Kontrolka oleju,obroty.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Kontrolka oleju,obroty.

Postprzez VWBARTEKVW » 7 lip 2013, o 19:27

Witam. Nie wiem czy czasem znów nie przydarzyła mi się historia z silnikiem. Auto gaśnie mi na gazie i benzynie, gdy zrzucam z biegu na luz podczas jady. Do wymiany mam parownik, ale na benzynie jest to samo, ma np.300obrotów. Ponadto zapala mi sie kontrolka oleju na luzie i cieknie olej w miejscu zaznaczonym na zdjeciu (fotka nie moja). Wszystko sie nalozylo praktycznie w jednym czasie. Czy moze byc tak, ze przez ta nieszczelnosc w silniku, co tam cieknie olej jest slabe cisnienie i dlatego kontrolka sie zapala i obroty sa za niskie ? Obrazek
VWBARTEKVW
Berbeć

Kontrolka oleju,obroty.

Postprzez k-m-r1 » 8 lip 2013, o 15:20

wymiana uszczelniaczy na wale i wymiana uszczelki pod pokrywą

najpierw daj sylikon czerwony pod uszczelke pokrywy jak nie przestanie to wymiana tego pierwszego
wymien po obu stronach

jeśli auto gasnie jak dajesz luz to instalacja do regulacji temat nie raz wałkowany ale nikt nie chce szukac a na google dopiero tego jest

jak zrzucasz na luz i powoli zdejmiesz gaz to nie zgasnie?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez VWBARTEKVW » 8 lip 2013, o 19:38

Byłem u mechanika. Do wymiany uszczelka pod glowica. Zajrzy do silnika dopiero w przyszym tygodniu. Boje sie tylko aby panewki nie byly do wymiany jeszcze. Na razie autem jeździć nie bede. Tak,jak powoli puszcze gaz to nie gasnie.

[ Dodano: 2013-07-08, 19:47 ]
A moze byc tak, ze jesli ten olej po odpaleniu auta juz sie skrapla tam gdzie zaznaczylem na zdjeciu to jest to min.powodem nierownej pracy silnika na biegu jałowym i tego, ze kontrolka sie zapala od oleju, bo olej tam sobie ucieka i jest nieszczelnosc?Juz kombinuje na wszystkie sposoby, aby nie myslec o remoncie silnika, bo wymiana odpada. Na tym silniku przejechalem 4tys.km i kaput by byl...?
VWBARTEKVW
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 8 lip 2013, o 21:37

to co zaznaczyłes jest standardem i czesto spod pokrywy leci lub uszczelnienia

instalacja lpg do regulacji i wymiany filtrów

olej w tym miejscu nic nie robi poprostu cieknie ...
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez VWBARTEKVW » 9 lip 2013, o 21:42

To niby dlaczego gasnie na benzynie ? Mechanik mi powiedzial, ze to spod uszczelki pod glowica cieknie olej i ,ze auto moze dostawac lewe powietrze i gubic obroty. Co do gazu, to mam parownik do wymiany i to wiem. Regulacja nic nie daje, filt gazowy jest nowy.
VWBARTEKVW
Berbeć

Postprzez pablomed » 10 lip 2013, o 08:41

kolego bzdura taki wyciek ani nie nakazuje zmiany uszczelki ani nie może tam brać lewego powietrza. Przy opbrotach rzędu 300 kontrolka musi się świecić to norma
Szukaj lewego poweitzra pod postawa wtrysku, poczytaj o resecie sterownika silnika to na oczatek
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 10 lip 2013, o 15:07

gasnie na bezynce bo może miec lewe powietrze możę byc cos inengo szkodzone np wtryskiwacz

czesto dokłądany jest LPG wienc wtrysk jest robierany a jak go składająto sie nie wypowiem ....

olej sie nie skrapla poprostu wyciska go albo spod uszczelki gdzie pod pokrywą jest tłoczony pod ciśnieniem
lub przy uszczelnieniu wału a tam poprotu wyrabia sie uszczelnienie i nie trzyma

kontrolka zapala sie w momęcie zbyt małego ciśnienia w miejscu gdzie jest wkrecony czujnik

jeśli silnik ma małe obroty to nie ma ciśnienia czytaj kontrolka swieci / piszczy ....

wymien parownik i nie wymyślał
k-m-r1
Weteran

Postprzez VWBARTEKVW » 10 lip 2013, o 19:43

Parownik swoją drogą. Auto gasnie na benzynie, lub ma za niskie obroty. Uszczelka pod glowica jest do wymiany. Uszczelka pod pokrywa zaworow jest okej. Podlaczymy pod lapka go w nd.i zobaczymy.
VWBARTEKVW
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)