kod błędu 561

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

kod błędu 561

Postprzez bunia28 » 15 sty 2014, o 19:28

witam mam do was pytanie rano po odpaleniu samochodu przez jakies 30 sekund na benzynie przydusza mi się jak by nie chodził na wszystkich garach jak przełącze na gaz jest wszystko oki po podłaczeniu pod komputer wyskakuje kod błędu 561 itu mam dowas pytanie może ktoś miał taki błąd bo niecche wszystkiego wymieniac niepotrzebnie naczytałem się że może byc sonda lambda pompka paliwa czyszczenie silniczka krokowego prosze o pomoc
bunia28
Czytacz

kod błędu 561

Postprzez k-m-r1 » 16 sty 2014, o 00:02

czujnik temperatury
wykasowac błędy i zostawic niech nagrzeje sie na PB do właczenia wentylatora chłodnicy

czujnik można podmienic od kogoś kto ma podobny polo vento passat ....1.4 1.6.1.8 ....

[ Dodano: 2014-01-15, 23:02 ]
ps nowy około 70 zł zamiennik topran nie polecam 20-35 zł
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 16 sty 2014, o 00:47

bunia28, błąd oznacza złą regulację składu mieszanki, więc każdy czujnik służący do tej regulacji może być uszkodzony (lambda, czujniki temperatury cieczy i powietrza, TPS, lambda, a także dziura w wydechu przed sondą, dziura w podstawie filtra, układ zapłonowy. Skasuj, wykonaj reset ECU, pojeździj trochę na samej benzynie i potem sprawdź czy błąd wraca. Nic na razie w ciemno nie wymieniaj, dopisz czy napewno nic więcej pod spodem nie pisało oprócz samego numeru błędu który podałeś?
Jeśli po resecie ustąpią objawy i nie wrócą póki nie zaczniesz ponownie jeździć na LPG (błąd nawet może zostać) to nic się nie dzieje sterownik monowtrysku łapie błędy od LPG rozwiązania na forum.
pablomed
Members

Postprzez bunia28 » 16 sty 2014, o 19:53

czujnik temp wymieniałem na oryginalny to odpada oki jutro odłacze akumulator

[ Dodano: 2014-01-17, 20:24 ]
witam dzisiaj zaobserwowałem że jak go zimnego odpale i nie dotykam gazu to silnik pracuje prawidłowo zaczyna się to wszstko dziać co opisałem wcześniej po dodaniu gazu dziwne

[ Dodano: 2014-01-20, 16:27 ]
odłączyłem akumulator postał z 15 minut podłaczyłem odpaliłem na benzynie chodził az wiatrak sie załączył i już 3 dni i narazie jest wszystko oki tylko niemogłem sobie pozwolić żeby pojezdzic na benzynie dłużej bo za dużo robie dziennie kilometrów cała wypłąte bym przejezdził hehe dziwne po odłaczeniu aku wszystko wróciło do normy ciekawe na jak długo już teraz niewiem co jest popsute
bunia28
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)