Kontrolka Oleju miga i buczy przy obrotach około 2100.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez AdrianGolf3 » 8 sie 2013, o 17:27

Witam,
Otóż w moim golfie 3 przebieg 270.000km jechałem ostatnio 50km i w połowie trasy na drodze z ograniczeniem do 90 jechałem 80km/h obroty około 2100/min Załaczyła sie kontrolka i pikała przez 2 min przerwa i potem znowu troche pikała olej w silniku jest prawie na max. Co ciekawe nie zawsze sie to pojawia spowrotem jak jechałem ta sama trasa to włączyła sie na sekundę. Co ciekawe jak zmniejszyłem predkość to przestało znowu przyspieszyłem to znowu buczało. jak buczała 2min jechałem z nią i przestała. Macie jakies pomysły co to może byc?
AdrianGolf3
Czytacz

Postprzez Paweu » 8 sie 2013, o 17:36

AdrianGolf3 napisał(a):Macie jakies pomysły co to może byc?

albo uszkodzeniu uległ czujnik ciśnienia oleju... chyba to będzie wysokiego ciśnienia oleju bodaj.

albo pompa oleju dogorywa.

Ale najpierw czujnik do sprawdzenia. było na forumku.. a jak nie to google. ;-)
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez AdrianGolf3 » 8 sie 2013, o 17:58

Juz duzo sie na ten temat naczytałem taty kolega miał tak samo rok temu i wymienił filtr oleju i pomogło możliwe ze to to?
A czujnik to ktory mam zółty i niebieski?
AdrianGolf3
Czytacz

Postprzez prezesik » 8 sie 2013, o 22:01

Powinien być czarny.
Wg mnie stary olej lub marna jego jakość też mogą wpłynąć na odzywanie się czujnika oleju, wystarczy tylko, że olej straci swoje właściwości, będzie rzadszy...
prezesik
Members

Postprzez Grzesiek2507 » 8 sie 2013, o 22:28

Powodow moze byc wiele: czujnik, pompa, panewki, olej, filtr, zapchaany smok, zaciety zawor w pompie. Zacznij od czujnika, jak nie pomoze to zegar i mierz cisnienie oleju.
Grzesiek2507
Members

Postprzez mlodystm » 18 sie 2013, o 22:34

Ja miałem to samo dziś. Jakiś czas temu wymieniałem olej i filtr oleju,,, Dziś jechalem w trasie 150km w jedną strone i kontrolka zaczela gdzieś okolo po 70km wariować raz i drugi pikneła przez sekunde, a potem dwie minuty. Zjechałem na pobocze, otworzylem maske, odczekalem 20min i było dobrze. Wracając spowrotem znowu gdzieś ok.50-70kilometra zaczęło się to samo
mlodystm
Czytacz

Postprzez WERYGOLF » 14 sty 2014, o 22:28

witam miałem dokładnie ten sam problem ale z 1.8 najpierw jedz sprawdzić ciśnienie oleju jeśli będzie ok to postaraj sie o oryginalny czujnik od tego silnika w moim przypadku były to dwa brązowy i biały ja moje nabyłem na pobliskim szrocie i problem jak ręką odjął.
WERYGOLF
Berbeć

Postprzez robert19kor » 15 sty 2014, o 12:17

sprawdź kolego czujnik, czy nie jest walnięty no i jak go wykręcisz to też uszczelkę miedzianą na nim, mi przez nią olej wydmuchiwało, aż ta fajka gumowa była mokra w środku i czasem jest problem z filtrem oleju np. ja tak miałem przy filtrze FILTRON
robert19kor
Badacz tematu

Postprzez greenstaff1 » 31 sty 2014, o 01:21

witam wszystkich
pozwole sie podpiac pod temat bo jest bardzo podobny do mojego a mianowicie mam MK3 1.4 kat b+g 92r.ABD od 2 tygodni kiedy go wziolem od kolegi to praktycznie tylko fuksem dojechalem do domu bo nic w nim nie chodzilo dobrze i mial pozrywane kable w komorze silnika
problem jest taki ze na poczatku mrygala kontrolka oleju i brzeczal buzer caly czas wiec wziolem sie za reanimacje tego staruszka i po tygodniu walki zrobilem tak naprawa ins.elektrycznej naprawa wentylatora wymiana nagrzewnicy reanimacja klapek w tunelach nawiewu (nowe gabki) wymiana plynu chlodzacego termostatu i odpowietrzanie wymiana oleju silnikowego filtra i czujnikow cisnienia oleju (niewiem czy dobre czarny i bialy) bialy blizej rozrzadu nastepnie wymiana filtra powietrza i pare innych drobnych zeczy
A teraz pytanie o kontrolke oleju poniewaz na chwile obecna tylko mryga naszczescie bez pikania i co dziwne przestaje mrygac na wolnych obrotach jak tylko delikatnie dodam gazu zaczyna mrygac co moge jeszcze zrobic w tym kierunku zeby nie mrygala dodam jeszcze ze czyscilem odme i ustawialem zaplon na benzynie bo na wolnych obrotach gasl prosze o pomoc i sugestie bo jestem swiezakiem jesli chodzi o vw golfa
Nietoperz !
greenstaff1
Berbeć

Postprzez GreeN » 31 sty 2014, o 01:59

może czujnik padł?
GreeN
Czytacz

Postprzez greenstaff1 » 31 sty 2014, o 02:13

GreeN napisał(a):może czujnik padł?

jesli chodzi o czujniki to dzisiaj robilem taki myk ze wlanczalem zaplon i odlanczalem czujniki najpierw jeden potem drugi sprawdzajac co z kontrolka i niestety nadal mrugala a pozniej wymienialem na inne czujniki i dalej to samo mam tez watpliwosci czy napewno mam dobre czujniki czyli bialy i czarny bo wczesniej byly dwa czarne jeden orginalny a drugi zamiennik i zamiennik mial mniejszy kolniez znaczy ta srube co sie go odkreca
Nietoperz !
greenstaff1
Berbeć

Postprzez Gesiu_15 » 31 sty 2014, o 10:29

sprawdz ten czujnik ciśnienia i zmierz ciśnienie oleju. a jak nie to może podkładka poszła pod czujnikiem i warjuje.
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)