprzez radomiak » 10 lut 2010, o 00:37

Tankowanie butli do pelna staje sie niebezpieczne :!: (zwiekszenie obietosci gazu np w lato) dlatego jest ten >>zapas<< bylo pare przypadkow ze rozszczelnilo butle i klops. Sam widzialem ostatnio w szczecinie jak zamkneli cpn i w promieniu 200-300m nie mozna bylo sie zblizyc. Przyjechala straz oblala auto i dystrybutor piana i dopiero dzialali. Na dodatek gosc dostal wezwanie do zaplaty 8200zł :!: za wszystkie suzby bo wzieli auto na sprawdzenie i okazalo sie ze zlikwidowal ta kurtyne powietrzna w butli. Stacja diagnostyczna tez dostala po dupie za to ze podbili mu dowod. Takze decyzja nalezy do ciebie. :-)
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez prezesik » 10 lut 2010, o 01:30

np. u mnie już od 2 lat pływak na wielozaworze nie odbija gazu, choć podnosi się i opada normalnie. Tankuję zawsze ok. 30-33 litrów zima-lato. Jedynie mówię na stacji LPG, że zawór nie odbija, to wtedy patrzą na ciśnienie tankowania, jak rośnie to wyłączają, albo mówię, że wlać za 50 zł i wtedy napewno nie "przedawkuję" (oczywiście na pusty zbiornik).
Każda butla LPG ma zawór bezpieczeństwa, który nadmiar gazu wypuści w powietrze. Kiedyś miałem opla kadeta i zawór popuścił wypuszczając nadmiar gazu, potem sam się zamknął jak gaz w butli osiągnął odpowiednio bezpieczne ciśnienie.
Ja w swojej buitli nic nie działam, bo za 1.5 roku będę ją wymieniał (wychodzi homologacja po 10 latach), także już w tym roku ją wymienię, wtedy będę miał sprawny wielozawór, a przy tankowaniu będzie odbijało.
prezesik
Members

Postprzez Lukaszekombi » 12 lut 2010, o 12:58

dziex za odpowiedzi ale chciałem nawiązać do mojego wcześniejszego problemu opisanego w temacie
http://www.golf3.pl/topics36/za-krotka- ... t23747.htm
ale naszczęście problem został rozwiązany odwróciłem butle i jest ok
Lukaszekombi
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 16 lut 2010, o 17:13

prezesso, widzę kolega ma do czynienia z LPG

a więc tak u mnie raz zawiesił sie zawór i nabiłem do pełna 32 L przy spalaniu 7,5L -8L to jakies 400 km z racji tej że często robię długie trasy było by wygodniej dla mnie żadziej tankować zawór odwiesił sie
czy możesz podesłać jakieś info co gdzie odkręcić i lekko podgiąć tak żeby wchodziło 28-30L ??
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez prezesik » 16 lut 2010, o 18:36

- wyjeździć cały LPG
- odkręcać delikatnie wielozawór (imbus) - NA WOLNEJ PRZESTRZENI !! i czekać aż zejdzie ciśnienie do zera
- wielozawór wyjdzie razem z pływakiem
Tylko nie jestem pewien jak podgiąć pływak, w którą stronę.
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 16 lut 2010, o 19:38

Brutalna metoda jest taka, żeby pompowac dalej mimo "brrr", Po razie dwóch na ogół brrr znika zawór jest zepsuty i mozna se tankować na full.
Oczywiście wielozawór ma zabezpiecznie przed nadmiernym ciśnieniem który w razie czego upuści gazu, a wzywac do tego straż pożarną??? Jakaś nadgorliowość. Mówi się dowidzenia i odjeżdża. Czy do rozlanej koło dsytrybutora kapki benzyny tez się wzywa straż pożarną?
pablomed
Members

Postprzez prezesik » 17 lut 2010, o 00:02

pablomed napisał(a):Czy do rozlanej koło dsytrybutora kapki benzyny tez się wzywa straż pożarną?
jak sobie jeszcze zapalisz fajkę to nawet i Policja przyjedzie :lol:
prezesik
Members

Postprzez radomiak » 17 lut 2010, o 00:04

pablomed napisał(a):a wzywac do tego straż pożarną??? Jakaś nadgorliowość. Mówi się dowidzenia i odjeżdża. Czy do rozlanej koło dsytrybutora kapki benzyny tez się wzywa straż pożarną?

gosc sam byl usrany bo ulatnialo mu sie caly czas po zatankowaniu oczywiscie :!: a straz wezwal kierownik staci bo ma taki obowiazek. mozna kozaczyc ale w takich sytuaciach czlowiek dostaje kubel zimnej wody na leb i mysli racionalnie. dla mnie dla goscie co tankowal to :padam: bo chlopina zachowal sie jak nalezy a wlasciciela auta to mi go szkoda bo i tak zciagna z niego naleznosc.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez k-m-r1 » 17 lut 2010, o 14:48

radomiak napisał(a):pablomed napisał/a:
a wzywac do tego straż pożarną??? Jakaś nadgorliowość. Mówi się dowidzenia i odjeżdża. Czy do rozlanej koło dsytrybutora kapki benzyny tez się wzywa straż pożarną?

gosc sam byl usrany bo ulatnialo mu sie caly czas po zatankowaniu oczywiscie a straz wezwal kierownik staci bo ma taki obowiazek. mozna kozaczyc ale w takich sytuaciach czlowiek dostaje kubel zimnej wody na leb i mysli racionalnie. dla mnie dla goscie co tankowal to bo chlopina zachowal sie jak nalezy a wlasciciela auta to mi go szkoda bo i tak zciagna z niego naleznosc.

ja byłem świadkiem jak policja tankował starego poloneza do pełna
policjant na orlenie nalał do pełna nawet przelało sie z wlewu po aucie potem pobujał jeszcze autem i dolewał tak żę na ziemi było z 2-3 litry bezyny stałem po drugiej stronie i widziałem nikt z tego powodu straży nie wzywał
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - - https://barierkikroll.pl/bariera-u11a/

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)